nemzetisport.hu 2016.03.07 09:13 Frissítve: 2016.03.07 13:49

Storck: Pénzzel kell motiválni a csapatokat, hogy fiatalokat játszassanak, nem szomorú?

Hosszabb interjút készített Bernd Storckkal, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányával az osztrák Kleine Zeitung. A nemzeti csapat szakvezetője a fiatalok bevetéséről, a Dárdai-utódlásról, Király Gáborról és az Eb-csoportról is beszélt.

Több profizmus kell a futballrendszer minden szintjére – vélekedett Storck (Fotó: Hegedüs Gábor)

„Remélem, ez egy jobb jövő kezdete” – kezdte Bernd Storck a Kleine Zeitungnak adott interjút a magyar Eb-kvalifikációról beszélve, majd egyből a múltra és a közeljövőre tért át.

„Sosem szabad elfelejteni a Puskás-éra csapatát és sikereit. De abból a csapatból már senki sem él – és nekünk a jövőbe kell tekinteni. Az idősebb szurkolókat annak idején elkényeztették a remek eredmények, de ezt az extrém nyomást nem jó ráterhelni a fiatalokra. Nem jó, ha egy rossz teljesítmény után elvesztik a kedvüket. Kell a bátorság ahhoz, hogy fejlesszük a srácokat, és bízom abban, hogy új lapot nyithat a történelemkönyvben ez a csapat” – mondta a német szakember.

 
Az Eb-ellenfelek: Ausztria, Izland, Portugália – MENETREND, SORSOLÁS, KIJUTÓK, JEGYEK – Eb-adatbank

„U20-as szakvezetőként voltak olyan játékosaim, akik már az új-zélandi világbajnokságon megmutatták a képességeiket. Sok tehetséges futballistánk van, de észre kell vennünk a bennük rejlő potenciált” – folytatta.

Storck beszélt a fiatalok játszatását premizáló MLSZ-intézkedésekről is, amelyeket a magyar szövetség részben osztrák mintára (az úgynevezett Österreicher-Topf alkalmazását 2004–2005-ben határoztak el szomszédainknál) vezetett be.

„A fiatal játékosok pályára küldése után a klubok pénzügyi bónuszokat kapnak. Pénzzel kell motiválni a csapatokat, hogy fiatalokat játszassanak, nem szomorú ez? Ugyanakkor a bevezetett rendszer nélkül sok fiatal játékos szóba sem kerülhetett volna mint Eb-várományos. A rendszer minden szintjére több profizmus kell. Egyelőre csak két-három olyan akadémiánk van, amely összevethető lenne a németországiakkal. Természetesen figyelem a hazámat, tudom, milyen módszerekkel dolgoznak az akadémiákon, hogyan nevelik a tehetségeket” – vélekedett.

Hogy miként látja Storck Dárdai Pál utódlásának kérdését, visszatekintve 2015 nyarára?

„Dárdai Pált visszahívta a Hertha, és én lettem a belső megoldás. Nagy segítségemre volt, hogy jó barátom, és rendkívül sokat segített nekem. Nem volt könnyű egy nemzeti hőstől átvenni a válogatottat. Az elején szkeptikusak voltak velem kapcsolatban az emberek, nem tudták, hogy mit várjanak. Kicsit talán hasonló volt a helyzetem az Önök kapitányához, Marcel Kolleréhoz, amikor Ausztriába került. Ő is megmutatta, hogy kifizetődő a saját utat járni. Nekem is voltak olyan döntéseim, amiket nem értettek. A kvalifikációs sorozat végéig nem változtattam, igyekeztem a lehető legjobb kompromisszumokat megkötni. De a Norvégia elleni pótselejtezőre egyértelművé vált, a saját utamat kell járnom a saját stábommal. Én voltam Európa egyetlen szövetségi kapitánya, akinek részmunkaidős segítői voltak” – magyarázta.

Következik a franciaországi Európa-bajnokság, amelyen Király Gábor rekorder lehet – mint a valaha volt legidősebb, Eb-n pályára lépő játékos. Nem csoda, hogy a rutinos kapus is szóba került az Eb-esélyek mellett.

„Én figyeltem fel rá, majd segítettem a Herthához. Gábor egy intézmény, aki még mindig kitűnő teljesítményt tud nyújtani. Egyértelmű, hogy nélküle nem lennénk az Európa-bajnokságon. Vezér és remek futballista. De nem a múltja segíti, aktuális teljesítménye a meghatározó. Hogy mit várok a csoporttól? Ausztria és Portugália a favorit, mi a harmadik helyre fókuszálunk, Izlanddal együtt. Az osztrák valódi topcsapat lett, sok-sok légióssal. David Alaba és Julian Baumgartlinger játéka nagyon tetszik, sok a kitűnő futballistájuk – a csapat lelke és legjobb része pedig a középpálya”.

És hogy miként érzi magát Bernd Storck Magyarországon?

„Remekül! Nagyon barátságosak az emberek itt. Magyarországon élek, de a családom Berlinben maradt, mivel nem szerettük volna kivenni az iskolából a kislányunkat. De majd' minden hétvégén meglátogatnak.”

Itt a legjobb megoldás az Eb-re utazó magyar szurkolók számára! Eb-falu, ahol együtt ünnepelhetjük a magyar válogatottat! (x)

A MAGYAR VÁLOGATOTT MÉRKŐZÉSEI AZ EB-IG
Március 26., Budapest: MAGYARORSZÁG–Horvátország
Június 4.: Németország–MAGYARORSZÁG

 

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.10.17 08:39:04

Magyar válogatott S. TÓTH JÁNOS

„Vajon a magyar futballban tudják-e egyáltalán, mit jelent a munka?”

2017.10.16 23:17:43

Magyar válogatott BALLAI ATTILA

NS-VÉLEMÉNY. Persze létezik az az opció, hogy Storck kapitányi pályafutása véget ér, de sportigazgatói tisztségét megőrzi. Általános vezetéselméleti igazság, hogy ha valaki valahol csúcsmenedzser volt, ott később főportási minőségében ritkán érzi jól magát.

2017.10.16 08:15:22

Magyar válogatott BORBOLA BENCE

Amennyiben a szövetségi kapitánynak, illetve sportigazgatónak távozni kell, sokan követhetik.

2017.10.15 23:08:38

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Bocsánat, hogy ismét jogászkodom, de ez szerződés kérdése. Jobb helyeken a megállapodásban kikötnek némi eredménykényszert, mondjuk, ha a futballcsapat három-négy-öt fordulón át a tabella alsó felében vergődik, a munkáltató felmondhat a szakvezetőnek. Szándékosan nem válogatott példát hoztam, ne adj’ isten a megszerzendő pontok számát említve, a kérdés ugyanis általánosítható.

2017.10.14 22:57:48

Magyar válogatott SINKOVICS GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Téged vigasztal, hogy velünk együtt lemaradt a futball-világbajnokságról Románia, Szlovákia, Ausztria, Bulgária, Csehország és Ukrajna? Neked könnyebb ettől a lelked, hogy lám, nekik sem sikerült? Én inkább azt kérdezem: mitől ilyen jók a lengyelek? Valahogy nekik az utóbbi időben mindig összejön.