Király Gábor: Nem lehetsz mindig a csúcson, de ezzel nincs baj

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.07.05. 09:27
null
Király Gábor a meccseken és az edzéseken is szórakoztató jelenség, de a felszín alatt rengeteg munka folyik (Fotó: Hegedüs Gábor)
A magyar válogatott kapusaként az Európa-bajnokságon mind a négy mérkőzést végigjátszó Király Gábor nem bírja labdarúgás nélkül, a héten már az NB I-es rajtra készülő Haladás összes edzésén részt vesz. Vallja, amíg az emberek szeretete és tisztelete változó, a munkába vetett hit és bizalom állandó. Íme, egy 40 éves, 107-szeres válogatott labdarúgó bölcs szavai.

 

– Elég volt az elmúlt egy hét pihenő a feltöltődésre?
– Szinte egy percet sem pihentem, hiszen állandóan csörög a telefonom. Ugyanakkor hálás vagyok Mészöly Géza vezetőedzőnek, hiszen pontosan tudja, hogy a sorozatterhelés után nem szerencsés azonnal belevágni a kemény munkába, így felmentést adott az előző heti edzésekről. Csakhogy nem bírom futball nélkül. Bár nem kellett részt vennem a gyakorlásokon, lementem a pályára, mert érezni akartam az öltöző illatát, az atmoszférát. A szombati Király-kupán ugyan nem védtem, de végig ott voltam, és figyeltem a csapatot, mert az jár a fejemben, hogy a következő bajnokságban sikeresek legyünk. A héten már valamennyi edzésen részt veszek.

– Pedig ha valamikor, most megtehetné, hogy némiképp elengedi magát. Negyvenévesen, az Európa-bajnokság után, a szurkolók egyik kedvenceként…
– És hol maradna a munka? Amíg élvezem a labdarúgást, amíg megvan a kellő motiváció, miért ne dolgozzak százszázalékos erőbedobással? Hosszú távon csakis a munkában bízhat a labdarúgó. A média és a szurkoló hasonlóan működik: ha nyersz, veled örülnek, kudarc esetén viszont elfordulnak tőled, de az elvégzett munkára mindig támaszkodhatsz. A labdarúgásban vannak törvényszerűségek: ha keményen dolgozol, előbb-utóbb meglesz az eredménye, és előrelépsz. Később viszont hiába dolgozol ugyanolyan elszántan, idővel alázuhansz, hiszen nem lehetsz mindig a csúcson, nem tudsz mindig tökéletesen játszani. Ezzel nincs baj, ettől vagyunk emberek. Az asztalos is elronthat egy bútort, és az autószerelő is elnézhet valamit. A hibáid után viszont csak akkor tudsz felállni, ha tudod, mennyire keményen dolgoztál, és mennyi energiát fektettél a sikerbe. Ezért mondom, hogy a napi munka az egyetlen, amelyben hosszú távon bízhat a labdarúgó.

– A válogatott sikeres szereplésének is ez volt a titka? A munka?
– Részben igen, de többször hangsúlyoztam, hogy a csapategység és a tolerancia is fontos volt. Nagy volt az életkorbeli különbség a csapaton belül, huszonegy és negyvenéves labdarúgó is helyet kapott a keretben, magától értetődik, hogy teljesen más az érdeklődési körük. Ennek ellenére idomultunk a másikhoz, a közös célért mindannyian ugyanabban az irányba húztunk, egy hangos szó nem hangzott el az edzőtábor során. Ez volt az a plusz, amely az elvégzett munka mellett a sikerhez vezetett.

HONNAN JÖTTEK A TRÜKKÖS MEGMOZDULÁSOK? HOGYAN ÉLTE MEG A NEMZETKÖZI SAJTÓ KIEMELT FIGYELMÉT ÉS A HAZAI MACKÓNADRÁGOS MOZGALMAT? MÁS EMBER LETT-E KIRÁLY GÁBOR? EZEKRE A KÉRDÉSEKRE IS VÁLASZT KAP A NEMZETI SPORTBAN KEDDEN MEGJELENT TELJES INTERJÚBAN.

A Nemzeti Sport digitális formában – az e-újságért kattintson ide!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik