Sportrádió: Bene Ferenc hagyatéka a Puskás Intézet gondozásába kerül

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.05.26. 20:31
null
Bene Ferenc az angol Jack Charltonra vezeti rá a labdát a két válogatott 1965-ös londoni mérkőzésén<br />(Fotó: Getty Images)
Az Újpest és a magyar válogatott legendás labdarúgója, Bene Ferenc hagyatéka a Puskás Intézet gondozásába kerül – derült ki a Sportrádió „Gólkirályok” című műsorából. Balogh Balázs műsorvezető, egyben a Puskás Intézet igazgatója, valamint Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a Puskás-ügyek és a magyar futballhagyomány nagykövete a hagyatékot felajánló ifjabb Bene Ferenccel beszélgetett.

 

„Édesapám nem állt nagy relikviagyűjtő hírében, de hála Istennek sok minden őrzi pályafutása emlékeit – mondta a Sportrádiónak a hagyatékot felajánló ifjabb Bene Ferenc. – Rengeteg egyéni trófea és érem található a kollekcióban, a legértékesebb talán az 1964-es tokiói olimpia aranyérme. Abból az időszakból kevés mez maradt fenn, mert például nem volt szokás a mezcsere, a dresszeket addig használták a klubok, ameddig végül felmosórongy lett belőlük. De édesapám gyűjteményében azért található például egy dedikált, ezerkilencszáz-hatvannyolcas újpesti dressz, továbbá egy válogatott mez is, amelyet Spanyolország ellen viselt, egy olyan találkozón, amelyen Kubala László volt a spanyolok szövetségi kapitánya.”

Fennmaradt az a porcelánváza is, amelyet Uwe Seeler adott át Bene Ferencnek egy gólkirályi címe alkalmából. Seeler a búcsúmeccsére is meghívta annak idején az újpesti csatárt, akinek nem ez volt az egyetlen ilyen invitálása.

„Érdekesség, hogy egyszer, Gento búcsúmeccsén a Real Madrid mezében is játszott, az egyik kapuban José Mourinho édesapja állt. Nagy élmény volt hallgatni, amikor olyan világsztárokról beszélt közvetlen barátsággal, mint Franz Beckenbauer, George Best, Bobby Charlton vagy például Fabio Capello, akikkel véletlenül összefutva is volt miről beszélgetniük, egy-egy közös emlékről, világválogatott mérkőzésről.”

Ifjabb Bene emlékeztetett: édesapja az egyetlen magyar labdarúgó, aki világbajnokságon, Európa-bajnokságon és olimpián is gólt szerzett a magyar válogatottban, nemzetközi elismertségét ez is erősítette.

„Múzeumok, külföldi gyűjtők is kerestek, megvásároltak volna egy-egy relikviát, de én nagyon szerettem volna, ha a gyűjtemény egyben marad, mert nemzeti kincsnek tartom. Nagyon örülök, hogy például azok a bekeretezett mezek, igazi ritkaságok, amelyek között egyedi tervezésű világ- és Európa-válogatott dresszek is találhatók, egy kollekcióban maradtak.”

Ifjabb Bene Ferenc (középen) Szöllősi György és Balogh Balázs társaságában (Fotó: Sportrádió)
Ifjabb Bene Ferenc (középen) Szöllősi György és Balogh Balázs társaságában (Fotó: Sportrádió)

 

A beszélgetésben szó esett Bene Ferenc újpesti kötődéséről, ezzel párhuzamosan a ferencvárosi labdarúgókkal ápolt barátságáról; fia elárulta például, hogy az újpesti legenda nagyon szerette volna lila-fehérben látni Páncsics Miklóst. Ami pedig az újpesti drukkerektől kapott szeretetet illeti:

„A parkolótól a lelátóig három perc volt az út, nekünk meccsek előtt sokszor huszonöt percig tartott, mert édesapámat mindig megállították a szurkolók. Tőlük áradt felé az a szeretet, amelyet a pályafutása végétől már nem igazán kapott meg sem az Újpesttől, sem a válogatottól, sem országos szinten.”

Ifjabb Bene Ferenc a gyűjteményt felajánlotta az újpestieknek, azonban a klubnak nincs múzeuma, jelenleg nincs megfelelő helyiség a bemutatására – a család egyetlen feltétele a kollekció egyben maradása volt –, így került képbe a Puskás Intézet.

„A magyar futballnak sok világklasszisa van, néhány szupersztárja, és közülük az egyik kétségkívül Bene Ferenc – fogalmazott Szöllősi György. – Bene Ferenc ama labdarúgók egyike, akik naggyá tették az Újpestet, véleményem szerint Szusza Ferenc és Zsengellér Gyula mellett ott van a klubtörténet top három játékosa között. Fantasztikus tudni, hogy Puskás Ferenc spanyolországi hagyatékának hazatérése, a magyar futball megannyi legendás játékosának emléktárgyai után Bene Ferenc személyes tárgyai, trófeái is a Puskás Intézetbe kerülnek. Azért oda, mert ez az az intézmény, amelyik e pillanatban talán egyedüliként fordít figyelmet arra, hogy e tárgyak ne szóródjanak szét a világban.”

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik