Sportlétesítmény: a Puskásban építik fel a nemzeti stadiont

Vágólapra másolva!
2013.04.23. 11:27
null
Új köntösbe bújhat a Puskás-stadion küzdőtere (Fotó: MTI)
Több hónapos hazai és nemzetközi szakértői egyeztetés után a kormány elfogadta a Nemzeti Olimpiai Központ megteremtésének, vagyis a Puskás Ferenc Stadion rekonstrukciójának és a körülötte létesítendő számos sportlétesítményt tartalmazó sportpark építésének a koncepcióját. A „stadion a stadionban” megoldással épülő új aréna és környezete az egész magyar sport szempontjából kiemelkedő fontosságú beruházás, hiszen a labdarúgás mellett szinte az összes olimpiai sikersportágat is kiszolgálja – derült ki a kedd délelőtt tartott sajtótájékoztatón.

Az elmúlt évben három koncepció vetélkedett egymással: a régi mellett, a régi helyén és a régiben kifejezéssel összefoglalható megoldás, amelyről végül kiderült, hogy a „stadion a stadionban” a legköltséghatékonyabb megoldás és gyorsabb is a korábbi elképzeléseknél.

Vígh László, a beruházásért felelős kormánybiztos keddi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a 65 ezer néző befogadására alkalmas stadion építése várhatóan a jövő év végén kezdődhet, és a tervek szerint 2017 végén kerülhet átadásra. A beruházás 70-90 milliárd forintba kerül.

A régi és az új stadion fala közötti gyűrűt beépítik, ide edzőközpontokat, illetve üzleteket, kiszolgáló egységeket helyeznek el. A tervek szerint legkésőbb három év alatt befejeződik a rekonstrukció, amely magában foglalja a Körcsarnok és a Millenáris Velodrom felújítását, a Gerevich Aladár Sportközpont átépítését, egy úszó- és vízilabda-események lebonyolítására is alkalmas létesítmény építését, egy multifunkcionális edzéscsarnok kialakítását, egy atlétikai versenyek megrendezésére alkalmas pálya megépítését, valamint edzőpálya létesítését, illetve a kiszolgáló létesítmények és parkolók kialakítását.

Az új nemzeti stadion egy legmagasabb UEFA-kategóriájú, 65 ezer fő befogadására alkalmas multifunkcionális aréna lesz, amelynek különlegessége egy kivilágítható futópálya lesz a stadion legfelső szintjén.

Az új stadion első sora a tervek szerint nagyjából a jelenlegi futópálya második vonalánál helyezkedik el, a játéktértől így az oldalvonalnál – az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) szabályainak megfelelően – négy-hat, míg az alapvonalnál négy méterre lesznek a szurkolók. A lelátók 34 fokos szögben helyezkednek majd el.

A régi stadion falai megmaradnak, így – amint azt Giró-Szász András kormányszóvivő a sajtótájékoztatón megjegyezte – „Puskásék szelleme egy 21. századi létesítményben fog megjelenni”.

„Stadion a stadionban” - kivílágított panorámás futópályával a tetején

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik