U21: az oroszok ellen főpróbázik Gera Zoltán együttese

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2020.11.13. 11:54
null
Schön Szabolcs szombaton, a Mol Fehérvár elleni bajnokin is bizonyította, hogy remek a rúgótechnikája (Fotó: Árvai Károly)
A Parma első csapatában bemutatkozó Balogh Botondra a védelemben, a múlt hét végén bombagólt szerző Schön Szabolcsra a támadósorban várhat kulcsszerep az U21-es válogatott pénteki, Oroszország elleni felkészülési mérkőzésén.

Oroszország ellen játszik felkészülési mérkőzést pénteken az U21-es magyar válogatott, amely utoljára lép pályára nemzetközi meccsen a jövő márciusban kezdődő, magyar-szlovén közös rendezésű korosztályos Európa-bajnokság előtt. Az ellenfél ebben a korosztályban a kontinens egyik legerősebb csapatának számít, selejtezőcsoportjában tíz meccsen huszonhárom pontot gyűjtve végzett az első helyen, vagyis nehéznek ígérkező erőpróba vár Gera Zoltán együttesére. A szövetségi edzőnek mindenesetre némi kapaszkodót jelenthet, hogy a keretbe meghívott játékosok többsége rendszeresen lehetőséghez jut első vagy másodosztályú klubjában. Vagy éppen Olaszországban...

Az utóbbi hetek egyik legkellemesebb meglepetése kétségkívül Balogh Botond története, a 18 esztendős hátvéd október végén a Pescara elleni Olasz Kupa-meccsen bemutatkozott a Parma első csapatában, majd az Inter ellen 2–2-re végződő Serie A-bajnokit is végigjátszotta. Ez persze önmagában nem garancia a nyugat-európai karrierre, ám semmiképp sem hátrány, ha a fiatal magyar tehetségben a kontinens egyik legerősebb bajnokságában is látnak fantáziát. Az MTK-ból tavaly nyáron Olaszországba szerződő védő egy éve még az U17-es válogatottal vett részt a korosztályos brazíliai világbajnokságon, most az U21-es csapat játékosaként igyekszik feltartóztatni az orosz támadókat.

„A taktikai fegyelemről sokat tanultam Olaszországban, ezen a téren minden játékossal szemben nagyok az elvárások a Serie A-ban – mondta a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Balogh Botond. – Emellett nyilván fizikailag is fejlődtem, de még nagyon sokat kell dolgoznom azért, hogy eljussak arra a szintre, amelyet kitűztem magam elé. Épp emiatt ugyanolyan érzésekkel érkeztem a korosztályos válogatott összetartására, mint korábban. Két meccset játszottam a Parma első csapatában, ám ez önmagában nem változtat semmin, ugyanolyan keményen kell edzenem a válogatottnál. A megfelelő teljesítményt és a kellő koncentrációt minden közegben elvárják a labdarúgótól, most az a cél, hogy az Oroszország elleni meccsen minél jobban teljesítsünk. Nagyon nehéz kilencven perc vár ránk, de tudjuk, kinek mi a feladata, a szakmai stáb alaposan felkészített minket. Próbáljuk minél többet birtokolni a labdát, betartani a taktikai utasításokat, meglátjuk, mire lesz elég a teljesítményünk.”

Amíg a Parmában pallérozódó tehetség a védekezés megszilárdításáért tehet sokat, Schön Szabolcs a támadások hatékony befejezéséért. Az MTK szélsője jó formában csatlakozott a korosztályos válogatotthoz, múlt szombaton hatalmas gólt szerzett a Mol Fehérvár elleni 3–1-re megnyert bajnokin.

„Pénteken is szívesen lőnék hasonlót, igaz, még nem tudom, kezdőként számol-e velem Gera Zoltán – mosolygott a 20 esztendős támadó. – Mindenesetre nagyon várom a meccset, bízom benne, hogy az MTK-ban mutatott formámat át tudom menteni az utánpótlás-válogatottba. Szeretném góllal vagy gólpasszal segíteni a társakat, ám ennél is fontosabb, hogy csapatként stabil teljesítményt nyújtsunk. Bizonyos szempontból különleges összecsapás lesz, elvégre szeretnénk megszerezni az első győzelmünket, másfelől az Európa-bajnokság márciusi rajtja előtt most játszunk utoljára nemzetközi mérkőzést. Bízom benne, hogy az edzéseken gyakorolt játékelemek a pályán is visszaköszönnek, szeretnénk jó eredménnyel hangolni az Eb-re.”

A zárt kapus felkészülési mérkőzés pénteken 20 órakor kezdődik Székesfehérváron.

VÁLOGATOTT FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
20.00:
Magyarország U21–Oroszország U21 (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik