Emlékezés: „Senki sem volt jobb nála fejjel” - 85 éves lenne Kocsis Sándor

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.09.21. 14:28
A magyar és az egyetemes labdarúgás legendás alakja, az Aranycsapat egyik gólzsákja, Kocsis Sándor vasárnap lenne 85 éves.

Ha csak annyit írnánk Kocsis Sándorról, hogy 68 válogatott mérkőzésén 75 gólt szerzett, az is eleget elmondana a képességeiről. A pályafutása során a Kőbányai TC-t, a Ferencvárost/ÉDOSZ-t, a Bp. Honvédot, a Young Fellows Zürichet és a Barcelonát erősítő csatár az 1954-es svájci világbajnokságon 5 mérkőzésen 11-szer talált be, amivel a torna gólkirálya lett. Ezzel a meccsenkénti 2.2-es átlaggal a mai napig a vb-k történetének legjobb gólszerzőjének számít azon játékosok között, akik több vb-mérkőzésen is pályára léptek. (A lengyel Ernst Wilimowski egyetlen világbajnoki találkozóján 4-szer volt eredményes a brazilok ellen 1938-ban.)

Kocsis a magyar válogatottban is tart egy alighanem utolérhetetlen rekordot: hét alkalommal szerzett legalább három gólt – először 1949-ben, utoljára 1955-ben –, hatszor mesterhármasig, egyszer pedig mesternégyesig (1954-es vb, NSZK, 8:3) jutott.

„Senki sem volt jobb nála fejjel. Nagyon magasra tudott ugrani, és aztán nagy erővel, hajszálpontosan célzott – nyilatkozta róla egyszer az Aranycsapatot irányító Sebes Gusztáv. – Nagyon sokoldalú csatár volt, aki meg tudta tartani a labdát, és mindkét lábával életveszélyes volt. A teljesítményével rászolgált a trófeára.”

A Magyarországon Kockának, Spanyolországban Aranyfejűnek becézett korábbi klasszis néhány hónappal 50. születésnapja előtt Barcelonában hunyt el, miután tisztázatlan körülmények között kizuhant egy kórház negyedik emeletéről.

A Tempó Fradi! emlékezése ITT olvasható.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik