Magyar-görög: „A görögöknek kisebb csoda lenne a kijutás”

Vágólapra másolva!
2015.03.27. 17:11
null
Tőzsér Dániel (jobbra) nem állítja, hogy a magyar válogatott lenne a favorit – bármit is mutat a csoport tabellája<br /> (Fotó: Korponai Tamás)
Tőzsér Dániel a Gazzetta.gr-nek adott nyilatkozatában beszélt a magyar válogatott Görögország elleni Európa-bajnoki selejtezőről és a kijutási esélyekről is.

„Az Észak-Írország elleni vereséggel kezdtünk, de az utolsó két mérkőzésünket megnyertük, úgyhogy minden rendben van – kezdte az AEK Athént 2006 és 2008 között erősítő középpályás. – Szeptember óta új kapitányunk van, Dárdai Pál. A tény, hogy 2011-ben még futballozott, és hogy csupán 39 éves, megkönnyíti a kommunikációt az edzői stáb és a játékosok között.”

Hogy ez lenne-e a siker egyik fő összetevője?

„Igen, mindenképpen – felelte Tőzsér Dániel. – Pontosan tudja, mit várunk tőle, és át tudja adni, mit vár tőlünk. Megérti a szükségleteinket, mi megértjük az igényeit. Rendkívül jó légkört alakított ki a csapatnál, ennek pedig a pályán is van eredménye.”

A magyar futballistát arról is faggatták, hogy telt ház várható-e az összecsapáson.

„Úgy gondolom, igen. Az elért győzelmek és a tény, hogy továbbjutó helyen állunk, izgatottsággal tölti el az embereket, és várhatóan a jelenlétükkel igyekeznek majd segíteni minket. Nem csak most, a görögök ellen, hanem a további összecsapásokon is.”

És hogy kit vél Tőzsér a mérkőzés esélyesének?

„Nehéz kérdés. Mi előkelőbb helyen állunk, a görögök pedig az utolsók most a csoportban, de ez nem jelenti azt, hogy biztosan nyerünk. Az elmúlt években a görög válogatott a teljesítményével nagy tiszteletet harcolt ki magának, senki nem mehet ellene biztosra, úgyhogy nem mondhatom, hogy Magyarország a favorit. Talán van egy minimális előny a hazai pálya és az eredmények miatt, de a mérkőzés háromesélyes.”

Tőzsér úgy véli, a görög válogatott világbajnokság utáni visszaesése amiatt történt, hogy a 2004-es Európa-bajnokságot megnyerő aranygenerációnak már vége van. Ugyanakkor kiemeli, hogy rengeteg a tehetséges és jó képességű játékos, aki most kerül a válogatottba, és ennek hamarosan eredményét is látják majd a görögök.

A görög kapitányváltással kapcsolatban Tőzsér azon reményének adott hangot, miszerint az új mester, Sergio Markarián nem hoz villámgyors javulást a válogatott játékában. Úgy érzi, számunkra kedvezőtlen, hogy új edzővel érkezik hozzánk az ellenfél, amelynek játékában így változások következnek be. Ami a mi játékunkat illeti, Dárdai tudja az erősségeket és a gyengeségeket, és ennek megfelelően alakítja ki a taktikát. És hogy melyek a magyar válogatott erősségei?

„A csapatmunka. Rendben, vannak jó játékosaink, de ha együtt nem vagyunk jók, nem érhetünk el semmit. Egy csapatként kell jól játszanunk, mert egy játékos egyedül nem nyer meccset.”

A Watford középpályása a legveszélyesebb görög játékosnak Jorgosz Szamaraszt tartja, aki sérülés miatt nem léphet pályára ellenünk, viszont ott lehet a csapatban Kosztasz Kacuranisz – akiről nem tudja, hogy szóhoz jut-e majd. A görögöknek mindenesetre sok botlási lehetőségük már nincs, ha tovább szeretnének jutni.

„Ez a meccs az utolsó esély a válogatott számára, úgyhogy egyfajta döntőnek felel meg. Nem hiszem ugyanakkor, hogy emiatt szorongnának majd a játékosok, még akkor sem, ha kisebb csoda lenne, ha kijutnának az Eb-re. A futballban azonban minden lehetséges. Nekünk száz százalékig a saját céljainkra kell figyelnünk. Minden lehetséges, de nem lettünk hirtelen németek vagy hollandok. Minden csapatot tisztelnünk kell, különösen a tehetséges és minőségi labdarúgókkal felálló görög válogatottat.”

EURO 2016, SELEJTEZŐK
F-CSOPORT, 5. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG–GÖRÖGORSZÁG
(ÉLŐ, szöveges tudósítás az NSO-n! Tv: Duna)
Budapest, Üllői út. 20.45. V: Karaszjov (orosz)

Észak-Írország–Finnország (Tv: Sport2)
Belfast,
Windsor Park. 18.00. V: Marciniak (lengyel)

Románia–Feröer
Ploiesti,
Oana Ilie Stadion. 18.00. V: Dias (portugál)

EB-SELEJTEZŐ, AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Románia 4 3 1 6–1 +5 10
2. Észak-Írország 4 3 1 6–3 +3 9
3. MAGYARORSZÁG 4 2 1 1 4–3 +1 7
4. Finnország 4 1 1 2 4–5 –1 4
5. Feröer 4 1 3 2–6 –4 3
6. Görögország 4 1 3 1–5 –4 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik