Giggs sok kritikát kap, Bale Wales szintjén hihetetlen játékos

Vágólapra másolva!
2019.11.14. 13:41
null
Walesben abban bíznak, hogy Ryan Giggs (balra) mindkét hátralévő Eb-selejtezőn számíthat Gareth Bale-re (11) (Fotó: AFP, archív)
A magyar válogatottra váró jövő heti cardiffi Eb-selejtező előtt Mark Pitman walesi újságíróval beszélgettünk a walesi válogatott problémáiról, Ryan Giggs kapitányi munkásságáról, a szurkolói várakozásokról.

 

– Walesben a szurkolók milyen érzésekkel várják az utolsó két selejtezőt, az azeri és a magyar válogatott ellen? Jelenleg csak a negyedik helyen áll a csoportban a csapatuk, de ha mindkét hátralévő mérkőzését megnyeri, és Szlovákia nem nyer Horvátországban, akkor továbbjut. Töretlen a bizalom?
– Azok után, hogy az előző két fordulóban Horvátország és Szlovákia ellen is döntetlent játszott a csapat, mindenki optimista, és hisz abban, hogy mindkét hátralévő meccsét meg tudja nyerni az együttes, és azzal tovább is jut a csoportból – válaszolta a Nemzeti Sport Online kérdésére a több orgánumnak is dolgozó walesi futballszakíró, Mark Pitman.

– A sorsolást követően Ryan Giggs arról beszélt, hogy Wales Szlovákiával és Horvátországgal küzd majd a továbbjutásért, de egyelőre Magyarország a második a csoportban, Walesnek pedig mindenképpen győznie kell jövő kedden, hogy a magyar válogatottat megelőzve legyen esélye a
másodikhelyre...
– Az első, budapesti meccsen megtapasztalhattuk, hogy Magyarország is képes egységes, jó csapatként futballozni, ha jó napja van. Meglepetés az eddigi szereplése a csoportban, de megérdemelten áll a második helyen. Cardiffban azonban a magyar csapaton is nagy nyomás lesz, érdekes lesz látni, hogyan kezeli ezt. Wales a júniusi, budapesti meccs óta veretlen , és azóta a csapat játéka is sokat javult, kiváltképp a legutóbbi két mérkőzésen. Másrészt először fordul elő a selejtezők során, hogy Aaron Ramsey egészséges, az ő játéka nagy különbséget tud jelenteni.

– Ryan Giggs jelentősebb edzői tapasztalat nélkül tavaly márciusban vette át a walesi válogatott irányítását. Milyen edző? Hogyan formálódott a keze alatt a csapat játéka?
– Giggsről megoszlanak a vélemények. Egyes játékosok esetében rendszeresen megkérdőjelezik, helyük van-e a válogatottban. Ez azért van, mert hiányoznak a felkészülési meccsek, amelyeken a fiatalok rutint szerezhetnének, de Giggs jól kezeli a helyzetet. Bízik a fiatal futballistákban, megadja nekik a lehetőséget a bizonyításra, hogy a felnőttek között nemzetközi tapasztalatot tudjanak szerezni. Szereti a támadófocit, nagy hangsúlyt fektet a tempóra. Az előző két meccs érdekes és aránylag sikeres húzása volt például, hogy Kieffer Moore köré építette a támadásokat (a Wigan csatára a szlovákok ellen gólt is szerzett – a szerző). Mindig kritizálják, mert kinevezése óta egymást váltják a nagyon rossz és a nagyon jó teljesítmények. Hiányzik a kiegyensúlyozottság, de sok sérülés is nehezítette a helyzetét. Viszont a legutóbbi két találkozó, a szlovákok és a horvátok elleni meccs reménykeltő volt a jövőre nézve.

– Mennyire függ Wales játéka Gareth Bale teljesítményétől? A Real Madridban hetek óta nem szerepel sérülés miatt– aselejtezőkön játszani fog?
– Gareth Bale világklasszis labdarúgó, hihetetlen, hogy Walesnek van egy ilyen szintű futballistája. Nagy karakter a pályán és azon kívül is, természetesen kulcsember a csapatban. Az aktuális állapotát mindkét meccs előtt ki kell értékelni. Lehet, hogy az egyik mérkőzésen játszik, vagy mindkettőn szerepel, de nem lesz ott végig a pályán. Ezt most még nem lehet megmondani. Abban biztosak lehetünk, ha ott lesz a pályán, mindent belead, mert a válogatott szereplés mindennél fontosabb számára.

– Négy utánpótláskorú játékost is találunk a walesi keretben. Az egyik újonc a Manchester United korosztályos, U23-as csapatából érkező Dylan Levitt. Mi várható a fiataloktól, mennyire jelenthetik ezek a futballisták walesi válogatott jövőjét?
– A fiataljaink beépítése a felnőttfutballba sikeres folyamat, ami már jóval Giggs kinevezése előtt megkezdődött. A rendszer arra épül, hogy a fiatalok, az U17-es korosztályos válogatottól kezdve, az U19-es és U21-es csapatban is ugyanabban a rendszerben készülnek, ugyanazt a futballfilozófiát képviselik a pályán, amit a felnőttcsapat is. Giggs már ezt a rendszert vette át, és Levitt meghívása egyfajta jutalom, annak elismerése, hogy a korosztályos válogatottakban jó teljesítményt nyújtott. Másrészt Giggsnek nyilvánvalóan jó a kapcsolata korábbi klubjával, a Manchester Uniteddel, és tökéletesen képben van a játékos fejlődésével kapcsolatban. Nyilvánvaló, nem mindegyik fiatal áll készen a felnőttválogatottban való szereplésre, de a keretben olyan tapasztalatokat szerezhetnek, amelyek a fejlődésüket szolgálják. Ugyanakkor az olyan játékosok, mint Ethan Ampadu, Matt Smith, Daniel James vagy Harry Wilson, már most fontos játékossá válhatnak a keret fiataljai közül.

– Mekkora az érdeklődés a szurkolók részéről a Magyarország elleni meccs iránt? Miért a harmincháromezres Cardiff City Stadionban, és nem a hetvennégyezres Millenniumban rendezik a találkozót?
– Telt házas lesz a Magyarország elleni meccs, de azért a két stadion befogadóképessége között túl nagy a különbség. Másrészt a játékosok a Cardiff City Stadiont tekintik hazai pályának, a szurkolók is sokkal inkább preferálják az ottani atmoszférát, ami az ellenfelek számára nehézzé teheti a mérkőzést. Wales az utóbbi években több emlékezetes eredményt is elért ott, de talán egyszer majd visszatér a válogatott a Millennium Stadionba, ám most a Cardiff City Stadion sokkal megfelelőbb.

A WALESI KERET
Kapusok:
Wayne Hennessey(Crystal Palace – Anglia),Danny Ward(Leicester City – Anglia),Adam Davies(Stoke City – Anglia), Tom King (Newport County – Anglia)
Védők:Ben Davies(Tottenham Hotspur – Anglia),Chris Gunter(Reading FC – Anglia),Ashley Williams(Bristol City – Anglia),Neil Taylor(Aston Villa – Anglia),Connor Roberts(Swansea City – angol másodosztály),Ethan Ampadu(RB Leipzig – Németország),Chris Mepham(AFC Bournemouth – Anglia),Tom Lockyer(Charlton Athletic – Anglia),James Lawrence(St. Pauli – Németország),Regan Poole(Milton Keynes Dons – Anglia)
Középpályások:Aaron Ramsey(Juventus – Olaszország),Joe Allen(Stoke City – Anglia),Harry Wilson(AFC Bournemouth – Anglia),Matt Smith(Queens Park Rangers – Anglia),Dylan Levitt(Manchester United – Anglia),Daniel James(Manchester United – Anglia),Will Vaulks(Cardiff City – angol másodosztály),Joe Morrell(Lincoln City – Anglia)
Támadók: Gareth Bale(Real Madrid – Spanyolország),Sam Vokes(Stoke City – Anglia),Tom Lawrence(Derby County – Anglia),Tyler Roberts(Leeds United – Anglia),Rabbi Matondo(Schalke – Németország),Kieffer Moore(Wigan Athletic – Anglia)

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
November 15., péntek (Puskás Aréna)
19.00: Magyarország–Uruguay

EB-SELEJTEZŐK
November 16., szombat
18.00: Azerbajdzsán–Wales
20.45: Horvátország–Szlovákia
November 19., kedd
20.45: Szlovákia–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Magyarország

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Horvátország 7 4 2 1 14– 6 +8 14
2. MAGYARORSZÁG 7 4 3 8– 9 –1 12
3. Szlovákia 6 3 1 2 10– 8 +2 10
4. Wales 6 2 2 2 6– 6 0 8
5. Azerbajdzsán 6 1 5 5–14 –9 1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik