Női válogatott: itt diétára, ott izomnövelésre van szükség

TŐSÉR NORBERT (AJA NAPA)TŐSÉR NORBERT (AJA NAPA)
Vágólapra másolva!
2017.03.09. 14:16
null
Szakály Diána (jobbra) a táplálkozással kapcsolatban minden részletre ügyel
Befejeződött a női válogatott túrája Cipruson, részt vett egy tizenkét csapatos nemzetközi tornán, s nyolc nap alatt négy mérkőzést játszott, a világranglistán kizárólag magasabban jegyzett együttesek ellen. Az összetartás során a labdarúgók eredményei mellett próbáltuk bemutatni a háttérben dolgozó szakmai stáb tagjait, megismerkedhettünk a kapusedző módszereivel, a videoelemzés jelentőségével, a masszőr és fizioterapeuta munkájával, de még nem ejtettünk szót a táplálkozás helyességéről és az erőnléti edző szerepéről.

 

„Korábban a játékosok nagy része nem megfelelően étkezett, ezért másfél évvel korábban táplálkozási alaptételeket tettük rendbe – kezdte Szakály Diána sporttáplálkozási és étrend-kiegészítési tanácsadó. – A testösszetétel mérésével minden kerettagról személyre szabott eredményeket kaptunk. Élsportolóknál fontos az izomarány, a testzsírszázalék és a hidratálás felmérése, hogy lássuk, valakinek diétára, míg másnak izomnövelésre lenne szüksége. Figyelünk a rendszerességre, edzés előtti, közbeni és utáni étkezésre, ezért mérkőzés előtt minden alkalommal elkészítem a szénhidrát-elektrolit italokat, valamint mérkőzés után fehérjeturmixszal lehet pótolni a szervezet izomfelépítő folyamatait.”

Szakály Diána valamennyi étkezés előtt ügyel, hogy a csapattagok milyen ételből és mennyit fogyasztanak, sőt egyre több játékos a válogatott összetartáson túl is felveszi a kapcsolatot a tanácsadóval, és kikéri a véleményét.

Orbán Attila erőnléti edző pedagógus végzettséggel is rendelkezik
Orbán Attila erőnléti edző pedagógus végzettséggel is rendelkezik

Szinten a szakmai stáb tagja Orbán Attila erőnléti edző, aki a szombathelyi Illés Akadémia U17-es és U19-es fiúcsapatának edzettségi állapotáért is felel.

„A modern technikai eszközökkel már nem csak mérkőzés- és edzéskörnyezetben, hanem nyugalmi állapotban is mérhetjük a játékosok paramétereit, regenerációs idejüket, valamint különböző kondicionális és koordinációs szintjeiket – vette át a szót Orbán Attila, aki alapítása, vagyis 2007 óta dolgozik az Illés Akadémiánál, illetve 2014 januárja óta a női válogatottnál is. – A különböző mérési eszközök segítségével csökkenthetjük a sérüléshajlamot, illetve fejleszthetjük a teljesítményt úgy, hogy hosszú távon lehessenek a legjobbak. Mindez komplex feladat, ugyanis az eszközök mellett a hozzáállás, a táplálkozás, az edzésmunka, a pihenés és a regenerálódás mind-mind befolyásoló tényező. A női válogatott tagjai elindultak azon az úton, ami a hosszú távú jó teljesítményhez vezethet.”

Orbán Attila pedagógus végzettséggel is rendelkezik, s mint mondja, a hölgyek mellett a tizenhét-tizenkilenc esztendős fiúkat is igyekszik a tudatos, alázatos munka irányába terelni, igaz, a fiatalok többsége már eljutott arra a szintre, és az akadémiáról kipottyan, aki nem képes a fejlődéséhez szükséges feladatokat elvégezni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik