Labdarúgás: angliai kiállítás és könyv Puskás Ferencről

Vágólapra másolva!
2015.09.02. 19:07
null
Megjelent a Puskás-könyv angol nyelvű fordítása (Fotók: Csillag Péter)<br />
Puskás Ferenc 1952-es olimpiai aranyérme, helsinki döntőn viselt stoplis cipője és 1954-es világbajnoki ezüstérme is látható azon a tárlaton, amely Manchesterben, a brit Nemzeti Futballmúzeumban nyílt meg az Aranycsapat balösszekötőjének tiszteletére. A kiállítás megnyitóján bemutatták a magyar nyelven először 2005-ben, a Nemzeti Sport gondozásában megjelent Puskás-életrajz angol nyelvű kiadását.

A Puskás Intézet gyűjteményéből összeállított, januárig látogatható kiállítás házigazdájaként David Pearson, az intézmény igazgatóhelyettese méltatta az 1953-as angolverő magyar válogatott vezérét, Szabadhegy Péter, Magyarország londoni nagykövete pedig kiemelte, egy közelmúltban végzett felmérés szerint Puskás a legismertebb magyar Angliában, megelőzve például Bartók Bélát is.

ITT KAPHATÓ MAGYARUL

A Puskás-könyv magyar nyelvű, bővített kiadása kedvezményes áron megvásárolható a lapcentrum.hu oldalon.

Az eseményt megelőzően mutatták be a helyszínen Szöllősi György angol nyelvű könyvét a Honvéd és a Real Madrid legendás alakjáról. A 153 oldalas, kemény fedeles kiadvány a magyar nyelven először 2005-ben, a Nemzeti Sport gondozásában megjelent életrajz szűkített, egyszerűsített fordítása. Mint Neil White, a brit Backpage kiadó vezetője elmondta, kezdetben ezerötszáz példányt dobnak piacra belőle, bízva abban, hogy az érdeklődés indokolja majd az utánnyomást, akár még karácsony előtt.

Részt vett a könyvbemutatón Gordon Taylor, az angol és walesi labdarúgók szakszervezetének 70 éves elnöke, valamikori angol élvonalbeli futballista, aki azzal zárta szavait, Sir Alex Ferguson fülszövegben idézett visszaemlékezése akár az övé is lehetne. A Manchester United korábbi korszakos menedzserétől a következő mondatot olvashatjuk a könyv belső oldalán: „Kisfiú voltam, amikor Puskás váratlanul felbukkant a színen, és őt nézve döbbentem rá, mit jelent az igazi nagyság."

Puskás Ferencről nyílt kiállítás Manchesterben
Puskás Ferencről nyílt kiállítás Manchesterben

 

Sokat elárul Puskás Ferenc ötvenes években tapasztalható, angliai népszerűségéről a különös történet, amelyet Jimmy Armfield, a Blackpool klublegendája, a 79 éves, 43-szoros angol válogatott játékos mesélt el az angol nyelvű életrajzi könyv szerdai manchesteri bemutatóján.

„A Londonban hat háromra veszítő angol csapatban klubomból, a Blackpoolból négy futballista is szerepelt – talán ezért kaptak ki... – az egyesülethez visszatérve csak a magyarokról áradoztak. Korábbi történet, hogy a blackpooli szurkolótábor kitalálta, legyen a csapatunknak egy kabalaállata. Szereztek egy fehér kutyát, csak nem tudták eldönteni, hogy hívják. Aztán valaki kitalálta, hogy legyen Puskás. A Blackpool három FA-kupa-döntőt játszott, az első kettőt, az 1948-ast és az 1951-est elveszítette. A harmadiknál, az 1953-asnál azonban pályára küldték a kezdés előtt a kabalakutyát. Mondanom sem kell, győzött is a csapat 4:3-ra a Bolton ellen. Ezt Puskásnak köszönhettük..."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik