U20-as vb: „Kalmár egy lépéssel közelebb kerülhet Iniestához”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.03.27. 14:18
null
<a href="http://www.nemzetisport.hu/magyar_valogatott/izrael-magyarorszag-2352579"><strong>Kalmár góllal segítette az U19-es csapatot Izrael legyőzéséhez, egyben az U20-as világbajnoki szerepléshez </strong></a><br />(Fotó: Mirkó István, NS-archív)
Kalmár Zsolttal, az RB Leipzig magyar utánpótlás-válogatott középpályásával a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) készített interjút az új-zélandi U20-as világbajnokság előtt. A válogatottbeli bemutatkozás élményét sohasem felejtő futballista szerint még a brazilok ellen is jó esélyünk lehet, ha fegyelmezetten játszunk.

 

A cikk Andrés Iniesta 2010-es világbajnoki döntőben szerzett – aranyérmet érő – találatának leírásával indít, merthogy ő lett az akkor 15 éves Kalmár példaképe.

„Egészen kimagasló a technikája, fantasztikus szeme van a játékhoz és mindig megtalálja a legjobb megoldást” – mondta Iniestáról Kalmár Zsolt.

Időközben Kalmár felnőtt, és a johannesburgi finálé után öt évvel az első világbajnoki szereplésére készül – az új-zélandi U20-as seregszemlére.

Megemlítik, hogy kulcsszerepet játszik a magyar együttesben, amelynek ő a csapatkapitánya és a játékmestere. Egy biztos, Bernd Storck alakulatának nem lesz könnyű dolga, hiszen igencsak erős csoportba került, Brazília, Észak-Korea és Nigéria mellé.

„Ha fegyelmezetten játszunk, jó esélyünk lehet mindhárom riválisunk ellen, de nem lesz könnyű. Mindent beleadunk, és meglátjuk, milyen messzire tudunk eljutni” – mondta az ellenfelekkel kapcsolatban.

A csoport favoritja az ötszörös világbajnok dél-amerikai gárda, de a másik továbbjutó helyért nyílt a csata. Hozzáteszik, hogy a magyar válogatott ötször vett részt U20-as vb-n, eddig négyszer a csoportkör jelentette a végállomást, míg 2009-ben bronzérmesként zárt.

Kalmár számára rendkívül eseménydúsan alakult az elmúlt egy év: májusban bemutatkozott a felnőttválogatottban, segített kijutni az U19-es csapatnak a vb-re, majd a német másodosztályú RB Leipzighez tette át a székhelyét.

„Óriási megtiszteltetés volt, hogy pályára léphettem a nemzeti csapatban. Természetesen az is hatalmas élmény volt, hogy az U19-es válogatott kapitánya lehettem, még akkor is, ha az eredmények nem úgy alakultak, ahogyan szerettük volna. A Leipzig a következő lépés a karrieremben. Azt hiszem, eddig mindent jól csináltam” – mondta a 19 éves középpályás, aki sohasem fogja elfelejteni az első válogatott meccsét.

„Fantasztikus élmény volt, amelyet sohasem feledek el. Az első meccsem, húszezer néző előtt. Ezt mindig megőrzöm az emlékeimben” – mondta a dánok ellen 2–2-re végződő összecsapással kapcsolatban.

A cikkben leírják, hogy a Győrben született és nevelkedő Kalmár már 10 évesen az ETO utánpótlásában szerepelt, kezdetben csatárként, majd később vitték vissza a középpályára, ahonnan a technikás játékos kapitányként irányíthatja a csapatot, mint teszi azt példaképe, Andrés Iniesta is.

Hozzáteszik, hogy rendkívül önkritikus futballista.

„Számos területen kell fejlődnöm. Hirtelen új közegbe kerültem, új csapathoz, új országba és új játékfilozófiát kellett elsajátítanom. De az elejétől kezdve élvezem a folyamatot, és hamar észrevettem apróbb javulásokat. Fejlődöm, ám egyelőre nem vagyok megelégedve a teljesítményemmel, többre vagyok képes.”

Bár az ország egyik legnagyobb tehetségének tartják, ez nem nyomasztja őt.

„Elsősorban és legfőképpen büszke vagyok rá, hogy válogatott lehetek. Továbbra is keményen dolgozom, és minden beleadok, hogy a magyar válogatott sikeres legyen.”

Az írás kitér rá, hogy Iniestával kapcsolatban is rengeteg alkalommal felelevenítik az U20-as világbajnokságot, amikor 2003-ban a döntőig vezette a „vörös fúriát”. Kalmárral kapcsolatban pedig megjegyzi, egy hasonlóan sikeres új-zélandi tornával egy lépéssel közelebb kerülhetne példaképéhez.

U20-AS VILÁGBAJNOKSÁG (ÚJ-ZÉLAND)
E-CSOPORT

1. FORDULÓ (június 1., hétfő)
3.00 Nigéria–Brazília (New Plymouth)
6.00 Észak-Korea–Magyarország (New Plymouth)

2. FORDULÓ (június 4., csütörtök)
6.00 Nigéria–Észak-Korea (New Plymouth)
9.00 Magyarország–Brazília (New Plymouth)

3. FORDULÓ (június 7., vasárnap)
7.00 Magyarország–Nigéria (New Plymouth)
7.00 Brazília–Észak-Korea (Christchurch)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik