Storck: Pénzzel kell motiválni a csapatokat, hogy fiatalokat játszassanak, nem szomorú?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.03.07. 09:13
Hosszabb interjút készített Bernd Storckkal, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányával az osztrák Kleine Zeitung. A nemzeti csapat szakvezetője a fiatalok bevetéséről, a Dárdai-utódlásról, Király Gáborról és az Eb-csoportról is beszélt.

Több profizmus kell a futballrendszer minden szintjére – vélekedett Storck (Fotó: Hegedüs Gábor)
Több profizmus kell a futballrendszer minden szintjére – vélekedett Storck (Fotó: Hegedüs Gábor)
Több profizmus kell a futballrendszer minden szintjére – vélekedett Storck (Fotó: Hegedüs Gábor)
Több profizmus kell a futballrendszer minden szintjére – vélekedett Storck (Fotó: Hegedüs Gábor)
Több profizmus kell a futballrendszer minden szintjére – vélekedett Storck (Fotó: Hegedüs Gábor)

„Remélem, ez egy jobb jövő kezdete” – kezdte Bernd Storck a Kleine Zeitungnak adott interjút a magyar Eb-kvalifikációról beszélve, majd egyből a múltra és a közeljövőre tért át.

„Sosem szabad elfelejteni a Puskás-éra csapatát és sikereit. De abból a csapatból már senki sem él – és nekünk a jövőbe kell tekinteni. Az idősebb szurkolókat annak idején elkényeztették a remek eredmények, de ezt az extrém nyomást nem jó ráterhelni a fiatalokra. Nem jó, ha egy rossz teljesítmény után elvesztik a kedvüket. Kell a bátorság ahhoz, hogy fejlesszük a srácokat, és bízom abban, hogy új lapot nyithat a történelemkönyvben ez a csapat” – mondta a német szakember.

„U20-as szakvezetőként voltak olyan játékosaim, akik már az új-zélandi világbajnokságon megmutatták a képességeiket. Sok tehetséges futballistánk van, de észre kell vennünk a bennük rejlő potenciált” – folytatta.

Storck beszélt a fiatalok játszatását premizáló MLSZ-intézkedésekről is, amelyeket a magyar szövetség részben osztrák mintára (az úgynevezett Österreicher-Topf alkalmazását 2004–2005-ben határoztak el szomszédainknál) vezetett be.

„A fiatal játékosok pályára küldése után a klubok pénzügyi bónuszokat kapnak. Pénzzel kell motiválni a csapatokat, hogy fiatalokat játszassanak, nem szomorú ez? Ugyanakkor a bevezetett rendszer nélkül sok fiatal játékos szóba sem kerülhetett volna mint Eb-várományos. A rendszer minden szintjére több profizmus kell. Egyelőre csak két-három olyan akadémiánk van, amely összevethető lenne a németországiakkal. Természetesen figyelem a hazámat, tudom, milyen módszerekkel dolgoznak az akadémiákon, hogyan nevelik a tehetségeket” – vélekedett.

Hogy miként látja Storck Dárdai Pál utódlásának kérdését, visszatekintve 2015 nyarára?

„Dárdai Pált visszahívta a Hertha, és én lettem a belső megoldás. Nagy segítségemre volt, hogy jó barátom, és rendkívül sokat segített nekem. Nem volt könnyű egy nemzeti hőstől átvenni a válogatottat. Az elején szkeptikusak voltak velem kapcsolatban az emberek, nem tudták, hogy mit várjanak. Kicsit talán hasonló volt a helyzetem az Önök kapitányához, Marcel Kolleréhoz, amikor Ausztriába került. Ő is megmutatta, hogy kifizetődő a saját utat járni. Nekem is voltak olyan döntéseim, amiket nem értettek. A kvalifikációs sorozat végéig nem változtattam, igyekeztem a lehető legjobb kompromisszumokat megkötni. De a Norvégia elleni pótselejtezőre egyértelművé vált, a saját utamat kell járnom a saját stábommal. Én voltam Európa egyetlen szövetségi kapitánya, akinek részmunkaidős segítői voltak” – magyarázta.

Következik a franciaországi Európa-bajnokság, amelyen Király Gábor rekorder lehet – mint a valaha volt legidősebb, Eb-n pályára lépő játékos. Nem csoda, hogy a rutinos kapus is szóba került az Eb-esélyek mellett.

„Én figyeltem fel rá, majd segítettem a Herthához. Gábor egy intézmény, aki még mindig kitűnő teljesítményt tud nyújtani. Egyértelmű, hogy nélküle nem lennénk az Európa-bajnokságon. Vezér és remek futballista. De nem a múltja segíti, aktuális teljesítménye a meghatározó. Hogy mit várok a csoporttól? Ausztria és Portugália a favorit, mi a harmadik helyre fókuszálunk, Izlanddal együtt. Az osztrák valódi topcsapat lett, sok-sok légióssal. David Alaba és Julian Baumgartlinger játéka nagyon tetszik, sok a kitűnő futballistájuk – a csapat lelke és legjobb része pedig a középpálya”.

És hogy miként érzi magát Bernd Storck Magyarországon?

„Remekül! Nagyon barátságosak az emberek itt. Magyarországon élek, de a családom Berlinben maradt, mivel nem szerettük volna kivenni az iskolából a kislányunkat. De majd' minden hétvégén meglátogatnak.”

Itt a legjobb megoldás az Eb-re utazó magyar szurkolók számára! Eb-falu, ahol együtt ünnepelhetjük a magyar válogatottat! (x)

A MAGYAR VÁLOGATOTT MÉRKŐZÉSEI AZ EB-IG
Március 26., Budapest: MAGYARORSZÁG–Horvátország
Június 4.: Németország–MAGYARORSZÁG

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik