Edzősors: Doll eredményeit Lipcseivel is elérte volna a Fradi – Várhidi

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.10.19. 17:18
null
Várhidi alaposan odamondott (Fotó: Földi Imre)
Hosszú interjút közölt a csakfoci.hu a Mosonmagyaróvár NB II-es csapatától múlt héten menesztett korábbi szövetségi kapitánnyal, Várhidi Péterrel. A máltai fiaskó után parancsba kapott fiatalítással összeforrt a neve, 16 mérkőzésen irányította a válogatottat. Egyebek mellett erről az időszakról, az utódjairól, Dárdai Pálról, és az NB I-ben dolgozó külföldi edzőkről is beszélt.

Várhidi Pétert 2006 őszén Bozsik Péter kapitánysága és a Máltától elszenvedett történelmi vereség után nevezték ki szövetségi kapitánynak, először ideiglenes jelleggel, majd az első meccse után véglegesítették.

Várhidi ezen a találkozón kilenc újoncot avatott, és drasztikus fiatalításba kezdett, ám nem tudta végigvinni, amit eltervezett.

„A fiatalok szerepeltetésében láttam az egyetlen kiutat, persze nem elfelejtve teljesen a rutinosabb játékosokat sem: Gera Zoli, Hajnal Tomi és Juhász Roli jelentette a magot, köréjük építettem a jövő csapatát. Úgy voltam vele, ha a fiatalok kapnak 30 nemzetközi meccset, biztosan fejlődnek és jobb válogatottunk lesz, mint az előző években volt. Jól kezdtünk, de sajnos nem tudtam végigcsinálni, amit elterveztem. Így is fejlődtünk azonban, hiszen a 76. helyen vettem át a válogatottat és a top 50-ben voltunk, amikor távoztam” – idézte fel a történteket Várhidi Péter, aki a kapitányi poszt után is maradt szövetségi alkalmazásban, hiszen az U21-es nemzeti csapat élére került. Innen viszont a szerbektől elszenvedett 8–0-s vereség után kellett távoznia.

Az ominózus mérkőzésről ugyan nem mondaná ki egyértelműen, hogy bunda volt, ám már a lefújás után tudta, hogy valami nem volt rendben.

„Az után a meccs után elmozdítottak a helyemről, ami jobban fájt, mint a kapitányi poszt elvesztése. Az olimpiai válogatottnak nagy esélye lett volna kijutni a londoni játékokra, sőt, én biztos voltam benne, hogy ez sikerül. Elvették tőlem még annak a lehetőségét is, hogy megpróbáljam. Innentől kezdve egy megbélyegzett edző lettem. Akkoriban az is megfordult a fejemben, hogy bíróságon bizonyítom be az igazamat, de aztán letettem róla és elengedtem ezt a történetet.”

A hosszú interjúban Várhidi értékelte egy-egy mondatban az utána következő szövetségi kapitányok teljesítményét. Szerinte két magyar szakemberrel fejlődött a válogatott: Egervári Sándorral és Dárdai Pállal. Utóbbi említése azért is érdekes, mert a jelenleg a Hertha BSC-t edző Dárdai annak idején megorrolt a kapitányra – legalábbis Várhidi szerint.

„Azt kifogásolja, hogy amit szakértőként elmondok a tévében, azt nem látja a csapataimon. Vajon ő melyik csapatomat látta utoljára? Nem tudom, miért neheztel rám, valószínűleg azért, mert nálam nem volt válogatott. Neki is elmondtam személyesen, hogy volt olyan eset, amikor meg akartam hívni, felülről azonban leszóltak, hogy Dárdait felejtsem el. Akkor nem tudtam miért kellett elfelejtenem, aztán viszont gyorsan kiderült. A Koeman-érának ugyanis ő lett az emblematikus játékosa, akit újra felfedeztek a magyar labdarúgásnak” – mondta Várhidi.

A Mosonmagyaróvárról múlt héten menesztett Várhidi azt is elmondta az interjúban, hogy a jelenlegi kapitány, Marco Rossi is azok közé tartozik, akik egyértelműen előre vitték a magyar futballt, ám nem minden, az NB I-ben megfordult külföldi edző volt ilyen.

„Rossin kívül Thomas Doll volt még nálunk viszonylag sokáig, de nem tartom őt jobb edzőnek, mint például Lipcsei Petit. Ezeket az eredményeket Lipcseivel is elérte volna a Fradi. Itt van még Nebojsa Vignjevics is, aki nem rossz edző, azonban nem tudja átlépni a saját árnyékát. Beletörődik abba, hogy soha nincs esélye a bajnoki címre. A keretből általában kihozza, ami benne van, ám aranyéremről egy ideje már csak álmodhatnak Újpesten” – jelentette ki a 60 éves szakember..

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik