Német ötös egy magyar góllal szemben az U21-es Eb-selejtezőn

BABJÁK BENCE (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)BABJÁK BENCE (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)
Vágólapra másolva!
2021.10.12. 17:17
Az U21-es Európa-bajnokság selejtezőjében Lengyelország után Németország következett hazai pályán Gera Zoltán csapatának. A legutóbbi U21-es Európa-bajnok nem kegyelmezett, könyörtelenül kihasználta a magyarok védelmi hibáit, és 5–1-re nyert.
A németek biztosan kerekedtek a magyar válogatott fölé 
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Török János, Délmagyar)
A németek biztosan kerekedtek a magyar válogatott fölé A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Török János, Délmagyar)

U21-ES EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
B-CSOPORT

Magyarország–Németország 1–5 (1–2)

Szeged,Szent Gellért Fórum.Vezette:David Coote (angol)
MAGYARORSZÁG:
Hegyi – Varju, Mocsi, Csontos (Csonka, 75.) – Kiss T., Baráth, Szűcs (Bukta, a szünetben), Szendrei (Csongvai, 83.), Kerkez – Skribek (Komáromi, 75.), Németh A. (Bárány, 75.).Szövetségi edző:Gera Zoltán
NÉMETORSZÁG:Philipp – Mbom (Beyer, 67.), Bauer, Thiaw (Bella Kotchap, 71.), Katterbach – Keitel (Bätzner, 71.), Stiller – Schade, Tillman (Knauff, 67.), Burkardt – Shuranov (Krauss, 59.).Szövetségi edző:Antonio Di Salvo
Gólszerző:Kiss T. (39.), ill.Schade (5., 90.), Tillman (32.), Shuranov (53.), Krauss (66.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A legnehezebb ellenféllel nézett szembe a Gera Zoltán vezette U21-es magyar válogatott a 2023-as Európa-bajnokság selejtezőjében. Bár gyakran hangoztatjuk, hogy ebben az életkorban az igazán nagy tehetségeket a klubjuk már nem engedik el a korosztályos versenyekre, a tendencia azt mutatja, a nagy európai futballnemzeteknek még ebben a korosztályban is hatalmas a merítési lehetőségük, és akkor sem okoz gondot bivalyerős csapatot összeállítani, ha a legjobbakat a felnőttcsapat magánál tartja. Ez alól Németország sem kivétel, sőt, a nemzet utánpótlásképzéséről sokat elárul, hogy az idén rendezett U21-es Európa-bajnokságot éppen a németek nyerték meg, a csoportkörben 3–0-ra győzték le Magyarországot. A mostani selejtezőre persze mindkét oldalon jelentősen kicserélődött a keret, ám a korosztályos tornán szerzett aranyérem híven tükrözi a négyszeres világbajnok utánpótlásképzésének erejét – kedd délután ezt a Németországot kellett valahogy megállítania a magyar válogatottnak, amely múlt héten pénteken a Lengyelország elleni 2–2-es döntetlennel hangolt a találkozóra.

Az elején úgy tűnt, agresszív letámadással próbálja meglepni ellenfelét a három belső védővel kezdő hazai csapat, ám a vetélytárs hamar átvette az irányítást, és a hatodik percben máris előnybe került. A védelem mögé löbbölt átadásnál Varju Benedek nem tudott tisztázni, és bár az így helyzetbe kerülő Erik Shuranov lövését még bravúrral védte Hegyi Krisztián, a kipattanót Kevin Schade a bal felső sarokba lőtte.

„Gyerünk már, bátrabban! Agresszívabban!” – hangzott a technikai zónából irányító Gera Zoltántól, játékosai pedig igyekeztek becsülettel, ám a német játékosok erősebb testfelépítésűek és jóval labdabiztosabbak voltak, így pedig a kapuig is nehéz volt eljutnia a magyar csapatnak. Az együttes becsületére legyen mondva, a céltalan ívelések helyett hátulról, lapos passzokkal próbált építkezni, a vonal mellé kihúzódó Kerkez Miloshoz ívelt keresztlabdákkal időnként sikerült is üres területet nyitni, egy szöglet után pedig némi szerencsével az egyenlítés is összejöhetett volna, ám Németh András csúsztatása után Szendrei Norbert a léc fölé fejelt.

Ezzel együtt többnyire az történt a pályán, amit a labdát jóval többet birokló német válogatott akart, amely a vezetés korai megszerzése után nem szakította szét magát, inkább türelmesen szövögette támadásait, a gyors ritmusváltással igyekezett helyzetbe kerülni, emellett a letámadásával többször is eredményesen zavarta meg a labdakihozatalt. Az első fél óra végén következett az újabb rágyorsítás, a magyar tizenhatoson belül lábról lábra járt a labda, végül a gólszerző gólpasszából a Bayern München felnőttcsapatában már tétmeccsen is bemutatkozó Malik Tillman duplázta meg az előnyt. Bár az újabb gól megfogta a hazai együttest, az összeomlás helyett a szépítés következett, mintaszerűen megrajzolt kontratámadás végén Kiss Tamás gurított a bal alsó sarokba, így a második félidőre nyílt maradt a mérkőzés.

A második játékrészt Gera Zoltán csapata kezdte jobban, előbb a lengyelek ellen duplázó Németh András előtt suhant el a labda a bal oldali beadás után, majd a Genk csatárának lövését kellett védenie Luca Philippnek. Hiába támadott a magyar együttes, a német válogatott szerzett újabb gólt, az pedig különösen fájó volt, ahogyan a hálóba került a labda. Előbb Varju Benedek rúgott gyertyát felszabadítás helyett, amikor pedig Csontos Dominik megpróbálta kirúgni a labdát, a szemfüles Erik Shuranov beletette a spiccét a labdába, amely így Hegyi Krisztián felett a léc alá perdült. Már innen is nehéz lett volna visszakapaszkodni, ám Kevin Schade szólója és a csereként pályára lépő Tom Krauss higgadt befejezése feltette a pontot az i-re. A német válogatott talán a tudása legjavát nyújtó magyar csapatnak is nagy falat lett volna, ám ennyi súlyos hibával esély sem volt a pontszerzésre, Schade utolsó percben szerzett gólja pedig a kiütést jelentette. 1–5

A magyar válogatott legközelebb november 12-én, Lettországgal találkozik, négy nappal később pedig az Izrael elleni idegenbeli mérkőzés következik.

KISS TAMÁS: OLYAN VOLT A TEMPÓ, MINT A PSV ELLEN

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+5. perc: Vége a meccsnek, súlyos vereség lett a vége. 1–5

90+4. perc: A szabadrúgást Komáromi lőtte el, a labda a sorfalról pattant le.

90+3. perc: Bauer kapott sárgát, pedig ő sérült bele a rossz becsúszásába, mert Bárány lába eltalálta a fejét. Magyar szabadrúgás 19 méterre a német kaputól.

90. perc: ATYAÉG, MÉG EGY! Letámadtak a németek, majd valahogy Burkardt teljesen egyedül maradt két védő között 12 méterre a kaputól, a lövése kipattant a bal kapufáról, éppen a magányosan bóklászó Schade elé, aki az üres kapuba gurított, ezzel keretbe foglalta a meccset. Ő kezdte, ő is fejezte be a góltermelést. 1–5

88. perc: Megint nem sikerült felszabadítani, így aztán jött a német beadás, szerencsére Schade 7 méterről föléfejelt.

84. perc: Komáromi kapott jó nagyot, de úgy tűnik, összeszedte magát.

83. perc: Van még cserénk... Szendrei helyett Csongvai játszik tovább.

80. perc: Krauss vágta fel csúnyán Szendreit, kapott érte egy sárgát.

80. perc: Megint Burkardt... Két ember között vette le a tizenhatoson belül, kettő még figyelte a védőink közül, ő azonban rásuhintotta, de Hegyi szépen védett.

75. perc: Három magyar csere. Csontos helyett Csonka, Németh A. helyett Bárány, Skribek helyett Komáromi.

72. perc: Kerkez rúgta fel Schadét a magyar tizenhatos oldalvonalának közeléből, sárga.

72. perc: Burkardt nagy lövését Hegyi tolta oldalra.

71. perc: Cseréltek a németek, Keitel helyett Bätzner,Thiaw helyett Bella Kotchap jött.

67. perc: Cseréltek a németek, Tillman helyett Knauff, Mbom helyett Beyer a pályán.

66. perc: ÚJABB NÉMET GÓL! MIntha csak egy kispályás meccsen ülnénk... Schade négy ember díszkíséretében gyalogolt be a tizenhatoson belül, de nem lőtt, hanem az akciót mellette követő Krausshoz játszott, aki 11 méterről, középről könnyű gólt szerzett. 1–4

65. perc: Kerkez iramodott meg a bal oldalon, de mivel csak egy ember követte bent az akciót, megpróbálkozott egy lövéssel a tizenhatos bal sarka közeléből... jócskán mellé.

63. perc: Keitel engedett el egy lövést 13 méterről, ballal, Hegyi viszont biztosan védett.

62. perc: Nem könnyű száraz szemmel nézni, ahogy Burkardtra négy védő ront rá a tizenhatosunk vonalánál, miközben egy német szabadon poroszkál mellette. Isteni szerencse, hogy a vendégek csékája nem tudtott passzolni.

59. perc: Cseréltek a németek, Shuranov helyett Krauss a pályán.

57. perc: Schade kapott sárgát, mert ellökte Kerkezt.

53. perc: NÉMET GÓL! Elképesztő gólt kaptunk... Az történt, hogy Kiss oxival próbált felszabadítani, de középre tette, majd előrerúgták a németek, Varju viszont a saját tizenhatosunknál hihetetlenül rosszul találta el a labdát, amely a saját kapunk felé perdült, de még ott volt Csontos, aki nagy erővel elrúgta, éppen Shuranov lábára, ahonnan a labda Hegyi felett a hálóba hullott. 1–3

52. perc: Burkardt tört be a magyar tizenhatoson belülre, majd középre húzot, Szendrei viszont az utolsó pillanatban szerelte.

50. perc: Kerkez a bal oldalon ké-három jó lcsel után középre adott, Németh három német között kapura tudott fordulni, 11 méteres lövését azonban védte Philipp.

49. perc: Kiss indította a bal oldalon Kerkezt, aki szinte azonnal ívelt a jobbon érkező Németh felé, de a beadás hosszú volt.

48. perc: Letámadással próbálkozik a magyar válogatott, háhat sikerül megzavarni a németeket.

46. perc: A szünetben cserélt Magyarország, Szűcs helyett Bukta a pályán.

46. perc: Elkezdődött a második félidő.

ELSŐ FÉLIDŐ

45+2. perc: Vége az első félidőnek, vezetnek a németek. 1–2

45+1. perc: Burkardt kapott sárgát, mert nagyott lökött Kissen.

45. perc: Két perc a hosszabbítás.

44. perc: Kerkez indult meg két ember között, felrúgták, fájt neki rendesen. Mivel az akció közben előnyszabállyal ment tovább, nem volt szabadrúgás.

40. perc: A gól váratlan volt, de nagyon szép.

39. perc: GÓÓÓÓL! SZÉPÍTETT MAGYARORSZÁG! Nagyszerű kontrára indult egy német szöglet után a csapat, Varju remekül indította Skribeket, aki balról nagyon pontosan tette be középre a labdát, és az érkező Kiss Tamás 15 méterről a bal alsóba lőtt. 1–2

38. perc: Óriási gondok vannak a magyar védekezéssel, mert szinte úgy passzolgatnak a németek, ahogy akarnak a tizenhatosunkon belül. Most éppen Burkardt és Shuranov lőhetett volna gólt, de megúsztuk.

36. perc: Mi maradt ki?! A szabadrúgás után megint nem sikerült felszabadítani, a beívelést két német fejes passz követte, végül Tilman 4 méterről azért nem lőtte be, mert Hegyi óriási bravúrral mentett.

34. perc: Csontos kapott sárgát, mert a jobb oldali szogletzászlónál csúnyán letarolta Keitelt.

32. pec: GÓL! KETTŐVEL VEZETNEK A NÉMETEK! Régen jártak a tizenhatoson belül, most viszont vagy négyen értek labdába a magyar védelem álmélkodva nézte. Előbb Burkardt, majd Shuranov, tőle Schade kapta, aki középre gurított Tilmannak, aki 8 méterről kegyetlenül kilőtte a bal felsőt. 0–2

30. perc: Kerkez indult meg balról középre, de mielőtt nagyobb lett volna a vész, szerelték.

29. perc: Schgade adott be jobbról, az alapvonal közeléből, és az érkező Burkardt a túloldalrólnem találta el fejjel a kaput.

27. perc: Leült a meccs, a németek elégedettek az állással, biztos védekezésükkel nem engednek lehetőséget a magyar csapatnak, amely rendszerint hátrapasszokra kényszerül.

20. perc: Kiss harcolt ki szögletet a jobb oldalon, Skribek beadását Németh fejelte el balra, Szendrei pedig 3 méterről már nem tudta irányítani a labdát, az ő fejese fölé szállt.

18. perc: Keitel vállalta el 19 méterről, de az égbe lőtt.

17. perc: Hosszú idő után Schade megint aktivizálta magát, a beadását szerencsére elvétették a társak.

15. perc: Skribek ívelt a tizenhatoson belülre, ahol a labda Philipp zsákmánya lett.

14. perc: Kerkez ment el a bal oldalon, Mbom lerántotta, szabadrúgás az oldalvonal közeléből, a német védő pedig kapott egy sárgát.

13. perc: Szöglethez jutott Németország a jobb oldalról, a beívelést Csontos fejelte ki a veszélyzónából.

12. perc: A jobb oldalon Szűcs húzta meg kétszer is a labdát, de különösebb gond nélkül szerelték.

9. perc: Lényegében ki sem tudunk jönni a saját térfelünkről, egyelőre csak nyomozza a labdát a csapat.

6. perc: A szabadrúgást Shuranov alaposan fölélőtte.

6. perc: Katterbach cselezte ki Kisst 18 méterre a magyar kaputól, de nem jutott messzire, mert Kiss lerántotta. Jó helyzetből szabadrúgás a németeknek.

5. perc: Ez tényleg schade (magyarul: kár) volt...

5. perc: GÓL! VEZETNEK A NÉMETEK! Nem sikerült elrúgni a labdát, Varju lyukat rúgott, így került Shuranov elé a labda, aki ziccerben nem tudta belőni, a kipattanó viszont Schade elé perdült, ő pedig az ötös jobb sarka közeléből a bal felsőbe lőtt. 0–1

4. perc: Burkardt cselezgetett a magyar tizenhatos közelében, sikerült elvenni tőle, de csak rövid időre.

2. perc: Schade került a jobb oldalon a magyar védelem mögé, majd középre gurított, és a magyar védelem csak nagy üggyel-bajjal tudott menteni.

1. perc: Elkezdődött a találkozó, a magyar csapat piros-fehér, a német tiszta fekete szerelésben játszik.

ELŐZMÉNYEK

A B-csoportban három forduló után a valamennyi mérkőzését megnyerő Németország áll az élen, Izraelnek hat, Magyarországnak és Lengyelországnak négy-négy pontja van. A Gera Zoltán vezette korosztályos válogatott helyzetét nehezíti, hogy a továbbjutásra esélyes vetélytársak közül Izraeltől hazai pályán szenvedett 2–1-es vereséget, míg Lengyelország négy nappal korábban a Szent Gellért Fórumban harcolt ki 2–2-es döntetlent. A németek elleni találkozónak a presztízsen kívül az a tétje, hogy magyar győzelem esetén, optimális esetben elérhető közelségbe kerül a csoport második helye.

„A pénteki, Lengyelország elleni mérkőzés után a regenerációra helyeztük a hangsúlyt – mondta Gera Zoltán a hétfői sajtóbeszélgetésen. – A németek ellen akkor lehetünk eredményesek, ha úgymond jól viseljük ellenfelünk labdabirtoklási fölényét, ha védekezésből gyorsan lendülünk támadásba, és ha a helyzeteinket jó százalékban értékesítjük. A lengyelek ellen valamennyi cserénk jó teljesítményt nyújtott, közülük lesz, aki kezdőként léphet pályára. Nem számíthatok viszont a sérült Mezei Szabolcs és az eltiltott Major Sámuel játékára, míg a DVSC középpályása, Balogh Botond az Anglia elleni világbajnoki selejtezőre készül.”

A játékosok nevében Bukta Csaba, az osztrák Altach középpályása beszélt: „Jóttett a lelkemnek, hogy a lengyelek elleni mérkőzésen gólpasszt adtam Németh Andrásnak. A mérési adatok szerint kipihentük a korábbi mérkőzés fáradalmait,és bizakodva várjuk a csoport favoritja elleni összecsapást.”

A német utánpótlást mindig is kiemelt figyelem övezi. A Szegeden pályára lépő U21-es válogatottban is akad néhány kivételes tehetség, sőt olyan labdarúgó is, aki már bemutatkozott a Bundesligában. A magyarok közül Sallai Roland jól ismerheti Yannik Keitel és Kevin Schade képességeit, hiszen mindketten a Freiburg labdarúgói – előbbi védekező középpályásként futballozik, értéke már most négymillió euró, amivel az egész NB I egyik legértékesebbje lenne. A Freiburgban 18 esztendősen mutatkozott be, már több mint húsz felnőtt német bajnoki mérkőzése van. A szélső Kevin Schade is bemutatkozott már a Freiburgban, neki is szép jövőt jósolnak. A német U21-es válogatott csapatkapitánya Jonathan Burkardt, aki két mérkőzés híján ötven Bundesliga fellépésen van túl a Mainz színeiben. Akire még érdemes odafigyelni, az Malick Thiaw, a Schalke húszéves belső védője, ő két éve mutatkozott be a felnőttek között, idén a második ligás Schalke mind a kilenc bajnokiján pályára lépett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik