Portugál–magyar: Nem vagyunk esélytelenek – Gyurcsó

Vágólapra másolva!
2017.03.23. 10:34
null
Gyurcsó Ádámon nem múlhat, ő felkészült a szombati csatára (Fotó: NS-archív)
A magyar labdarúgó-válogatott szombaton az Európa-bajnok Portugália vendégeként lép pályára világbajnoki selejtezőn. A felszabadultan és jó formában játszó Gyurcsó Ádám úgy érzi, mentálisan és fizikailag is rendben van a csapat, ezért nem az esélytelenek nyugalmával várjuk a találkozót.

 

A legutóbbi két világbajnoki selejtezőn, Lettország és Andorra ellen is gólt lőtt. Folytatható a sorozat?
– Reményeim szerint igen – felelte a Nemzeti Sport és az M4 Sport érdeklődésére a 15-szörös válogatott Gyurcsó Ádám a válogatott szerdai edzését követően. – Azért vagyok itt, hogy segítsek a csapatnak! Nyilván kiveszem a részem a védekezésből is, de elsősorban gólokkal és gólpasszokkal járulhatok hozzá a győzelemhez. Támadóként fontos számomra, hogy eredményes legyek, ám ez nem jelenti, hogy ha valamelyik társam jobb helyzetben van, nem passzolom le neki a labdát. Ez a válogatott, itt a csapat sikere mindennél előbbre való.

Az edzés végén a szabadrúgásokat gyakorolták. Olybá tűnt, Dzsudzsák Balázs verhetetlen ezen a téren.
Semmi kétség, Balázs mestere a szabadrúgásoknak. Ám fel lehet venni vele a versenyt, s ez el is várható azoktól, akik meghívást kapnak a válogatottba. A kapitány jó játékosnak tart minket, ezért lehetünk itt. Nekünk azt kell bizonyítanunk, hogy igaza van.

A szombatinál jobb alkalmat aligha kívánhatna ehhez...
Úgy érzem, nem az esélytelenek nyugalmával várjuk a meccset. Persze sok mindennek klappolnia kell ahhoz, hogy jó eredményt érjünk el. Az edzések során azt tapasztalom, hogy mentálisan és fizikailag egyaránt rendben vagyunk, már csak néhány apró „simítás" hiányzik. Amikorra kell, készen állunk!

Ön is?
A formám kiegyensúlyozott, bár a klubommal, a Pogon Szczecinnel szerepelhetnénk jobban is a bajnokságban. Az alapszakaszból négy forduló van hátra, a hátrányunk két pont a nyolcadik helyezett Kielcével szemben, az ledolgozható. Nagyon jó lenne, ha a rájátszás során a felsőházban küzdenénk, nem pedig a kiesés elkerüléséért. Erről nem is szeretnék többen beszélni, mert ezekben a napokban csak a válogatottra koncentrálok.

Ez esetben fókuszáljunk a közelmúltra: kilenc hónapja is megmérkőztünk a portugálokkal, igaz, arról a meccsről lemaradt, ahogyan az Eb-ről is.
– Minden mozdulatára emlékszem annak a meccsnek – még úgy is, hogy nem voltam ott. Utána viszont csak az lebegett a szemem előtt, hogy kiérdemeljem a válogatott kerettagságot. Így volt ez az ősszel, és így van ez most is, azaz ha lehetőséget kapok, élni akarok vele!

Más úgy készülni, hogy a kontinenselső az ellenfél, nem pedig a világranglista kétszázadik helyezettje?
– Annyiban más csupán, hogy Portugáliának kijár a tisztelet az Eb-n megszerzett aranyérme miatt, habár abban a másodpercben, hogy elkezdődik a mérkőzés, a tisztelet elszáll. Onnantól fogva a férfias játék kerül előtérbe. Legyen a vetélytárs az Európa-bajnok vagy éppen Andorra, ugyanúgy készülünk minden találkozóra. A célunk mindig ugyanaz: nyerni! Aláírom, nem lesz egyszerű dolgunk a portugálok ellen, de ha csapatként küzdünk, mint az elmúlt időszakban oly sokszor, nem tartom elképzelhetetlennek, hogy három ponttal gazdagodunk.

Az edzéseken látottak alapján úgy tűnik, felszabadultan várják a szombat estét.
– Miért görcsölnénk? Attól még, hogy egy impozáns stadionban, várhatóan telt ház előtt, a földrész legjobbjaival kerülünk szembe, nem ijedünk meg. Nem foglalkozhatunk azzal, kik sorakoznak fel a másik oldalon szemben, a saját futballunkat kell játszanunk. Úgy hallottam, háromezer magyar drukker érkezik a mérkőzésre, mindent megteszünk azért, hogy ne okozzunk nekik csalódást.

Ami feltűnt, hogy soha nem kapott még annyi akadémiai növendék meghívót, mint most. Mit érez ezzel kapcsolatban?
– Egy pillanatig sem tagadom, rengeteget köszönhetek a Puskás Akadémián kapott képzésnek, és szintúgy hálás lehetek azért, hogy a válogatottságig jutottam.

VB-SELEJTEZŐ, EURÓPAI ZÓNA
B-CSOPORT, 5. FORDULÓ

Március 25., szombat
20.45: Portugália–Magyarország

18.00: Andorra–Feröer
18.00: Svájc–Lettország

A MAGYAR VÁLOGATOTT PORTUGÁLIÁBA UTAZÓ, 23-AS KERETE
KAPUSOK: Dibusz Dénes
(Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Megyeri Balázs (Greuther Fürth – Németország)
VÉDŐK: Bese Barnabás (Le Havre – Franciaország), Fiola Attila (Videoton), Hangya Szilveszter (Vasas), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Korhut Mihály (Hapoel Beer-Seva – Izrael), Lang Ádám (Dijon – Franciaország), Pintér Ádám (Greuther Fürth – Németország), Vinícius (Videoton)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Gera Zoltán (Ferencváros), Holman Dávid (DVSC), Kalmár Zsolt (Bröndby – Dánia), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország)
TÁMADÓK: Adorján Krisztián (Novara – Olaszország), Dzsudzsák Balázs (al-Vahda – Arab Emírségek), Gyurcsó Ádám (Pogon Szczecin – Lengyelország), Eppel Márton (Budapest Honvéd), Priskin Tamás (Slovan Bratislava – Szlovákia), Sallai Roland (Palermo – Olaszország), Szalai Ádám (Hoffenheim – Németország)

A PORTUGÁL BŐ KERET
Kapusok: Rui Patrício (Sporting CP), Anthony Lopes (Olympique Lyon – Franciaország), José Marafona (Braga)
Védők: Cédric Soares (Southampton – Anglia), Joao Cancelo (Valencia – Spanyolország), Nélson Semedo (Benfica), Luís Neto (Zenit – Oroszország), Pepe (Real Madrid – Spanyolország), José Fonte (West Ham United – Anglia), Bruno Alves (Cagliari – Olaszország), Raphaël Guerreiro (Borussia Dortmund – Németország), Eliseu (Benfica)
Középpályások: Danilo Pereira (Porto), William Carvalho (Sporting CP), Joao Mário (Internazionale – Olaszország), Renato Sanches (Bayern München – Németország), Joao Moutinho (Monaco – Franciaország), André Gomes (Barcelona – Spanyolország), Pizzi (Benfica)
Támadók: Bernardo Silva (Monaco – Franciaország), Gelson Martins (Sporting CP), Cristiano Ronaldo (Real Madrid – Spanyolország), Ricardo Quaresma (Besiktas – Törökország), André Silva (Porto), Éder (Lille – Franciaország)

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Svájc 4 4 9–3 +6 12
2. Portugália 4 3 1 16–3 +13 9
3. MAGYARORSZÁG 4 2 1 1 8–3 +5 7
4. Feröer 4 1 1 2 2–8 –6 4
5. Lettország 4 1 3 2–8 –6 3
6. Andorra 4 4 1–13 –12 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik