Nem jobbak, de... – Malonyai Péter jegyzete

MALONYAI PÉTERMALONYAI PÉTER
Vágólapra másolva!
2017.11.12. 23:11

Jó hír, hogy a spanyoloktól elszenvedett kiütés (0–5) után Costa Rica válogatottjának is van törlesztenivalója kedden az Üllői úton, ami nekünk Luxemburg, az nekik Spanyolország.

Némi különbség persze, hogy ők már az oroszországi világbajnokságra készülve kereshetik a csapatukat, mi pedig egyelőre szinte azt sem tudjuk, mit keresünk.

A világbajnokságon 32 válogatott indulhat, Európának 14 hely jut, így érdemes elgondolkozni azon, nem ér-e többet a mi Európa-bajnoki részvételünk a kéttucatos mezőnyben, mint Costa Ricáé a nyolccal megtoldottban. Mondjuk azért, mert biztos vagyok benne, hogy az első húsz európai csapat biztosan jobb, mint akik innen-onnan, tulajdonképpen humanitárius alapon ott lehetnek majd Oroszországban.

Bár láttam a csütörtöki vesszőfutást (is), úgy érzem, a magyar válogatottnak jó esélyei vannak kedden, még úgy is, hogy a számháború (innen ennyi, onnan annyi csapat) nem ezt bizonyítja. Ők ott lesznek a világbajnokságon, mi nem. Ők éltek a (sport)politikai felhígítás által teremtett lehetőséggel, mi nem. Ezt egy pillanatig sem szabad elfelejteni.

Alig több mint fél évszázada, az angliai világbajnokságon (1966) tizenhatos volt a mezőny, Európát 10, Dél-Amerikát 4, Közép-Amerikát és Ázsiát egy-egy ország képviselte. Feltűnő Európa és Dél-Amerika fölénye, de ha megnézzük az eddigi világbajnokok listáját, ott is Európa (11) és Dél-Amerika (9) viszi a prímet, lazíthatják akármennyire a mezőnyt, ez azért feltűnő. Ennek ellenére a két földrész, pótselejtezőtől függően, 18 vagy 19 helyhez jut Oroszországban, miközben az aktuális FIFA-ranglista első harminckettőjében 20 európai és 6 dél-amerikai válogatott található.

Nem osztok-szorzok tovább, azt pedig végképp nem mondom, hogy – az egykori kabarétréfa nyomán – nyomják Krahácsot; nem hiszem, hogy éppen nekünk kedvezne, ha huszonhat lenne a tizenvalahányból, Istenem, láttam mostanában a magyar csapatot. Oda szeretnék kilyukadni – és legyen ez ösztönző –, hogy Costa Rica egyáltalán nem biztos, hogy jobb csapat a mienknél.

Szerintem Spanyolországtól mi álmunkból felkeltve is képesek vagyunk kikapni 5–0-ra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik