Marco Rossi gondolkodás nélkül aláírná a második helyet a vb-selejtezőben

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2020.12.09. 08:20
null
Marco Rossi nagy csatára számít a második helyért (Fotó: Szabó Miklós)
A labdarúgó-vb selejtezőjében a volt edzőjével is találkozó Marco Rossi szövetségi kapitány a legjobb csatárokról, az esélyekről, az esélyekről és a szurkolók hiányáról is beszélt a Nemzeti Sportnak.

– Jól tudom, hogy Olaszországban követte a hétfői sorsolást?
– Igen, múlt pénteken jöttünk haza Pozzuoliba – válaszolta a Nemzeti Sportnak Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – A koronavírus a múlté, minden rendben van, örülök, hogy ezekben a napokban a családommal lehetek.

– A nyugalmát nem zavarták meg a Zürichből érkező képsorok?
– Dehogy! Nem állítom, hogy a miénk a legkönnyebb selejtezőcsoport, de azt sem, hogy a legnehezebb. Noha már aludtam egyet a sorsolásra, csak azt mondhatom, amit hétfő este: közepesen nehéz csoportba kerültünk.

– Azt megálmodta, hogyan semlegesítik az angol Harry Kane-t és a lengyel Robert Lewandowskit?
– Mindkettejüket a világ legjobb csatárai közé sorolom, megakadályozni őket a gólszerzésben nem egyszerű – de talán nem lehetetlen. Megkockáztatom, ha őket sikerül megállítani, a csapatukat is egy fokkal könnyebben fékezzük meg. Erre csak akkor lesz esélyünk, ha ugyanazt a teljesítményt nyújtjuk, mint az őszi meccseink többségén. Az angolok más szintet képviselnek, mint mi, míg a lengyeleket nagyjából annyira erősnek tartom, mint a Nemzetek Ligájában látott riválisainkat, az oroszokat, a törököket és a szerbeket.

– Oroszországot, Törökországot és Szerbiát megelőzte csapatunk...
– Ez igaz, jóllehet én nem ide próbáltam kilyukadni, hanem oda, hogy Robert Lewandowski kritikus helyzetekben a különbséget jelentheti.

– A múlt szombati Bayern München–Leipzig rangadón nem talált be Gulácsi Péter kapujába.
– Ez is igaz. Péter és Willi Orbán többször játszott már ellene, a felkészülés során igénybe is vesszük a segítségüket... Komolyra fordítva: a tiszteletet nem csupán Angliának és Lengyelországnak adjuk meg, hanem a csoport másik három csapatának, Albániának, Andorrának és San Marinónak is. Akkor bízhatunk a jó szereplésben, ha tudásunk legjavát nyújtjuk, ha csapatként futballozunk, és ha az első perctől az utolsóig küzdünk. Igaz, Anglia külön kategória, előfordulhat, hogy az összes meccsét megnyeri a sorozatban. Ráadásul utánpótlásszinten is roppant erős, ennélfogva hatalmas a merítési lehetősége. Szerintem nem kell sokat várnunk rá, hogy az angol válogatott megnyerje valamelyik rangos tornát.

– A Sky Sports azt írta, Magyarországnak van sansza rá, hogy felvegye a versenyt Angliával és Lengyelországgal, ám meglepő lenne, ha így történne. Egyetért?
– Annyiban igen, hogy az angolokat aligha lehet megszorongatni. Ami minket illet, feltételezem, a régebben elért eredmények alapján formáltak véleményt rólunk, nem biztos, hogy maximálisan tisztában vannak vele, mit és hogyan értünk el az elmúlt hónapokban. A második helyért lesz nagy harc.

– Lengyelország és Magyarország között?
– Lengyelország, Magyarország és Albánia között.

– Volt olyan csoport, amelyikben szívesebben látta volna csapatát?
– Amikor még csak az első két kalapból kihúzott válogatottak voltak ismertek, azt mondtam, a dán, osztrák kettős mellé jó lenne bekerülni. Annak is meglett volna a bája, ha a H-csoportba sorsolnak minket Horvátország és Szlovákia után.

– A C-csoportba, Olaszország társaságába nem vágyott?
– Nem! Egyrészről az olaszok nagyon jók, másrészről a melléjük sorsolt Svájcot erősebbnek tartom Lengyelországnál. Arról nem szólva, hogy nem tudhatom, milyen érzés lett volna a szülőhazám ellen játszani. Annak viszont örülök, hogy két honfitársammal találkozhatok, hiszen Edoardo Reja Albánia, Franco Varrella San Marino szövetségi kapitánya. Mindkettejüket ismerem, Franco Varrella még az edzőm volt a Bresciában. Remélem, a világbajnoki selejtezőket már nézők előtt játszhatjuk. Pozzuoli Nápolyhoz közel fekszik, és aki ezen a vidéken él, bolondul Diego Maradonáért. Amikor meghalt, én sem találtam a szavakat... Számos felvételt, vele készült interjút néztem meg mostanság, az egyikben kijelentette, amit én is vallok: a futball az embereké! Nélkülük, ahogyan Diego is mondta, a labdarúgás szomorú sportág. Az utóbbi időben sajnos csak zárt kapuk mögött léphettünk pályára, és bár fantasztikus sikereket értünk el, még nagyobb lett volna az élmény, ha a drukkerekkel együtt ünnepelhetünk. Amikor felcsendül a Himnusz, majd az utolsó taktust követően a szurkolók rázendítenek a „Ria, ria, Hungária!” rigmusra, az semmihez sem hasonlítható. Olyankor én is azt érzem, az öltönyömet meccsszerelésre cserélném, és rohannék a pályára, hogy harcoljak a győzelemért.

– Ha a csapat a pótselejtezőt érő második helyen zárná a csoportküzdelmeket, most aláírná?
– Gondolkodás nélkül.

A MAGYAR VÁLOGATOTT MÉRKŐZÉSEI A 2022-ES VILÁGBAJNOKSÁG SELEJTEZŐJÉBEN
2021. március 25., 20.45: Magyarország–Lengyelország
2021. március 28., 20.45: San Marino–Magyarország
2021. március 31., 20.45: Andorra–Magyarország
2021. szeptember 2., 20.45: Magyarország–Anglia
2021. szeptember 5., 18.00: Albánia–Magyarország
2021. szeptember 8., 20.45: Magyarország–Andorra
2021. október 9., 20.45: Magyarország–Albánia
2021. október 12., 20.45: Anglia–Magyarország
2021. november 12., 20.45: Magyarország–San Marino
2021. november 15., 20.45: Lengyelország–Magyarország

TOVÁBBI DÁTUMOK
Pótselejtező, elődöntő: 2022. március 24., 25.
Pótselejtező, döntő: 2022. március 28., 29.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik