Futsal: Costa Rica ellen mutatkozik be a megújuló válogatott

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.04.02. 10:20
Turzó József szövetségi kapitány irányításával először lép pályára a magyar futsalválogatott: április 4-én, szerdán 18.00 órától Gyöngyösön, április 5-én, csütörtökön 20.00 órától Budapesten, a népligeti Elek Gyula Arénában mérkőzik meg Costa Ricával – adta hírül az mlsz.hu.

A férfi futsalválogatottat február vége óta új szövetségi kapitány irányítja, a leköszönő Sito Rivera helyére a Berettyóújfaluval korábban bajnoki címet és kupagyőzelmet is szerző, jelenleg a Haladásnál dolgozó Turzó Józsefet nevezte ki az MLSZ. A frissen kinevezett szövetségi kapitány március elején a Haladást segítette története első futsaltrófeájához, s április 4-én bemutatkozik a válogatott élén. Az új szakvezető munkáját két korábbi válogatott játékos, a Veszprémben dolgozó Madarász János és kapusedzőként Győrben tevékenykedő Balázs Zoltán segíti a válogatottnál.

A keret sokat változott a csapat legutóbbi mérkőzéseihez képest, a korábbi időszak néhány alapemberei mellé fiatal futsalosok csatlakoztak, akik egyelőre nem rendelkeznek jelentős nemzetközi tapasztalattal, de a hazai bajnokságban hétről hétre bizonyítják, hogy a közeljövőben erősségei lehetnek a válogatottnak.

„Hosszú távú koncepciót kezdünk el megvalósítani a válogatottnál, a jövő csapatát építjük, de közben eredményesség terén is igyekszünk megőrizni az egyensúlyt a következő időszakban – mondta a közeljövő feladatairól és a keret összeállításáról Turzó József az mlsz.hu-nak. – Több olyan játékos tagja a keretnek, aki az előző években alapember volt a nemzeti csapatban, melléjük próbáljuk beépíteni azokat a futsalosokat, akikkel hosszabb távon is számolhatunk majd a válogatottnál. Bízom benne, hogy középtávon saját bázisból fel tudunk építeni egy olyan együttest, amely hamarosan stabil európai középcsapattá válhat. Fontos kiemelni, hogy a lehető legszorosabb kapcsolatot szeretném kialakítani a klubokkal, ami lehetőséget adhat arra, hogy a klubcsapatok közös filozófia mentén készüljenek a válogatottakkal. Az Eb-részvétel kiharcolása reális cél lehet a következő időszakban a válogatott előtt, de ahhoz, hogy ezt meg tudjuk valósítani, a szerencsefaktornak is a csapat mellett kell állnia. Több közvetlen riválisunk honosításokkal erősített a közelmúltban, mi a saját fiataljaink beépítésével szeretnénk tartani velük a lépést. A hazai utánpótlás-bajnokságok szervezettsége felülmúlja a környékbeli országokét, emellett egyre több olyan akadémista fiatal tűnik fel a futsalban, aki nagypályás karrier helyett választotta a mi szakágunkat, de ahhoz, hogy ebből válogatott szinten is profitáljunk, hosszabb időre van szükség.”

Következő ellenfelünk, Costa Rica résztvevője volt az előző két világbajnokságnak, két évvel ezelőtt, a 2016-os vb-én a későbbi aranyérmes argentinokkal döntetlent játszva jutott tovább a csoportkörből, majd a jelenlegi Eb-címvédő portugálokkal szemben maradt alul a nyolcaddöntőben.

„Mostani ellenfelünk a teljes amerikai kontinens legjobb csapatai közé tartozik, ezért nagyon nehéz dolgunk lesz, a kerettagok egy részének abszolút mély víz lesz a mostani erőfelmérő, én is kíváncsian várom, hogy néhány nap közös munka után mennyit tudunk megvalósítani a szakmai elképzeléseimből – fogalmazott Turzó József. – Szeretném letenni a játékunk alapjait, és erős csapategységet kialakítani, a célunk, hogy stabil védekezésből indulva, hátulról építkezve álljon össze a játékunk. Az biztos, hogy a magyar válogatottnak nem lesznek könnyű mérkőzései a jövőben, bárki is legyen az ellenfelünk. Az út elején járunk, de ez nem jelenti azt, hogy ne okozhatnánk meglepetést Costa Rica ellen.”

A MAGYAR KERET
Kapusok: Alasztics Marcell (Rába ETO), Mezei Dávid (Berettyóújfalu), Sásdi Bálint (Haladás)
Mezőnyjátékosok: Bencsik Roland (Haladás), Boromisza Dániel (Veszprém), Dávid Richárd (Rába ETO), Dróth Zoltán (Haladás), Fridrich Dávid (Dunaújváros), Hajmási Milán (Haladás), Harnisch Ákos (Bőny), Horváth Benedek (Ferencváros), Komáromi Péter (Ferencváros), Nagy Imre (Nyírgyulaj), Pál Patrik (Dunaújváros), Sáhó Kristóf (Rába ETO), Sánta Attila (Nyírgyulaj), Tatai József (Veszprém)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik