Legutóbb 26 éve nyertünk ötször - akkor Hollandia állított meg minket

Vágólapra másolva!
2011.02.10. 08:31
null
Juhászék az azeriek elleni sikerrel sorozatban ötödször nyertek (Fotó: affa.az)
A magyar labdarúgó-válogatott az Azerbajdzsán elleni tegnapi 2–0-s győzelemmel sorozatban az ötödik mérkőzését nyerte meg, amelyre 1985 óta nem volt példa. Baljós előjel, hogy 26 éve tavasszal éppen a mieink soron következő ellenfele, Hollandia állított meg minket hat megnyert meccset követően. Egervári Sándor az azeriek elleni eredménnyel elégedett volt, de a játékkal nem.

Egervári Sándor csapata az utóbbi öt hónapban mindegyik mérkőzését megnyerte: a Svédország elleni idegenbeli 2–0-s szeptember 3-i vereség óta Moldovát, San Marinót, Finnországot, Litvániát és – tegnap – Azerbajdzsánt is megverték a mieink – az utóbbi kettőt felkészülési mérkőzésen.

Régen volt már példa arra, hogy a magyar válogatott sorozatban öt mérkőzését megnyerje: 26 éve nem fordult elő hasonló nemzeti csapatunkkal. Legutóbb is szeptemberben kezdődött a menetelés: 1984-ben az Ausztria ellen 3–1-re megnyert világbajnoki selejtezővel.

A Mezey György által irányított válogatottunk októberben bravúrgyőzelmet aratott Hollandiában (2–1), majd ciprusi sikerrel zárta az évet – mindkét meccs vb-selejtező volt.

Az 1985-ös év biztatóan kezdődött: január végén Hamburgban nyertünk az NSZK ellen, majd két vb-selejtezős győzelem következett Ciprus és Ausztria ellen – a bécsi 3–0-s sikerrel kijutottunk a mexikói vb-re. A kiváló sorozatnak azonban májusban vége szakadt a Népstadionban, amikor a Leo Beenhakker vezette Hollandia Rob de Wit góljával megvert minket.

TORNYI: A BAL SZÉLÜNK KÜLÖNÖSEN TETSZETT
„Az első félidőben a bal szélünk tetszett különösen, Laczkó Zsolttal és Dzsudzsák Balázzsal – nyilatkozta a Katarban dolgozó Tornyi Barnabás, aki a helyszínen tekintette meg a mérkőzést –, a második félidőben a középpályás játékunk, amely különösen Hajnal Tamás beállításával lett kreatívabb. Bízom benne, hogy ez a lelkesedés, ami Egervári Sándor csapatát jellemzi, egy kis szerencsével párosulva pontot érhet a hollandok ellen, de ebben az is benne van, hogy magyar vagyok…”

Ami az azeriek elleni győzelmet illeti, Egervári Sándor szövetségi kapitány a 2–0-s eredménnyel elégedett volt, a mutatott játékkal már kevésbé.

„Amikor elkezdtük verekedni a pályán, az egy az egy elleni játékban az azeriek erősebbnek bizonyultak nálunk – mondta a Sport1 Tv-ben Egervári Sándor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – Amikor egy-két érintéssel forgattuk a játékot, már fölénybe kerültünk. Az eredménnyel nem lehetek elégedetlen, de a mutatott játékkal igen. Kicsit izzadságszagú győzelmet arattunk. Ennek több oka van, a legfőbb, hogy több labdarúgó még nincs játékban. Amikor legközelebb találkozunk, már formában lesznek. A hozzáállással elégedett lehetek, csapaton belül voltak jobb, rosszabb egyéni teljesítmények, de elmarasztalni nem tudok senkit sem.”

Az első gólunkat szerző Rudolf Gergely szerint a lényeg, hogy jó a hangulat a csapatban, és ez jó előjel lehet a hollandok elleni meccsek előtt.

„Éreztem az üres területet, Gera Zolitól jó labdát kaptam, sikerült az átvétel, amivel a kapust is becsaptam – elevenítette fel az első gól születésének körülményeit Rudolf Gergely. – Fáradtnak éreztem magam, ami az utazás miatt volt. Megnyugtató, hogy nyertünk, de a lényeg most az volt, hogy együtt lehetett a csapat. A pályán és azon kívül is megértjük egymást, ez jó jel, bízunk a hollandok elleni pontszerzésben.”

LEGUTÓBB ÖT ÉVE KEZDTÜNK GYŐZELEMMEL
A magyar válogatott ezt megelőzően legutóbb 2006-ban kezdte győzelemmel az évet. Akkor Bozsik Péter csapata 2–0-ra nyert Új-Zéland ellen Huszti Szabolcs és Szabics Imre találatával. 

Az azeriek német szövetségi kapitánya, Berti Vogts elismerte, jobban játszott a magyar csapat, de a szakember szerint az is közrejátszott a mieink sikerében, hogy Egervári játékosainak többsége az európai élbajnokságokban játszik, amelyekben nincs téli szünet.

„Ma a jobb csapat nyert, ellenfelünk gyorsabban játszott nálunk. A magyarok többsége a európai élbajnokságban játszik, amelyekben nincs téli szünet, és ez érződött is a találkozó összképén. Tudtuk ezt előre, erős ellenfélre készültünk, mégis hibáztunk kétszer hátul, ami gólt eredményezett. Remélem, hogy a ma mutatottnál előrébb tudunk majd lépni, miután nálunk is elkezdődik a bajnokság márciusban, és akkor már jobb játékra leszünk képesek” – nyilatkozta Berti Vogts a találkozót követő sajtótájékoztatón.

A VÁLOGATOTT 2011-ES PROGRAMJA
2011. február 9. Magyarország–Azerbajdzsán felkészülési 2–0
2011. március 25. Magyarország–Hollandia Eb-selejtező o
2011. március 29. Hollandia–Magyarország Eb-selejtező i
2011. június 3. Magyarország–Luxemburg felkészülési o
2011. június 7. San Marino–Magyarország Eb-selejtező i
2011. szept. 2. Magyarország–Svédország Eb-selejtező o
2011. szept. 6. Moldova–Magyarország Eb-selejtező i
2011. október 11. Magyarország–Finnország Eb-selejtező o
o: hazai pályán, i: idegenben, s: semleges pályán

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik