Ellenfélnézőben: a svédek egy napja Budapesten

Vágólapra másolva!
2009.09.05. 07:13
Címkék
13.15 Prága, 13.20 Stockholm, 13.45 Zürich... Ez volt olvasható péntek kora délután a Ferihegyi repülőtér 2A termináljának érkezési oldalán. Természetesen mi azt a gépet vártuk, amely néhány perces késéssel, hét perccel negyed kettő után landolt a betonon Vecsés határában.
KATTINTSON A KÉPRE A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ! (Fotók: Mirkó István)
KATTINTSON A KÉPRE A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ! (Fotók: Mirkó István)

Három fotós és egy svéd mezes úr várta a küldöttséget.

„Magyar vagyok, csak dolgoztam Svédországban – mosolygott, amikor megkérdeztük, kinek szurkol a szombati világbajnoki selejtezőn. – Nagyon megkedveltem őket, tisztelem az országot, ezért is vettem fel a mezt, de a Puskás-stadionban a magyaroknak szurkolok!"

Aztán kinyílt a fotocellás ajtó, és közömbös arccal kisétáltak a svéd futballválogatott tagjai. Utolsóként Zlatan Ibrahimovic, a Barcelona világsztárja, aki jobb kezében táskát, baljában laptopot szorongatva halvány mosollyal konstatálta, hogy lapunk munkatársa az olasz Internazionale címerével díszített pólóban állt elé (Ibra a nyáron igazolt a milánói klubból Katalóniába, és némiképp megtagadva előző munkaadóját, bemutatkozásképpen hosszasan csókolgatta a Barca címerét).

A futballcsillag megszólalni nem volt hajlandó, így nem válaszolt arra a kérdésre sem, milyen volt a repülőút, arra pedig főleg nem, ami vele kapcsolatban kis túlzással egész Magyarországot és Svédországot foglalkoztatja: mennyire súlyos a térdsérülése, vállalja-e a játékot? Négy autogramkérő lépett volna hozzá, ám a küldöttség egyik tagja határozottan távol tartotta az érdeklődőket a csatártól. Azonban míg társai felkászálódtak a buszra, Zlatan megenyhült, és három papírra odakanyarította a nevét. A negyedik szurkoló egy fotót tolt elé, amelyen Pirelli feliratú fehér Inter-mezben látható. A csatár újra mosolygott – és nem írta alá a fotót…

A csapatot kísérő egykori kitűnő játékvezetőtől, az 1994-es világbajnokságon partjelzőként közreműködő Márton Sándortól megtudtuk, a svédek nem értesítették a magyarokat arról, hogy a budapesti selejtező után nem utaznak vissza hazájukban, hanem vasárnap a következő mérkőzés helyszínére, Máltára repülnek. Ez csak azért okozott gondot, mert sokkal több börönddel érkeztek, mint arra a vendéglátók számítottak, így hirtelen keríteni kellett egy teherszállító járművet – de mire ez megtörtént, a delegációt szállító busz rendőri felvezetéssel elindult a Nyugati pályaudvar közelében található szállodába.

Mintegy ötven svéd újságíró töltötte meg zsúfolásig a Hilton egyik különtermét. Lars Lagerbäck szövetségi kaptány mellett a 99. válogatott mérkőzésére készülő – az Elfsborgban két éve a Debrecen elleni BL-selejtezőn is pályára lépő – Anders Svensson és az AEK Athénben szereplő Daniel Majstorovic válaszolt az újságírók kérdéseire.

Anders Svensson elmondta: a magyarokkal szemben tiszteletet parancsol a tabella, de bár a svédek négy ponttal le vannak maradva, egyértelműen a győzelemre törekednek majd. Daniel Majstorovicot nem lepte meg az eddigi magyar szereplés, ettől függetlenül ő is arra készül, hogy megállítják Erwin Koeman csapatát.

Három külön csoportban kezdte a péntek esti edzést a svéd válogatott a Puskás Ferenc Stadionban. Az egyikben a keret nagy része cicázott, a másikban három kisebb sérüléssel bajlódó játékos passzolgatott egymásnak, a harmadik „csoport” pedig Zlatan Ibrahimovic volt.

A különcnek tartott világklasszis mindenkitől külön vonulva két labdával az egyik kapu elé ballagott, dekázgatott, rugdosott az üres kapura, és a lábát próbálgatta. Ez abból állt, hogy helyben futva, két-három lépés után hirtelen úgy állt meg, hogy a jobb lábára helyezte testsúlyát. Ezt a gyakorlatot ismételgette, fájdalmat nem fedeztünk fel az arcán.

Nem sokkal negyed nyolc előtt két részre osztották a svéd keretet, akik az egyik térfélen játszottak egymás ellen. Kívülről úgy tűnt, Ibrahimovic a kezdőnek eltervezett csapatban szerepel. A csatár futott, lőtt, fejelt, és bizony nagyon úgy tűnt, hogy hiába reménykedünk – ott lesz a kezdőcsapatban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik