U20-as vb: a szerbek kitartó és türelmes magyarokról írnak

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.06.10. 10:17
null
Mervó Bence ötödik vb-gólja után még mi örültünk (Fotók: FIFA)
Bernd Storck, U20-as nemzeti csapatunk szövetségi edzője szerint két azonos képességű együttes mérkőzésén az is Szerbia javára döntött a korosztályos világbajnokság nyolcaddöntőjében (2–1), hogy déli szomszédunknál „bátran szerepeltetik legmagasabb szinten a fiatalokat a klubjaikban”. A szerb lapok szerint válogatottjuk szerencsésen, ugyanakkor megérdemelten vívta ki a továbbjutást, az egyik tudósításban Bernd Storck csapatát a kitartó, a fáradhatatlan és a türelmes jelzőkkel illették.

„Elsősorban büszke vagyok a csapatomra, mert nagyszerű mérkőzést játszottunk egy kiváló ellenféllel – értékelt az összecsapás után Bernd Storck sportigazgató. – Tudtuk, hogy kevés helyzetünk lesz, és azt is, hogy döntőnek bizonyul majd azok megfelelő kihasználása. Sajnos ma két nagyon hasonló erősségű együttes meccsén nem sikerült megfelelő eredményt elérnünk. Ezen a találkozón látszott, mekkora előny, hogy Szerbiában bátran szerepeltetik legmagasabb szinten a fiatalokat a klubjaikban, és a magyar szövetség hasonló irányú törekvéseit igazolja, hogy ezen a vébén a mi játékosaink is igen magas szinten bizonyították a versenyképességüket.”

SZAVAZÁS

Értékelje a magyar U20-as válogatott tagjainak világbajnoki teljesítményét!

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Veljko Paunovics szerb szövetségi edző a 2–1-es siker után azt mondta, a rendes játékidő végén biztos volt benne, hogy kiharcolja csapata a hosszabbítást, majd a győzelmet is megszerzi, mert „21 oroszlán" van a keretében.

„Biztos voltam benne, hogy kiharcoljuk a hosszabbítást, mert ez a csapat mindig az utolsó pillanatig küzd, s ennek köszönhetően többször képes volt hasonló helyzetben egyenlítő vagy győztes gólt szerezni – mondta Veljko Paunovics szerb szövetségi edző. – Huszonegy oroszlán van a szerb keretben, mindegyikük a teljes szívével küzd, és mindent belead a pályán. Mindig is töretlen volt a hitünk. Az egyenlítő gólnál tudtam,. hogy ezt már csak mi nyerhetjük meg, mondtam a srácoknak, hogy maradjanak türelmesek, mert úgyis adódik egy lehetőség, és meglesz a lehetőség, s ha az eljön, gól is lesz belőle. Még itt vagyunk, életben maradtunk!"

A mérkőzésről beszámoló szerb lapok közül a Vaszeljenszka tudósítása szerint a hosszabbítás után 2–1-es győzelmükkel záruló meccsen végig a szerb csapat volt a jobb, többet támadott, de „a magyar védelem ezen a tornán nem először bizonyította be, hogy szinte lehetetlen áttörni. (...) Az 57. percben aztán az addigi talán legnagyobb szerb gólszerzési lehetőséget követő ellentámadásban Kalmár néhány fantasztikus cselt követően az Új-Zélandon halálos Mervó elé tálalt, az immár ötgólos csatár pedig nem hibázott."

A Vaszeljenszka szerint a magyar válogatott már elhitte, hogy továbbjutott, amikor egy szöglet után Saponjics egyenlített. „A szerb csapat sem sokáig örülhetett, Gajics második sárga lapja miatt emberhátrányba került a hosszabbításra. Szerbia a túlórában óvatosabban futballozott, mint a rendes játékidőben, többször állt vissza és próbált kontrázni, de a magyarok sem erőltették a támadásokat, mintha mindkét együttesnek megfelelt volna a tizenegyespárbaj. Aztán a 118. percben egy szerb kontra végén Saponjics keresztpasszába Talabér ért bele becsúszva, és a labda a hálóba perdült. Szerbia ünnepelhet, a magyaroknak maradnak a könnyek, főleg Talabérnak. Szép volt, fiúk!" – írta a lap.

A Blic Sport szerint győzött az igazság. „Kegyetlen dolog úgy vesztésre állni a 91. percben, hogy tudod, a tied volt a jobb csapat a mérkőzésen. Az is kegyetlen dolog, hogy hiába egyenlítesz, azonnal emberhátrányba kerülsz a hosszabbításra. Éppen a sok szenvedés miatt különösen felemelő, hogy a végén a szerb U20-as válogatott nevethetett, és folytathatja mesébe illő hadjáratát a világ másik oldalán" – írta a Blic.

A szerb fölény ellenére a 91. percig a magyarok álltak továbbjutásra
A szerb fölény ellenére a 91. percig a magyarok álltak továbbjutásra

A Mondo beszámolója így kezdődik: „Másodpercekre voltunk a kieséstől, majd másodpercekre voltunk a tizenegyesektől."

A lap kiemeli, hogy ebben a szerb generációban megvan az, ami a korábbi sikerkorszakokat jellemezte: az utolsó percig való kitartás, amely „különösen az olyan ellenfelekkel szemben vezet sikerre, mint kitartó, fáradhatatlan és türelmes északi szomszédunk ellen". A Mondo is elismeri, hogy „szerencse is kellett a továbbjutáshoz, amely kétségtelenül megérdemelt".

A végén a szerbek örültek – „szerencse is kellett a továbbjutáshoz, amely kétségtelenül megérdemelt”
A végén a szerbek örültek – „szerencse is kellett a továbbjutáshoz, amely kétségtelenül megérdemelt”

A hivatalos FIFA-statisztika szerint kétszer annyiszor találták el a szerbek a kaput, mint a magyarok, és négyszer annyi szögletet végeztek el.

A sárga lapok esetében a szerbeknél nem számították Milan Gajics két sárgáját, amelyekért pirosat kapott a 90+2. percben, és ezért a csapat emberhátrányban játszotta le a hosszabbítás harminc percét.

U20-AS VB – a szerb–magyar meccs statisztikái
Szerbia Magyarország
52 Labdabirtoklás 48
18 Lövések 11
6 Kapura 3
13 Szabálytalanságok 13
1Sárga lapok
4
1Piros lapok0
8 Szögletek 2
1 Lesek 3
2 Védések 5

U20-AS LABDARÚGÓ VILÁGBAJNOKSÁG
NYOLCADDÖNTŐ
Szerbia–Magyarország 2–1

Dunedin, 5149 néző. Vezette: Antonio Mateu Lahoz (spanyol)
Szerbia: Rajkovics – Gajics, Veljkovics, Babics, Antonov – Zdjelar, Makszimovics – Zsivkovics, Grujics (Gacsinovics, 78.), Jankovics (Saponjics, 59.) – Mandics (Sztevanovics, 90+3.). Szövetségi edző: Veljko Paunovics
Magyarország: Székely – Osváth, Kecskés (Talabér, 54.), Lenzsér, Tamás (Nagy D., 73.) – Vida M., Nagy Á. – Zsótér, Kalmár, Sallai (Forgács, 59.) – Mervó. Szövetségi edző: Bernd Storck
Gólszerző: Saponjics (90+1.), Talabér (118. – öngól), ill. Mervó (57.)
Kiállítva: Gajics (90+2.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik