DEÁK ZSIGMOND
DEÁK ZSIGMOND
2017.09.12 23:09 Frissítve: 2017.09.12 23:19

Futballkönyök – Deák Zsigmond jegyzete

 

Komoly és rendszeres fizikai igénybevétel után a könyöktájék, illetőleg a felkarcsont külső alsó része, az úgynevezett epikondilusz az itt eredő izmok túlzott igénybevétele miatt begyullad, és fájdalom jelentkezik. Ezt hívják a köznyelvben teniszkönyöknek, noha természetesen nem csak a teniszezők szenvednek tőle.

S mi történik, ha maga az epikondilusz okoz sérülést, s hiába sajog, a másiknak sokkal jobban fáj? Egykori egyetemi kosárcsapatunk tagját jókora orral áldotta-sújtotta a sors, így a palánk alatt bőven kapott az ellenfél centereinek könyökétől. Rutinos sérültként a cimboránál mindig volt egy erre a célra rendszeresített méretes kapukulcs, ezzel tette vissza a helyére az elferdült testrészt, aztán már ment is vissza játszani, a könyöklő pedig a személyi hiba mellé még csodálkozhatott is, micsoda hősök a Közgáz Nemecsek kosarasai.

Pepe is folytatta a magyar–portugál labdarúgó vb-selejtezőt, miután Priskin Tamás könyöke és az ő szemöldöke találkozóját előbbi nyerte. A meccset viszont a vendégek, többek között azért, mert a Fradi csatára piros lapot kapott. Az ítélet pillanatában iszonyatosat ordítottam, s talán még a holland bíró, Makkelie sporttárs női ági felmenőit is emlegettem, aztán visszanézve az esetet, már részben igazat kellett adnom neki. Ha nincs vér, talán nincs piros sem, de volt, a könyök is lendült és mozgott hátrafelé, szóval… Ez még véletlenül sem jelenti azt, hogy meghazudtolnám mai számunkban nyilatkozó honfitársunkat, készséggel elhiszem az ő hasonló sérüléseit is, a pályán a csata hevében nyilván mást lát és érez az ember, mint kintről a hetvennyolcadik visszajátszás után.

Priskin mindenesetre a leginkább korrekt megoldást választotta: elnézést kért egyrészt Pepétől, másrészt nehéz helyzetbe hozott csapattársaitól, majd hat nappal később szintén a Groupama Aréna gyepén, az ominózus könyökös helyétől néhány méterre látványos gólt vágott NB I-es bajnokin a Vasasnak. Ha már meg nem történtté nehezen teheti a sérülést és részben vereséget okozó szabálytalanságát, próbálja elhomályosítani. Hozzáteszem, neki ugyanebben a stadionban volt már egy másik pozitív előjelű kabinetalakítása, a 2015. novemberi Eb-pótselejtezőn, amikor kipókhálózta a norvég kapu bal felső sarkát, közvetve a kontinensviadalra lőve a magyar gárdát.

Emlékezzünk inkább erre, ne a „futballkönyökére”.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.09.18 22:48:03

Magyar válogatott SINKOVICS GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A közönség a magyar címert szereti, a hazájáért rajong, és ezt fejezi ki minden egyes sporteseményen.

2017.09.17 23:45:14

Magyar válogatott DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Turgenyev szerint »az egyetlen dolog, ami számít az életben, magadat a második helyre tenni«, s bár nem hinném, hogy Lajos bá és Józsi bá kívülről fújta volna a klasszikus orosz író műveit, gondolatait, tetteik mindenesetre szinkronban voltak velük.

2017.09.12 23:10:11

Magyar válogatott DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. A leginkább korrekt megoldást választotta.

2017.09.12 15:37:46

Magyar válogatott HATÁR DÁVID

A pótselejtező első felvonásán aratott egygólos siker után kőkemény visszavágó vár a mieinkre.

2017.09.07 08:21:09

Magyar válogatott VOLESZÁK GÁBOR

A szövetségi kapitány Priskinről, Nikolicsról, Geráról és a 2019 tavaszán kezdődő Eb-selejtezőről is beszélt.