Nincs spórolás – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2023.03.23. 00:09


KEZDJÜK A NAGYON FONTOS TÉNNYEL: Marco Rossi Észtország ellen ötvenedik alkalommal ül le a magyar labdarúgó-válogatott kispadjára, mi több, az olasz trénernél Európában senki sem irányít régebb óta – 2018. június 19. – nemzeti együttest külföldiként.
KEZDJÜK A NAGYON FONTOS TÉNNYEL: Marco Rossi Észtország ellen ötvenedik alkalommal ül le a magyar labdarúgó-válogatott kispadjára, mi több, az olasz trénernél Európában senki sem irányít régebb óta – 2018. június 19. – nemzeti együttest külföldiként.

Elismerésünk jeléül hajtsunk fejet a szövetségi kapitány – stílszerűen a maestro – előtt. Túlzás nélkül állítható: tiszteletbeli magyarrá lett, mint az olasz-kanadai Pat Cortina, aki a férfi és női jégkorong-válogatottat is az elitbe vezette.

Ám a munka folytatódik, Rossi nem hazudtolta meg önmagát, kijelentette, nem lehet félvállról venni az észtek elleni felkészülési mérkőzést, mert az megbosszulhatja magát a bolgárok elleni Eb-selejtezőn. Továbbra is a magyar válogatott egyik erényére, a csapatszellemre épít, telefonon már egyeztetett a labdarúgókkal, mit vár el Észtország ellen. Ahogyan ő fogalmaz, válogatott mezben nincs spórolás. Tisztában van azzal is, Szalai Ádám visszavonulásával nemcsak egy futballista búcsúzott, hanem az együttes vezéregyénisége.

Merőben más feladat vár a kapitányra az Eb-selejtező csoportmeccsei (Bulgária, Szerbia, Montenegró, Litvánia) során: most ül le először úgy a kispadra a sorozat előtt, hogy válogatottunk esélyes a továbbjutásra. Ez egészen más szemléletet – sőt, játékstílust – kíván, mint az eddigiekben. S nem csupán a pályán, lelkileg is. Más az esélytelenek nyugalmával futballozni, s más, amikor meg kell felelni az elvárásnak. Talán az utóbbi a nehezebb – bár azt mondom, a sport jellegéből fakadóan ne teher legyen az elvárás, hanem az elvégzett munka tudatában örömteli várakozás. Még úgy is, hogy Szalai Ádám visszavonulása mellett sérülés és formaingadozás is hátráltatja a csapatépítést.
Mi szól amellett, hogy valóra válnak a tervek? Elsősorban a közelmúltbeli tények: Marco Rossi mindig megtalálta a megfelelő embert az adott posztra, emellett közösséget épített – lásd még: csapatszellem.

Az elvégzett munka – nem spóroltunk – eredményeként nemcsak a csoportból van esélyünk a 2024-es németországi Eb-re kijutni: azzal, hogy a Nemzetek Ligája legutóbbi sorozatának legmagasabb osztályában Olaszország mögött a második helyen végeztünk, a reális számítások szerint ott leszünk a pótselejtezőben.

Bár ezt a kerülő utat megspórolhatnánk...

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik