Női U17: „Tudjuk, hol a helyünk az európai mezőnyben”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.10.02. 17:24
A Schumi Dorottya vezette női U17-es válogatott hibátlan mérleggel, kapott gól nélkül nyerte meg Eb-selejtező csoportját múlt héten, legyőzve a favorit norvégokat is.

Török Gábor, az MLSZ Női Bizottságának elnöke a helyszínen izgulta végig a norvégok elleni találkozót, majd az mlsz.hu kérdésére elmondta: a magyar női labdarúgás fejlesztésének jelen fázisában nem az eredmények a legfontosabbak, egy-egy bravúr azonban erőt és reményt adhat a munkához, amelynek eredménye hosszú távon mutatkozhat meg.

„Többször elmondtam, hogy a női labdarúgás fejlesztésének ebben a szakaszában alapvetően nem gólokban, pontokban és helyezésekben kell gondolkodnunk, hanem új finanszírozási és szabályozási keretek kialakításában, és ezzel párhuzamosan az előbb mennyiségi, majd minőségi utánpótlásképzésben – fogalmazott Török Gábor. – Ugyanakkor örömtelinek tartom, hogy a fejlesztési stratégia ötödik évében az utánpótlás korosztályokban már egyre szebb eredményeket ér el a női szakág: két éve folyamatosan mindkét korosztályos csapatunk bejutott az elitkörbe, és erre az idén is van esélyünk, ráadásul olyan sikereket is fel tudnak mutatni csapataink, amelyekre korábban nem volt példa. Tavaly az U19-es válogatott győzte le tétmérkőzésen a dánokat, most az U17-esek Norvégia elleni győzelme számít történelmi sikernek. Jó érzés volt látni, hogy végre nem tapasztalható a korábbi látványos fizikai és erőnléti különbség az északi válogatottak és a mieink között, a lányok elképesztő akarattal és nagyon okosan küzdöttek a kétségtelenül sokkal nagyobb tradíciókkal és merítési bázissal rendelkező ország válogatottja ellen. Mindig azt mondom, hogy felnőtt szinten először a 2020-as évektől várhatunk komolyabb előrelépést, és amikor egy olyan utánpótlás-mérkőzést látok, mint amilyen a büki volt, akkor ez a remény egyre megalapozottabbá válik.”

Schumi Dorottya, az U17-es csapatot irányító szövetségi edző elmondta: a norvégok elleni bravúrnak voltak előjelei, mint például a tavaszi Eb-elitkörben nyújtott jó teljesítmény, illetve az elmúlt időszakban kialakult remek csapategység, valamint a lányokon jól érezhető eltökéltség, ami előrevetítette egy bravúr lehetőségét.

„A lányok fogadkoztak, hogy megpróbálnak meglepetést okozni esélyesebb ellenfelükkel szemben – mondta a nemrég indult UEFA Pro-licences tanfolyamon is résztvevő szövetségi edző. – Nagyon várták a mérkőzést, és ennek megfelelően az első perctől kezdve mindenki óriásit küzdött a remek erőkből álló norvég válogatott ellen. Ezen a napon az egész csapat a maximumot hozta ki magából, és bár a norvégoknak megvoltak a helyzeteik, a kispadon végig azt éreztem, hogy ezen a napon nem tudtak gólt szerezni ellenünk. Voltak ugyan hullámvölgyek a játékunkban, és a végén fáradtság is gondot okozott, de mindvégig erőn felül teljesítettek a lányok, és hatalmas lelkesedésüknek is köszönhetően sikerült megtartani az előnyt. A játékosok egy része ott volt tavasszal az Eb-selejtező elitkörben, ahol az utolsó pillanatban maradtunk le az Eb-ről. Ez a csalódás akkor sokáig benne maradt a lányokban, most pedig megduplázta a bennük lévő bizonyítási vágyat, erre gondolok, amikor azt mondom, nem volt előzmény nélküli ez a siker.”

A magyar válogatott tavasszal az Eb-selejtező elitkörében küzd tovább a kontinenstornán való részvételért, de azon a tornán már nem egy, hanem három erős rivális lesz a csoportunkba. A norvégok legyőzése óriási fegyvertény, ugyanakkor nem jelenti azt, hogy immár elvárás lehetne az Eb-részvétel kiharcolása.

„Szép győzelmet értünk el, de az elvárásokkal kapcsolatban maradjunk a realitások talaján – tette hozzá Schumi Dorottya. – Tudjuk, milyen erős a bajnokságunk, hol a helyünk az európai mezőnyben, és most azt is láttuk, hogy ez a válogatott, ha jó napot fog ki, bárki ellen képes sikert elérni. Nem szabad abból kiindulni, hogy mostantól győzelmi esélyünk van a nálunk magasabban jegyzett riválisokkal szemben, mert az nem fedné a valóságot, de nagyon örülök, hogy fel tudunk mutatni egy-egy ilyen sikert. Bízom benne, hogy töretlen marad a lányok fejlődése, amihez a klubjaiktól továbbra is megkapnak minden segítséget. Ami a sorozat folytatását illeti: bízunk abban, hogy tavasszal sikerül elhoznunk az elitkör rendezését, és újra hazai pályán szerepelhetünk, mert Bükön rengeteget számított és óriási plusz erőt adott, hogy sokan szurkoltak nekünk a mérkőzéseinken.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik