Óvatoskodás nélküli támadó futball? Inkább csúnya 1–0

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.10.08. 16:41
null
Vajon Feröer ellen is brusztolni kell? Jó esély van rá, akármennyire is mellettünk szól a papírforma (Fotó: Szabó Miklós, archív)
Este 20.45-től a magyar válogatott Feröerrel játszik Európa-bajnoki selejtezőt, és győzelem esetén biztos, hogy legrosszabb esetben is pótselejtezőt vívhat novemberben Bernd Storck csapata. Az összecsapás előtt két kollégánk, Marosi Gergely és Pór Károly válaszolt olvasóink kérdéseire.

Simon Csaba, Rozsnyóról: Ki alkotná a kezdő tizenegyet, és milyen taktikai felállásban küldené ki a pályára a Feröer és Görögország elleni meccsre a magyar labdarúgó-válogatottat, ha Ön dönthetne most?
Pór Károly: Feröer ellen biztos, hogy két csatárral állnék fel, egyébként nem lenne meglepetés a csapatomban. Ha csak azt nem számítjuk annak, hogy Németh lenne a balszélső (mert klubjában remekel a bal oldalon), Dzsudzsák pedig a jobb oldalon játszana. A Király – Fiola, Guzmics, Juhász, Kádár – Elek – Dzsudzsák, Gera, Németh K. – Nikolics, Böde csapattal állnék fel Feröer ellen. A görögök elleni csapatom viszont attól is függne, mit mutatunk Feröer ellen. Az eltiltás után visszatérő Leandrót mindenesetre betenném azon a meccsen a kezdőbe a védelem bal oldalára, Kádár Tamást pedig visszairányítanám a védelem közepére Guzmics Richárd helyére.
Marosi Gergely: Feröer ellen: Király – Fiola, Juhász, Guzmics, Kádár – Lovrencsics, Nagy Á., Gera, Dzsudzsák – Böde, Nikolics. Görögország ellen (Leandro visszatér eltiltásból, illetve feltételezve, hogy nincs újabb sérült vagy eltiltott): Király – Fiola, Juhász, Guzmics, Leandro – Nagy Á., Elek Á. – Lovrencsics, Gera, Dzsudzsák – Nikolics. A görögök elleni kinti meccsen nem feltétlenül „verekedni" küldenék be centert, ezért Nikolics. Azzal kapcsolatban vannak enyhe kétségeim, hogy a „dupla center" (Böde, Nikolics) működőképes felállás-e, a Böde, Szalai például nem működött.

Péterfai István: Önök szerint mekkora esélye van annak, hogy a komoly problémákkal küszködő Görögország idegenben legyőzi Észak-Írországot, és ezzel megmaradnak a továbbjutási reményeink? Esetleg jobban tesszük, ha már a lehetséges pótselejtezős ellenfelek névsorát böngésszük?
Marosi Gergely: A görögök annyira alulmúlják magukat, hogy már tippelni sem merek velük kapcsolatban, hiába van papíron minden csoportellenfélnél erősebb keretük. Az is kérdéses, hogy mennyire motiváltak egyáltalán. Az északírek motivációja viszont nem kérdéses. Szerintem valahogy behúzzák a hazaiak, de nem könnyen. Adok azért 20 százalékot a görög sikerre.
Pór Károly: A második hellyel én már nem számolok. A legjobb harmadik pozíció viszont elérhető, de ehhez sok eredménynek kedvezően kell alakulnia számunkra. Az északír–görög meccsen egy döntetlent el tudok képzelni, a vendéggyőzelem meglepne.
Marosi Gergely: Ha valamire fogadnom kellene az északír–görögön, az a 3 vagy kevesebb gól lenne...

Győrffy Lajos: Mi a titka a mostani védelemnek? Egervári Sándornak vagy Koemannak nagyjából hasonló szinten lévő emberekkel nem sikerült ütőképes védelmet kovácsolnia. Vagy csak a mostani ellenfeleink ennyivel könnyebbek?
Marosi Gergely: Koemannak szerintem sikerült (az utolsó meccsei kivételével) hasonlóan stabil védelmet összerakni. Egy jóval nehezebb csoportban hatszor sikerült kapott gól nélkül hozni vele mérkőzést, filozófiája egyébként is a Dárdai-Storck vonalhoz hasonlít (Dárdai említette is egyszer, hogy Erwin Koeman az egyik olyan edző, akit nagyra tart). Egervári Sándornál szerintem ez filozófiai kérdés volt: tudatosan vállalt több kockázatot, és engedte jobban el támadásban a csapatot. A mostani ellenfeleink persze könnyebbek is. Én jobban szeretem a nagyon szervezett védekezést, a mi játékosállományunkkal ebből kell szerintem kiindulni. Lehet, hogy nem szép, de a magyar futball jelenlegi helyzetében nehéz lenne szépségre menni. A csúnya 0–0 és 1–0 sokat érhet.
Pór Károly: Nagyon jó a kérdés, és akkor tudunk majd rá megfelelően válaszolni, ha olyan erősségű riválissal is szembetaláljuk magunkat, mint a Koeman- vagy az Egervári-csapat, gondolok például Hollandiára vagy Svédországra. Ha van titok, akkor én azt abban látom, hogy a védők feladata minimalizálva van. Fiola Attilától például senki nem várja el, hogy bejátssza az egész jobb oldalt, viszont a védekező feladatait megfelelően ellátja. Ugyanakkor véleményem szerint éppen a védők feladatainak minimalizálásából fakad az, hogy a támadójátékunk talán még a korábbi időszakok támadójátékát is alulmúlja. Az elöl futballozók nem számíthatnak hátulról megfelelő támogatásra, a védők felzárkózásával létszámfölényes helyzetek kialakítására. Így pedig teljesen súlytalanok vagyunk az ellenfél kapuja előtt.
Marosi Gergely: Még visszatérve a kérdés elejére: ennyire szervezetten összerakott védekezést magyar csapattól egyszer láttam az utóbbi években, Paulo Sousa idején a Videotonnál. Európai színtéren ő is érte el a legtöbbet. A hátulütő nyilvánvalóan az, hogy ez olyannyira merev és defenzív rendszer, ami visszacsap támadásban. A Herthánál láthatjuk, hogy tavasszal csak a védelmet reparálta meg Dárdai, a támadójáték felépítéséhez kellett egy nyári felkészülés. Na, erre nincs lehetősége egy kapitánynak!

B_Zoli: Mit jelent az, hogy szakírók? Mitől hitelesebb vagy szakmaibb az ő véleményük, mint bármelyik hozzászólóé itt az NSO-n?
Marosi Gergely: Nem ér többet, beszélgetni jöttünk. Mindenkinek ugyanannyit ér a véleménye. Közel nyolc éve, évi 365 napban ebben élünk, nyilván több információhoz jutunk hozzá, és más (nem szurkolói) szemszögből nézzük. Attól persze mi is szurkolunk.
Pór Károly: Olvasóinkkal szemben helyzeti előnyben vagyunk annyiból, hogy napi kapcsolatban állunk a játékosokkal, edzőkkel, ott vagyunk a sajtótájékoztatókon. Éppen az ezekből a helyzetekből fakadó tapasztalatainkat szeretnénk megosztani azzal, hogy válaszolunk a kérdésekre. Amúgy én is egyetértek azzal, hogy mindenkinek a véleménye ugyanannyit ér. Éppen ezért szeretnénk minél több lehetőséget biztosítani olvasóinknak, hogy véleményt formálhassanak. Akár ezen beszélgetés keretében, akár a szurkoló hangja „rovatunkon" keresztül, aminek éppen az a lényege, hogy minél többen üzenjenek a csapatnak, alkossanak véleményt a válogatottról.

Ecker Péter: Tisztelt NSO! Bernd Storck munkáját véleményem szerint ennyi idő után nem lehet korrekten megítélni. Mindenesetre a Szalai–Böde cserét minőségi váltásnak tartom. Ez pozitív. Negatív példaként viszont meg kell említeni a románok elleni hazai meccs előtt tett nyilatkozatát, miszerint nekünk jó az iksz. Kérdem én: hogy lett volna jó az iksz?! Ponthátrányban voltunk velük szemben!
Marosi Gergely: Szerintem ez a Storck-válasz abból a szemszögből születhetett, hogy reálisan elérhető célnak a csoportharmadik helyet tartotta. Abból a szemszögből nem volt rossz az iksz. Én is úgy éreztem, hogy „ne kapjunk ki" felfogással mentünk ki, igaz, a románok is. A görögök elleni meccs ugyanilyen volt. Ugyanannyira látványos is...
Pór Károly: Egyetértek Péterrel. Ha komolyan gondoljuk, hogy Romániát meg akarjuk előzni, akkor nyernünk kellett volna. Viszont látni kell, és ezt Storck többször is elmondta, a cél a harmadik hely megszerzése. Ebből a szempontból pedig a románok és az északírek ellen is jó volt iksz. Más kérdés, hogy ezek az ikszek jó eséllyel pótselejtezőhöz vezetnek majd, ami pedig bizonytalan, mint a kutya vacsorája, főleg olyan támadójáték mellett, mint amit eddig mutattunk. És ha a pótselejtezőre még zárt kaput is kapunk...
Marosi Gergely: Természetesen a Szalai–Böde csere jelen helyzetben teljesen indokolható. Szeptember elején még nincsenek akkora hátrányban a többiekkel szemben a csapatukban nem játszók, de októberre már jókora hátrányt szednek össze (és az önbizalmuk sem a legjobb). Egyébként képességek alapján Szalait valamivel jobbnak tartom, jelen állapotuk alapján viszont egyértelműen Böde.

Név nélkül: Tisztelt szerkesztők! Mikor fogjuk még egyszer megélni, hogy a válogatott óvatoskodás nélküli támadó futballt produkáljon, két csatárral, támadó szellemű szélsőkkel és a támadást hatékonyan segítő szélső hátvédekkel? Ha igazán támadó felfogású egy edző, akkor az látszik a csapatán és nem kell interjúban bizonygatni!
Marosi Gergely: Ha sokkal jobb lesz a magyar futball. Jelenleg nem alkalmas arra, hogy ezt játssza, erről meg vagyok győződve. Amíg nem sikerül erősebb, többségében topligában játszó generációt kinevelni, én úgy gondolom, ez a legeredményesebb út. Ha csúnya, akkor is – az európai középmezőny közepéhez tartozunk válogatott szinten, ennyi van bennük. Szélső hátvédeink meg gyakorlatilag nincsenek, nem hogy támadó szelleműek... Ez egy nagyon lyukas poszt sajnos Magyarországon, az utóbbi években szinte csak átképzett szélső védők voltak (Vanczák, Fiola, Kádár - mind középhátvédek, Leandro pedig egyrészt brazil származású – ott meg felszedhette, mit takar a „lateral", a támadó szélső hátvéd fogalma –, másrészt középpályásként indult).
Pór Károly: Sajnos itt már képességbeli korlátokról van szó. Egész egyszerűen nem elég jó képességű a csapatunk ahhoz, hogy a védelmünk és a támadójátékunk hasonló szinten működjön. A védelem gyengeségeit pedig megfelelő taktikával, kellően védekező felfogással bizonyos szintig még ellensúlyozni lehet, elöl azonban sajnos nem. Persze, ha a védőink többet támadnának, minimálisan javíthatnánk a támadójátékon, talán többet lőnénk kapura, viszont jóval több gólt is kapnánk.

Gyürky Bence: Kedves NSO! Az északír–görög meccsen mit választanátok? Hazai győzelmet, hogy a görögök biztos utolsók legyenek a csoportban és az esetleges legjobb harmadik helyünk ne az athéni meccsen múljon, vagy döntetlent, esetleg görög győzelmet, amivel esély nyílna az utolsó fordulóban a Finnországban pályára lépő északírek előzésére?
Marosi Gergely: Nem hinném, hogy az északírek belefutnának a finn meccsbe, így verjék inkább meg a görögöket.
Pór Károly: Mivel kint leszek az athéni meccsen, örülnék, ha nem lenne teljesen tét nélküli, és mondjuk egy athéni döntetlen kéne ahhoz, hogy legjobb csoportharmadikként végezzünk. Ezzel együtt szomorú, hogy rajtunk kívül már mindegyik csapat meg tudta verni Görögországot, és szerintem mi már nem fogjuk.

Csepregi András: Kicsit fura a kérdés, de az időjárás miatt sokaknál lesz esernyő. Be lehet vinni, vagy nekiállnak b..izni?
Marosi Gergely: Esernyőt nem lehet bevinni a lelátóra, az értékmegőrzőben kell leadni.

Győrffy Lajos: Lehetségesnek tartják-e, hogy – akár jobb ellenfelek ellen is – a válogatottunk 4–1–3–2-es felállásban játszhasson, egy védekező középpályással és két csatárral? Mivel hagyományosan támadókból állunk jobban, nem lenne kedvezőbb a csapatunknak? (Pl. Elek vagy Tőzsér előtt játszhatna Németh, Gera, Dzsudzsák – Nikolics, Böde ötös.)
Marosi Gergely:
Eddig emlékeim szerint egyszer sem sült el túl jól, ha csak egy védekező középpályást vetettünk be. Szerintem kell a védekező középpályás mellé egy másik, nem teljesen támadó szellemű játékos.

Fodor István: Önök szerint nem lehetne az MLSZ részéről egy gesztust tenni, hogy akik ma a Feröer elleni meccsen kiszurkolják az esetleges győzelmet, azok a következő hazai (valószínű pótselejtezős) mérkőzésre elővásárlási lehetőséggel, jelentős kedvezménnyel vehetnék meg a jegyüket a mai helyükre (pl. 50 %)?
Marosi Gergely: Ezt megkérdezhetjük, választ nyilván csak a szövetség adhat. Már ha nem lesz zárt kapu a pótselejtezőn... (ami elég valószínű sajnos).
Pór Károly: Sajnos majdnem biztos vagyok benne, hogy az UEFA jóváhagyja az elsőfokú döntését, és megkapjuk a zárt kaput a pótselejtezőre...

Honfi Szabolcs: Jó döntés lenne, ha ma egyszerre kezdene a három jó formában levő csatárunk, Németh, Nikolics és Böde?
Pór Károly: Szerintem igen. Németh játszhatna a szélről, míg Böde és Nikolics akár egymás mellett vagy egymás mögött is. Niko hátrébbról, a második hullámból érkezve is jelenthetne veszélyt a feröeri kapura, míg Böde elbirkózgat majd középen a védőkkel. Feröer ellen ez működhet, a görögök ellen már nem biztos.
Marosi Gergely: Szerintem hárman nem férnek el, ketten igen. A háromból csak az egyik tud igazán jól szélről indulni (Németh). Jó lenne egyébként megtalálni, hogy miként egészítik ki egymást a legjobban.

Makkai Balázs: Kulcsembereink többsége már 30 év fölött jár. Gera, Juhász és Király után ki jöhet a válogatottba? Ismertek olyanokat, akik hasonló, meghatározó futballisták lennének?
Marosi Gergely: Jó kérdés, szerintem is nagy a lyuk. Ha megnézzük a keretet, akkor a Király, Juhász, Gera (Tőzsér?) tengelyen kívül nagyon keveseknek van európai elit szintű tapasztalata, úgy, hogy évekig meghatározók voltak csapataikban. Dzsudzsák Balázs jó korban van, ám valószínű, hogy már nem jut el topligába. Ráadásul Királyék egyértelműen vezérszerepre alkalmas játékosok, Dzsudzsák sem véletlenül csapatkapitány, viszont a többieknél (még?) nem látom ezt. Két-három éve szinte tökéletes volt a korösszetétele a válogatottnak, ez most már szerintem nem áll meg.

EB 2016, SELEJTEZŐ
AZ F-CSOPORT HÁTRALÉVŐ MENETRENDJE

Október 8.:
Magyarország–Feröer 20.45
(Tv: M4)
Észak-Írország–Görögország 20.45
Románia–Finnország 20.45 (Tv: C8)

Október 11.:
Görögország–Magyarország 18.00
(Tv: M4)
Finnország–Észak-Írország 18.00
Feröer–Románia 18.00 (Tv: Sport2)

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Észak-Írország 8 5 2 1 12–6 +6 17
2. Románia 8 4 4 7–1 +6 16
3. MAGYARORSZÁG 8 3 4 1 6–4 +2 13
4. Finnország 8 3 1 4 7–8 –1 10
5. Feröer 8 2 6 5–12 –7 6
6. Görögország 8 3 5 2–8 –6 3

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik