SINKOVICS GÁBOR
SINKOVICS GÁBOR
2017.10.07 00:29 Frissítve: 2017.10.07 01:05

Ember a Holdon – Sinkovics Gábor jegyzete

 

Amikor a magyar labdarúgó-válogatott legutóbb a bázeli St. Jakob-Parkban lépett pályára, már túl voltunk az első holdra szálláson. Neil Armstrong 1969 júliusában topogott a Hold felszínén, több mint egy évvel később pedig nemzeti csapatunk keresett talajt Svájcban. Utóbbi ment nehezebben, és ez még akkor is igaz, ha Hoffer József kapitány együttese Noskó Ernővel a jobbhátvéd posztján, Szuromi Antallal a bal szélen 1–0-ra győzött Fazekas László alapvonalról nyesett góljával.

Ennek immár 47 esztendeje, és most a mieink nem az esélyesség terhével utaztak Bázelba.

Sokkal inkább a tisztes helytállás jegyében.

E negyvenhét év alatt megváltozott körülöttünk a világ, és megváltoztak az erőviszonyok is. Svájc eddig százszázalékos a selejtezőcsoportban, Európa-szerte ismert futballistákkal büszkélkedhet, Magyarország pedig ismét utat keres, csapatot épít, jövőt tervez – és kiesett.

 
STORCK SZERINT EZÉRT NEM JÁTSZUNK ÚGY, MINT AZ EB-N

De nem csak a kiesés ténye fáj.

Nem csupán a jelen aggasztó, a nálunk immár szokásos jövőépítéssel is gondok vannak, ennek megállapításához elég volt végignézni az U21-es válogatott olaszok elleni botrányos teljesítményét és a hat kapott gólt. Ők a jövő? Belőlük épít majd új, ütőképes együttest Bernd Storck vagy bárki, aki a német szakembert követi?

Van bajunk bőven.

Alighanem ezt érzi a kapitány, és ezt érezhetik a Svájcba utazott játékosok is, mert nincs jókedvük. Nem közlékenyek, visszafogottan nyilatkoznak, nyűgösnek tűnnek. Kollégánk faggatná őket, úgy, mint korábban mindig, de most nem kérnek a nyilvánosságból.

Pedig szombat este a 2001-ben felújított St. Jakob-Parkban kigyúlnak a reflektorok, és a magyar válogatottnak képviselnie kell a hazáját. S hiába a kiesés ténye, korántsem tét nélküli meccsről van szó. A besorolásunk, a pozíciónk és talán a jövőnk forog kockán. Nincs Dzsudzsák Balázs, Szalai Ádám, sőt már jó ideje Gera Zoltán, Juhász Roland és Király Gábor sincs. Eltűnt a mag, a gerinc.

Itt lenne a lehetőség a helyükre, a helyükbe lépni.

Negyvenhét éve nem Köbi Kuhn meg Karl Odermatt játszotta a főszerepet, hanem Kocsis Lajos és Bene Ferenc.

A magyar futball akkor – akárcsak Armstrong a Holdon – képes volt nagyot lépni.

Ma beérnénk azzal is, ha biztosan állnánk két lábbal a földön.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.12.09 10:27:32

Magyar válogatott SINKOVICS GÁBOR

José Henrique, a Benfica kapusa megfogta a labdát. Kirúgáshoz készülődött, játszott a labdával…

2017.12.05 23:32:59

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Hogy valamivel mélyebbre hatoljak, alapvetően megengedhetetlen, hogy egy futballista tanáccsal lássa el a nézőket. Mert ugyebár a néző jegyet vesz, és ezzel – akár tetszik, akár nem – jogot nyer a tetszésnyilvánításra.

2017.12.05 23:26:51

Magyar válogatott L. PAP ISTVÁN

NS-VÉLEMÉNY. Nem mi játszunk jövőre, hanem velünk játszanak.

2017.12.03 23:11:54

Magyar válogatott SINKOVICS GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Öntől most csodát várnak, sőt elvárnak, hiszen a magyar labdarúgó-válogatottnak ki kell jutnia a 2020-as Európa-bajnokságra. Kapitány úr, még egyszer leírom: ki kell jutnia!

2017.12.02 10:04:29

Magyar válogatott THURY GÁBOR

„Egyszer nekünk is sikerülhetett. Egyszer mellénk is állhatott a szerencse. Mert a sors többnyire visszaadja azt, amit korábban elvett.”