Mészöly G.: Ha győzünk, emelt fővel folytathatjuk pályafutásunkat

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.07.25. 15:41
null
Az osztrákoktól kikaptunk a Szusza Ferenc Stadionban, ma nyerni kell (Fotó: Grnák László)
Az U19-es Európa-bajnokságon ma 18 órától az újpesti Szusza Ferenc Stadionban Izrael ellen lép pályára Mészöly Géza válogatottja, ha győz, részt vehet a jövő évi új-zélandi korosztályos vb-n, ha nem, akkor a mieinkhez hasonlóan két vereséggel kezdő, de eggyel jobb gólkülönbséggel bíró Izrael készülhet a tornára. A sorsdöntő meccs előtt a két csapat szövetségi edzője nyilatkozott a Nemzeti Sportnak.

 

„Természetesen óriási csalódás valamennyiünk számára mindaz, ami történt s amit átéltünk az első két meccsen, főként kedd este Felcsúton – mondta Mészöly Géza, az U19-es válogatott szövetségi edzője. – Nem így terveztük, nem erre számítottunk, s megértem, hogy jókora csalódást okoztunk mindenkinek. Azt a vélekedést viszont nem tudom elfogadni, hogy hiába jutunk ki esetleg a világbajnokságra, ezt a szégyent akkor sem tudjuk lemosni magunkról. Az első pillanattól az volt a célunk, hogy ne mi legyünk az utolsók a csoportban, s ezzel megváltsuk az új-zélandi repülőjegyet. Erre még mindig van esélyünk, ha legyőzzük pénteken Izraelt, Magyarország jövőre ott lesz a világ legjobb korosztályos csapatai között. Azt mondom, ez a legfontosabb. Arról nem is beszélve, hogy ez a korosztály tanulóéveit tölti, most válik felnőtté, és épp az ilyen éles meccsek, sőt az ilyen nagy pofonok alapozhatják meg a játékosok jövőjét. Nem keresek mentségeket, nem akarok magyarázkodni. Rengeteg egyéni hibát követtünk el, ezek okozták a vesztünket a verhető osztrákok és a kiemelkedő képességű portugálok ellen is.”

A világbajnoki részvételhez most már győzni kell. Vajon képes lesz-e Mészöly Géza erőt, hitet adni a játékosainak?

„Győznünk kell, nekünk az iksz már nem elég. Hiszek a játékosaimban, mint ahogy hittem bennük egy hónapja, egy éve vagy három esztendeje is. A hat-egyes vereséget elfelejteni nem lehet és nem is szabad, s azzal is tisztában vagyok, hogy az elmúlt harminc év futballkeservei után mennyire ki volt éhezve a közvélemény, a sporttársadalom egy nagy magyar sikerre. Azt mondom, ha győzünk pénteken, és kijutunk a vébére, valamennyien emelt fővel folytathatjuk pályafutásunkat.”

„Azért jöttünk Magyarországra, hogy eljussunk Új-Zélandra. Célunk, vagy másképp megfogalmazva, álmunk és vágyunk, hogy Izrael is ott legyen a jövő évi korosztályos világbajnokságon, azt gondolom, erre most reális esélyünk van” – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak az izraeli válogatottat irányító Eli Ohana, aki szerint veszélyes lehet számukra, hogy már a döntetlennel is kivívhatják a vb-szereplést.

„Nem szeretem ezt a helyzetet. Nagyon nem. Hajlamos megnyugtatni, kényelmessé tenni az embert. Nekünk valóban elég, ha döntetlent játszunk, de eszünkben sincs kockáztatni. Kapunk egy gólt, s onnantól kezdve borul minden, a biztonságra épített taktika, muszáj felpörögni. Mi ezt nem szeretnénk. Mi az első perctől kezdve úgy lépünk pályára, mintha – némi túlzással – az életünkért játszanánk, és minden áron győznünk kellene. Tudja, olykor furcsa dolgokat produkál a futball. Szerda délelőtt városnézésen voltunk a játékosokkal, a fiúk vásároltak, gyönyörködtek az épületekben, Budapest nyüzsgő, pezsgő életében, s nekem az járt a fejemben, előfordulhat, hogy egyetlen szerzett gól nélkül is világbajnoki résztvevők lehetünk. Ha nulla-nulla lesz, mi jutunk tovább, a magyarok lesznek a csoportban az utolsók. Abszurd helyzet” – fogalmazott az izraeli szakember.

AZ ELI OHANÁVAL KÉSZÜLT TELJES INTERJÚT, AMELYBEN A SZAKEMBER RÉSZLETESEN BESZÉL A MAGYAR CSAPATRÓL IS, A NEMZETI SPORT PÉNTEKI SZÁMÁBAN OLVASHATJA!

U19-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG
A-CSOPORT
Július 19.: Magyarország–Ausztria 1–3
Július 19.: Portugália–Izrael 3–0
Július 22.: Ausztria–Izrael 3–0
Július 22.: Magyarország–Portugália 1–6
Július 25., péntek, 18.00, Budapest, Szusza Ferenc Stadion: Izrael–Magyarország (Tv: Eurosport2)
Július 25., péntek, 18.00, Felcsút, Pancho Aréna: Ausztria–Portugália (Tv: Eurosport)

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Portugália 2 2 9–1 8 6
2. Ausztria 2 2 6–1 5 6
3. Izrael 2 2 0–6 -6 0
4. Magyarország 2
2
2–9 -7 0

B-CSOPORT
Július 19.: Bulgária–Németország 0–3
Július 19.: Ukrajna–Szerbia 1–1
Július 22.: Németország–Szerbia 2–2
Július 22.: Bulgária–Ukrajna 0–1
Július 25., péntek, 20.15, Győr: Németország–Ukrajna (Tv: Eurosport)
Július 25., péntek, 20.15, Pápa: Szerbia–Bulgária

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Németország 2
1 1
5–2 3
4
2. Ukrajna 2 1 1 2–1 1 4
3. Szerbia
223–302
4. Bulgária 2 2 0–4 -4 0

ELŐDÖNTŐ
Július 28., hétfő, 18.00 vagy 21.00, Felcsút (Tv: Eurosport)
Július 28., hétfő, 18.00 vagy 21.00, Budapest (Tv: Eurosport)
DÖNTŐ
Július 31., csütörtök, 19.00, Budapest (Tv: Eurosport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik