PIETSCH TIBOR
PIETSCH TIBOR
2017.09.03 09:38 Frissítve: 2017.09.03 11:18

Pepe: Számunkra sorsdöntő a magyarok elleni összecsapás

Pepe, a portugál labdarúgó-válogatott klasszis védője a Nemzeti Sport főmunkatársának kérdésére válaszolva elmondta, örülne, ha a történelem ismételné önmagát.

Pepe és Cristiano Ronaldo jó hangulatban várja a magyarok elleni selejtezőt (Fotó: Török Attila)

 

Az Európa-bajnok sajtótájékoztatója különös módon kezdődött: sajtófőnökük – roppant udvariasan – jelezte, hogy az elején csak a portugál újságírók kérdezhetnek, ugyanis több otthoni televíziós csatorna is élőben közvetítette az eseményt. Amíg zajlott ez a diskurzus, addig tolmácsolni sem lehetett – utána viszont a magyar zsurnaliszták is lehetőséget kaptak rá, hogy egyet-egyet kérdezzenek, így lapunknak is válaszolt Pepe, a portugál válogatott klasszis képességű hátvédje. 

Cristiano Ronaldo, a portugálok csapatkapitánya

„Természetesen győzni jöttünk Magyarországra. Nagyon jó csapatunk van! Mérkőzésről mérkőzésre kell gondolkodnunk, elsőként a magyarok elleni következik, ezt kell most megnyernünk. Tudjuk jól, hogy kemény csata vár ránk, de rendkívül koncentráltak leszünk! Magabiztosak vagyunk, és az eddigi sikereinknek köszönhetően a csapatmorál is kiváló.”

– Hat nap híján hét éve annak, hogy a budapesti világbajnoki selejtezőn Portugália egy nullára legyőzte Magyarországot – az ön góljával. Elképzelhetőnek tartja, hogy a történelem megismétli önmagát?
– Nagyon örülnék, ha így lenne. Azt azonban egy másodpercig nem feledem, a szövetségi kapitány elsősorban azt várja tőlem, hogy a saját kapunkat óvjam meg a góltól. Ettől függetlenül megeshet, hogy a szögleteknél vagy a szabadrúgásoknál az ellenfél kapuja elé keveredem...

– A gólszerzést feltehetőleg boldogan meghagyná Cristiano Ronaldónak: elárulná, hogy a csapatkapitányuk miként áll hozzá egy ilyen mérkőzéshez?
– Hogyan is állna?! Mindenki tudja, hogy ízig-vérig profi , mindig, mindenhol nyerni akar. Természetesen ezúttal is az hajtja, hogy győztesek legyünk.

– Mennyire számít nehéz mérkőzésre?
– A mi helyzetünkben nincsenek könnyű mérkőzések. Fogalmazhatok úgy is, hogy a hátralévő három selejtezőnk felér egy-egy döntővel. Aligha kell részleteznem, hogy a továbbjutás a célunk – ahogyan Svájcnak és Magyarországnak is. Igen, a magyaroknak is van még némi esélyük arra, hogy kivívják a pótselejtezőt érő második helyet, úgyhogy ezért sem számítunk könnyű meccsre. Ettől függetlenül kizárólag a győzelem az elfogadható számunkra, és ha valamit megígérhetek, az az, hogy mindent elkövetünk a siker érdekében.

Bernardo Silva, a portugálok középpályása

„Nagyon »bonyolult« csapattal találkozunk: márciusban legyőztük, de egy éve az Európa-bajnokságon döntetlent játszottunk ellene. Ez a meccs számunkra döntővel ér fel, hiszen három pont a hátrányunk Svájccal szemben, így mind a három hátralevő selejtezőnket meg kell nyernünk ahhoz, hogy csoportelsők lehessünk.”

– Mi a véleménye a magyar válogatottról?
– Az elmúlt időszakban kétszer találkoztunk, és mindkétszer megbizonyosodhattunk arról, hogy felkészült és tiszteletre méltó együttesről van szó. Jó játékosok alkotják, ráadásul csapatként is megfelelően funkcionál. Nem győzöm hangsúlyozni azonban, hogy számunkra sorsdöntő ez az összecsapás, ezért senkire és semmire sem lehetünk tekintettel, ha törik, ha szakad, győznünk kell. Annyit elárulhatok, megvan a tervünk arra vonatkozóan, hogyan nyerhetünk, a boldogságunkhoz már csak az kell, hogy az elképzeléseinket megvalósítsuk a pályán.

– Mennyire hisz a győzelemben?
– A győzelemben nem hinni kell, hanem dolgozni kell érte. Márpedig napjaink portugál válogatottja elképesztő erővel és lendülettel dolgozik. És ha jó munkát végzünk, akkor hihetünk abban, hogy annak meglesz az eredménye.

Pöttömkert, Piros Orr, Portugália 
 A portugálok fellépése lázba hozta Magyarországot. A mérkőzésre szóló jegyeket órák alatt elkapkodták (csak remélni tudjuk, hogy az érdeklődés inkább a mieinknek szólt...), nem túlzás, tízezrek maradtak belépő nélkül. Ha annyian nem is, több százan mégis együtt tekinthetik meg a világbajnoki selejtezőt, a Magyar Labdarúgó-szövetség ugyanis közös meccsnézést szervez a Budapest Parkba. Az MLSZ tájékoztatása szerint az esemény már kora délelőtt elkezdődik: 9.30-tól várják a legkisebb futballszurkolókat és persze családtagjaikat, akik a különböző focis játékok mellett a Pöttömkert interaktív gyerekprogramjaiban vehetnek részt. A belépés a felnőttek részére 13 óráig ötszáz forint, utána már ingyenes. Nem árt tudni, hogy a jegyeladásból származó bevétel fele jótékonysági célt szolgál: a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítványt támogatja vele a szövetség. Természetesen délután is a játék kerül a középpontba, lesz rúgáserősség- és indulósebesség-mérés, dekázó- és fejelőverseny, célba rúgás, valamint teqball is. A résztvevők között különféle ajándékokat sorsolnak ki, és a hírek szerint korábbi válogatottak megjelenésére is számíthat a publikum. Ami az esti menüt illeti, héttől koncerttel, nyolctól pedig szakmai elemzéssel lehet hangolni – 20.45-kor pedig kezdődhet a meccs!

VB-SELEJTEZŐK
EURÓPA
B-CSOPORT
20.45
: MAGYARORSZÁG–Portugália (Tv: M4 Sport)
18.00: Feröer–Andorra
20.45: Lettország–Svájc (Tv: Sport1)
A-CSOPORT
18.00:
Fehéroroszország–Svédország (Tv: Sport2)
18.00: Hollandia–Bulgária (Tv: Sport1)
20.45: Franciaország–Luxemburg
H-CSOPORT
18.00:
Észtország–Ciprus
20.45: Görögország–Belgium (Tv: Sport2)
20.45: Gibraltár–Bosznia-Hercegovina

 

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.01.21 12:52:11

Magyar válogatott SINKOVICS GÁBOR

A Szőke Szikla csodálatos pályafutása megkoronázásaként élte meg az MLSZ könnyek között átvett életműdíját.

2018.01.21 08:48:58

Magyar válogatott THURY GÁBOR

Ezúttal azokból a gólokból válogattunk, amelyek valamilyen szempontból emlékezetesek voltak, mégis kimaradtak a top tízből.

2018.01.13 00:34:40

Magyar válogatott SINKOVICS GÁBOR

„A földön kellene maradnunk és elfogadnunk, hogy már nem vagyunk futballnemzet.”

2018.01.12 21:55:23

Magyar válogatott SZÖLLŐSI GYÖRGY

„Czibor most az alapvonalról most Puskásnak adja, Puskás cselt csinál, lő...”

2018.01.06 13:38:59

Magyar válogatott THURY GÁBOR

Gera Zoltán legemlékezetesebb gólja bizonyára a 2016-os Eb-n, a portugálok ellen szerzett találat.