Gyász: elhunyt a tizenkétszeres magyar válogatott Fitos József

Vágólapra másolva!
2022.12.24. 08:22
null
Fitos József (1959–2022) (Fotó: MTI Fotóarchívum)
Életének 64. évében elhunyt Fitos József, a Bp. Honvéddal három magyar bajnoki címet szerző 12-szeres magyar válogatott középpályás – közölte a hírt családja a közösségi médiában.


Fitos József
1959. november 4-én született Nován, labdarúgó-pályafutását Lentiben kezdte, ahonnan 1978-ban igazolt Zalaegerszegre, majd két évvel később, 1980-ban a Haladás VSE játékosa lett, amelyet öt éven keresztül erősített.

1985-ben a kor sikercsapatához, a Bp. Honvédhoz igazolt, amellyel háromszor szerzett bajnoki címet, 1988-ban pedig döntős volt a Magyar Kupában. Fitos 1989-ben légiósnak állt, Görögországba igazolt, ahol egy évig a Panathinaikoszt, majd a Panionioszt erősítette, mielőtt 1990-ben visszatért volna Magyarországra, az Újpesti Dózsához. A IV. kerületieknél csak néhány mérkőzést játszott, mielőtt visszavonult. 1985 és 1989 között 12 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban. Habár az 1986-os világbajnokság több selejtezőjében a kispadon ült, végül nem lehetett ott Mexikóban.

Edzőként három mérkőzésen irányította a Honvédot az NB I-ben, majd dolgozott Ózdon is, 2008-tól pedig saját szentendrei egyesületének, a Sze-FI LSE-nek az útját egyengette.

Hozzátartozói közölték: Fitos József „közel egy évig bátran küzdött egy súlyos betegséggel”, és pénteken „családja szerető körében távozott”.

„Száznegyvenhat gyermekem van, ismerem, szeretem mindegyiket”
Fitos József 2021 nyarán hosszú interjút adott a Magyar Nemzetnek. Ebben visszatekintett pályafutására, valamint mesélt az általa alapított és működtetett focisulijáról, a szentendrei Sze-Firől.

„Az adminisztrációt leszámítva mindent egyedül csinálok. Az edzéseket, a meccseket, igen, a fűnyírást, sőt a takarítást és a karbantartást is. Amit lát, az az én birodalmam. (...) Száznegyvenhat gyerekem van, ismerem, szeretem mindegyiket, a nyáron a szülőkkel együtt voltunk a Balatonon táborozni. Úgy élünk, mint egy szép nagy család. Ráadásul még eredményeink is vannak...”


Fitos pályafutásának egyik csúcspontja 1987-ben a Honvéd–Panathinaikosz párharc volt. Elképesztően jól játszott azon a mérkőzésen, végül mégis tragikus hős lett, hiszen a kinti meccs végén kiállították, a kispestiek pedig – hiába vezetettek itthon már 5–0-ra és nyertek 5–2-re – Athénban végül 5–1-re kikaptak és kiestek.

„Később megtudtam a pontos igazságot. A kinti meccs végén azért cserélték be a görögök Kalicakiszt, aki idővel a legjobb barátom lett Athénban, hogy provokáljon engem, folyamatosan rugdosott. A kiállítás, mondhatjuk, megérdemelt volt. Amikor már a Pana játékosa voltam, elmesélték, hogy a cseh játékvezetőt, Krchnakot a mérkőzés előtti napon kivitték a lóversenypályára és megsúgták neki, hogy melyik lóra tegyen egy csinos összeget. Véletlenül nyert... Felháborító volt a bíráskodás, elcsalták a meccset. A Honvédnál nem is bántottak a kiállítás miatt.”

A TELJES INTERJÚT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik