Labdarúgás: a 90 éve született Budai II Lászlóra emlékeztek

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2018.07.19. 20:17
Születésének 90. évfordulóján Budai II Lászlóra, az Aranycsapat jobbszélsőjére emlékeztek csütörtök délután Rákospalotán a róla elnevezett stadionban.

Az ünnepségen Lomnici Zoltán emlékeztetett arra, hogy az általa alapított Aranycsapat Emlékév Testület azt vállalta, hogy méltó módon megemlékezik a legendás tizenegyet alkotó labdarúgók születésének és halálának kerek évfordulóiról.

Hangsúlyozta: az oroszországi labdarúgó-világbajnokság kapcsán végzett egyik felmérés bebizonyította, hogy „a magyarok szeretik a jó futballt”, s vágynak arra, hogy újra olyan játékosaik legyenek, mint Budai II László, illetve az Aranycsapat tagjai, vagy amilyen szellemiségű és elkötelezettségű futballistái a most vb-ezüstérmes Horvátországnak vannak.

„Tekintettel arra, hogy az Aranycsapat tagjai a magyar történelmet írták, s győzelmeik messze túlmutattak a sportteljesítményeken, fontos, hogy történelmi személyiségként emlékezzünk rájuk” – mondta az Aranycsapat Emlékév Testület elnöke.

Közölte: mivel az 1952-ben olimpiai aranyat, két év múlva pedig világbajnoki ezüstöt nyerő Budai II László a XV. kerületben született, és ott is nyugszik, javasolta, hogy az emlékére állítsanak szobrot a REAC stadionjában. „Ez elől a XV. kerületi önkormányzat sem zárkózott el” – jegyezte meg, hozzáfűzve: a jobbszélső lesz az Aranycsapat hatodik tagja, akiről szobor készül.

Forgács József, a REAC tiszteletbeli elnöke bejelentette, hogy vállalja a szobor felállításának technikai megszervezését.

Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő, az Aranycsapat Emlékév Testület helyettes vezetője kitért arra, hogy Budai II László egyik egyesülete, a Ferencváros címerében szereplő elveket – erkölcs, erő, egyetértés – is magáénak vallotta.

„Nemcsak sporteredményeivel, hanem hazaszeretetével, s azzal is példát mutatott mindannyiunknak, amennyire komolyan vette a hivatását” – fogalmazott Bajkai István.

Németh Angéla, Rákospalota polgármesteri jogkörrel felruházott alpolgármestere szerint a fiatalabb és idősebb generációk által is elismert Budai II László pályafutásával a futballkedvelők egyöntetű lelkesedését vívta ki. Felidézte, hogy a 39 válogatott mérkőzésen tíz gólt szerző jobbszélső szerepelt az évszázad mérkőzésén, az angolok ellen 65 éve 6:3-ra megnyert londoni találkozón is.

„Igazi lokálpatriótaként visszatért szeretett szűkebb pátriájába, Rákospalotára, s itt is lelt végső nyugalomra. Büszkék vagyunk arra, hogy a kerület legnagyobb sportlétesítménye huszonhét éve az ő nevét viseli” – jelentette ki a városvezető.

Takács Tibor, a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület elnöke arra emlékeztetett, hogy Budai II László volt az Aranycsapatban az, aki kiszolgálta az 1954-es vb gólkirályát, Kocsis Sándort. „Ennél fantasztikusabb jobbszárnyat el sem lehetett képzelni” – mondta.

Grosics Edina, az Aranycsapat kapusának, Grosics Gyulának a lánya kiemelte, Budai II László legnagyobb vágya az volt, hogy egy családi házat építsen Rákospalotán, s az 1956-os forradalom után még egy 80 ezer dolláros külföldi szerződést is visszautasított azért, hogy itthon maradhasson, ezzel lemondott a világhírnévről.

Az ünnepség végén az Aranycsapat Emlékév Testület, a kerületi önkormányzat és a REAC koszorút helyezett el Budai II László emléktáblájánál.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik