Puskás-stadion: „már érezhető, különleges lesz” – így áll az építkezés, FOTÓK

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.12.21. 07:38
null
Így áll a Puskás-stadion építése (Fotók: <a href="http://www.magyarepitok.hu">magyarepitok.hu</a>)
A magyarepitok.hu terepbejárást tartott az épülő új Puskás-stadion területén, és számos fotóval illusztrált beszámolóban adott helyzetjelentést az építkezésről.

 

„Az ütemtervnek megfelelően halad az új Puskás Ferenc Stadion kivitelezésével a Magyar Építő Zrt. és a ZÁÉV Zrt. alkotta konzorcium – írja a Magyar Építők építőipari portál. – A közel 40 méteres pilonok és a lelátó szerkezete is előrehaladott állapotban van. A szerkesztőségünk kérdéseire kapott válaszokból kiderült, az elmúlt évtizedek legnagyobb léptékű hazai építkezésén immár a szerkezet építése, illetve a tetőt biztosító acélszerkezet gyártása folyik. A stadion szerkezetét megalapozó 38 darab pilon kivitelezése 2018 első felében ér véget. A konzorciumtól kapott adatok szerint átlagosan olyan 600-700 munkás dolgozik nap mint nap az épülő arénában."

 

A cikk kifejti, hogy az első évében járó építkezésen (a régi stadion bontása 2016 márciusától augusztusig tartott) a legszembetűnőbb benyomás az aréna katlanszerűsége. Azzal, hogy közvetlenül a játéktér mellé kerülnek a lelátók, a régihez képest egészen más hangulatú stadion jön létre, ez egyszerre monumentális és közvetlen az eddig megszokotthoz képest jóval kisebb távolságok miatt.

 

Mindez a fedett lelátók akusztikájával együtt várhatóan páratlan atmoszférát hoz majd a telt házas mérkőzéseken és egyéb rendezvényeken, vagyis, ahogy cikkének címében is jelzi a magyarepitok.hu, „már érezhető az új Puskás-stadion atmoszférája”.

 

A tetőszerkezet kivitelezése mellett jövőre a falazás is a feladatok között lesz. A tervek szerint az új Puskás-stadion 2018 őszének végére lesz szerkezetkész. A szerkezetkész épületben az épületgépészeti feladatok elvégzése döntően a 2019-es évben történik meg. A stadion hivatalos átadását 2019 novemberére ütemezik, majd az aréna a 2020-as labdarúgó Eb egyik helyszíne lesz, négy mérkőzést, három csoportmecset és egy nyolcaddöntőt rendeznek az épülő létesítményben.


A szakportál a helyzetjelentése végén összegzi, hogy anettó 142,85 milliárd forintos beruházásban50 méter magas, 316 méter hosszúságú épületet kell kivitelezni bruttó 208 ezer négyzetméteres alapterülettel – és többek közt 53 ezer négyzetméteres tetővel, 556 parkolóval, 27 felvonóval, 974 vécével, 712 mosdóval és gyalogoshidakkal. Az új arénához többek közt 12 ezer tonna acélt és 172 ezer köbméter betont használnak fel. A fal- és padlóburkolatok elérik a 183 ezer négyzetmétert. Összesen közel 2300 db nyílászárót építenek be az épületbe.

Bővebb beszámolót, további képeket itt találhat!

Ilyen lesz – az új stadion látványterve
Ilyen lesz – az új stadion látványterve

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik