U17-es vb: „Óriási csalódottságot érzek, nagyon bosszant a vereség”

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2019.10.27. 06:45
null
Preisinger Sándor csalódott (Fotó: Facebook/MLSZ)
Érthetően szomorú, letört magyar játékosok sétáltak át az interjúfolyosón a Nigéria elleni vesztes U17-es vb-nyitómeccs után. Pedig a találkozó álomszerűen kezdődött, Komáromi György már a harmadik percben vezetést szerzett, a Puskás Akadémia középpályásának gólja ráadásul az első találat volt a tornán.

Felemelő érzés világbajnokságon a hálóba találni, de mivel nem szereztünk pontot, a lefújás után nem volt minek örülni – szomorkodott a torna első gólját szerző játékos. – Sokáig jól védekeztünk, de tíz perccel a vége előtt szögletből gólt kaptunk, utána valamiért összeestünk, és az ellenfél ismét betalált. Nem tudom, mi történt akkor velünk. Sokat kellett védekezni, ami felemésztette az energiánk nagy részét. Többnyire mi tartjuk a labdát, mi diktáljuk a tempót, most fordult a kocka, az ilyen meccsekhez pedig még kevésbé vagyunk hozzászokva. Nincs más választásunk, a következő meccsen javítani kell, ha ott jól szerepelünk, minden esélyünk meglesz a továbbjutásra. Azt sem bánom, ha harmadikként jutnánk tovább, csak sikerüljön. A küzdeni akarásunkra építhetünk, a koncentráción viszont javulni kell. A Nigéria elleni meccs is megmutatta, hogy nyolcvan percnyi fegyelmezett játék nem elég.”

Bár a kapásgól után az ellenfél büntetőből egyenlített, Major Sámuel gyönyörű gólja után így is a magyar együttes vonult előnnyel a szünetre.

„Óriási csalódottságot érzek, nagyon bosszant a vereség – mondta a Red Bull Salzburg középpályása. – Láthatjuk, hogy az ellenfél ezen a szinten megbünteti a megingásainkat. Ha nyomás alá helyeznek minket, mi pedig hibázunk, ez a vége. Pedig végig hajtottunk, de nem tagadom, fizikailag sokat kivett belőlünk a meccs, ezt talán kívülről is feltűnt. Ezzel együtt egy percre sem adtuk fel, bosszantó, hogy így alakult. A második félidő elején akadtak lehetőségeink, talán, ha ott betalálunk, másként alakul a meccs. A taktikát betartottuk, próbáltunk visszahúzódni és kontrákra játszani, ilyen csapat ellen nem bírtunk volna kilencven percen keresztül letámadni. Sajnos a második félidőben kevés labdát szereztünk, elsősorban ezen kell változtatni a következő meccsre.”

A második félidőben sokáig őrizte előnyét Preisinger Sándor együttese, ám a hajrában az afrikai együttes fordított, majd egy megpattanó szabadrúgás után eldöntötte a meccset.

„Nehéz megélni, hogy negyedórával a vége előtt még vezettünk Nigéria ellen, a végén mégis két góllal elveszítjük a meccset – mondta a Balogh Botond, a Parma hátvédje. – Az első félidőben még jól is futballoztunk, a másodikban viszont csak cél nélkül elrugdostuk a labdát. Nem tudom, mi volt az oka a visszaesésnek, de a vége vereség lett. A szünetben arról beszéltünk, hogy ne tévesszük szem elől az üres területre beinduló ellenfelet, de sajnos nem mindig sikerült jól elosztani az embereket. Számítottunk rá, hogy szinte az egész csapat előre húzódik majd, az első játékrészben ezt megoldottuk, de a szünet után nem tudtuk megakadályozni a labdakihozatalt, és sokszor lecsúsztunk a passzokról. Kevés párharcot nyertünk, így nehéz pontot szerezni. Ugyanakkor nem a fáradtság miatt kaptunk ki, egy hete Brazíliában készülünk, tudtuk, mi vár ránk. Nem így terveztük, de elég erősek vagyunk ahhoz, hogy felálljunk a vereség után és a következő két meccsen jobban teljesítsünk. Az első félidőben mutatott labdakihozatalokra és támadásépítésekre építhetünk, azt kell tovább vinni, és mellé stabilizálni a védelmünket.”

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

Preisinger Sándor, a magyar válogatott szövetségi edzője

– A meccs nagy részében a magyar válogatott vezetett, végül mégis pont nélkül maradt. Mit érzett a lefújás utáni pillanatokban?
– Nehéz ilyenkor mit mondani, mert a csapat nagyszerűen játszotta azt, amit a meccsen játszania kellett, a végén két súlyos egyéni hiba döntött. A kihagyások után Nigéria fordított, a megpattanó szabadrúgás után bekapott gól csak „hab volt a tortán”. Bízom benne, hogy azzal a találattal a balszerencsét letudtuk az egész tornára.

– Mire építhetnek a hátralévő két csoportmeccsen?
– A védekezésünkkel és a csapatszerkezetünkkel jól ellensúlyoztuk az ellenfél dinamikusabb játékát, akadnak olyan fizikai különbségek, amelyeket csak így tüntethetünk el. Nyolcvan percen keresztül működött az elképzelésünk, ha kicsit bátrabbak vagyunk, talán több helyzetet alakítottunk volna ki, de ahogy mondtam, a hajráig rendben voltunk.

– A jobbik csapat nyert?
– Attól függ, honnan nézzük a futballt. Az ellenfél birtokolta többet a labdát, a technikailag képzettebb és dinamikusabb játékosok a riválisnál szerepeltek, de a labdarúgás nem egyéni sportág. Amíg a csapatszerkezet jól működött, mondhatjuk, hogy ellensúlyoztuk a nagyobb tudást. Ám a végén hibáztunk.

– Az egyéni hibákban közrejátszhatott a fáradtság? Ennyire gyorsan forduló és sprintelő játékosokhoz a magyarok többsége aligha szokott hozzá.
– Meglehet, de nem az ellenfél gyorsasága miatt kaptuk a gólokat.

– Valóban nem, de a védekezésre fordított energia kivehetett annyit a játékosokból, hogy a végén hibázzanak.
– Nem gondolom, hogy ez volt vereség oka, a végére mindkét együttes ugyanannyira elfáradt. A csapatom becsülettel teljesített, amíg bírta erővel, hajtott, és a végén sem a fáradtság miatt kaptunk gólokat, hanem mert a szöglet után nem tudtuk kiütni a labdát, a beadást pedig nem tudtuk elfejelni. Mindkét helyzetnél ott volt a játékosunk, az ilyen technikai hibát nem lehet a kimerültség számlájára írni.

– Mit mondott az öltözőben a játékosoknak?
– Azt, hogy a vereség után is felkel a nap, következik az újabb mérkőzés, ahol három pontot szerezhetünk, és továbbjuthatunk a csoportból. Felkészülünk Ausztráliából, és meglátjuk, mire lesz elég. Az első meccsen sem vallottunk szégyent, ami bennünk volt, kiadtuk magunkból. Talán nem játékban, de hozzáállásban és futómennyiségben igen.

A helyszínről a Nemzeti Sportot tudósítja: Babják Bence

U17-ES VILÁGBAJNOKSÁG, BRAZÍLIA
B-CSOPORT
1. FORDULÓ
NIGÉRIA–MAGYARORSZÁG 4–2
(1–2)
Goiania, Olimpiai Stadion,944 néző. Vezette: Haro (perui)
NIGÉRIA: Jinadu – Ibrahim, Ikenna, Etim – Sa'id (Francis, 92.), Ojediran, Tijani, Opeyemi (Amoo, 58.) – Adeniyi, Olusegun – Ubani (Jabaar, 75.). Szövetségi edző: Manu Garba
MAGYARORSZÁG: Hegyi – Orosz, Balogh B., Horváth M., László D. – Kata – Komáromi, Ominger (Posztobányi, a szünetben), Kosznovszky (Zuigeber, 84.), Major (Baráth P., 77.) – Németh A. Szövetségi edző: Preisinger Sándor
Gólszerző: Tijani (20., 86. – az elsőt 11-esből), Ibrahim (79.), Adeniyi (81.), ill. Komáromi (3.), Major (28.)

A csoport másik mérkőzésén
Ecuador–Ausztrália 2–1

A MAGYAR VÁLOGATOTT VB-KERETE
Kapusok: Hegyi Krisztián (West Ham United – Anglia), Megyeri Gábor (Bp. Honvéd), Vaits Marcell (Puskás Akadémia)
Védők: Buna Gábor (Bp. Honvéd), Posztobányi Patrik (Puskás Akadémia), Balogh Botond (Parma – Olaszország), László Dávid (Bp. Honvéd), Hosszú Zétény (Puskás Akadémia), Horváth Milán (Bp. Honvéd), Orosz Donát (DVTK)
Középpályások: Kata Mihály (MTK Budapest), Ominger Gergő (Puskás Akadémia), Tóth Borisz (DVTK), Major Sámuel (Red Bull Salzburg – Ausztria), Kosznovszky Márk (Parma – Olaszország), Baráth Péter (DVSC)
Támadók: Zuigeber Ákos (MTK Budapest), Mester Csaba (Austria Wien – Ausztria), Komáromi György (Puskás Akadémia), Németh András (Genk – Belgium), Molnár Rajmund (Benfica – Portugália)
Tartalékok: Sipos Gábor (Puskás Akadémia), Hajdú Roland (Ferencváros)

A B-CSOPORT TOVÁBBI MENETRENDJE
2. FORDULÓ
Október 29., kedd
21.00,
Goiania, Olimpiai Stadion: Nigéria–Ecuador
Október 30., szerda
0.00,
Goiania, Olimpiai Stadion: Ausztrália–MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)

3. FORDULÓ
November 1., péntek
21.00,
Gama: Ausztrália–Nigéria
21.00,Goiania, Olimpiai Stadion: MAGYARORSZÁG–Ecuador (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)

A kezdést magyar idő szerint adtuk meg. A vb-re kijutó 24 válogatottat hat darab négyes csoportba osztották, a nyolcaddöntőbe a csoportok első két helyezettje, valamint a négy legjobb harmadik helyezett jut be.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik