Labdarúgás: digitálisan felújítva kerül a tévébe az évszázad mérkőzése

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2020.10.16. 16:21
null
Digitálisan felújítva kerül a tévébe az évszázad mérkőzése (Fotó: Getty Images/a PUSKAS.COM Kft. engedélyével)
A Telekom megszerezte a BBC-től az Aranycsapat Angliában aratott 6:3-as győzelmének felvételét, és a TV2 csoporttal együttműködve a találkozó 67. évfordulóján olyan formában mutatja be a televízióban, ahogyan eddig még sosem lehetett látni.

Aligha létezik olyan magyar futballszurkoló, aki ne hallott volna az Aranycsapatról és Puskás Ferencék Angliában aratott 6:3-as győzelméről, amely az évszázad mérkőzésenként vonult be a történelembe. Az 1953. november 25-én, a londoni Wembley Stadionban rendezett találkozóról számos videó kering a világhálón, lehetett látni a köztévén és DVD-n is megjelent, ám a felvételek közös jellemzője, hogy elég rossz minőségűek. A probléma hamarosan a múlté, a Magyar Telekom ugyanis felkarolta az ügyet: a BBC-től megszerezte a felvételt, digitálisan felújította és a TV2 Csoporttal együttműködve teljes egészében a televízió képernyőjére viszi.

„Mindig is elkötelezettek voltunk a sport mellett, a 6:3 pedig vitathatatlanul a magyar nemzeti identitás részét képezi – válaszolta Szabó Béla, a Magyar Telekom márka- és kereskedelmi kommunikációs igazgatója arra a kérdésre, hogy a cégcsoportnál miért érezték fontosnak a legendás mérkőzés felújítását. Szerencsére a modern digitális technológia segítségével lehetővé vált, hogy partnercégünk segítségével feljavítsuk a képet. Csökkenteni kellett a pixelességét, zajosságát, valamint a góloknál egyenként ki kellett színezni a képkockákat. Miután a mérkőzés bemutatásra került a televízióban, a Magyar Telekom kínálatában még három hónapig lesz elérhető, ennyi időre kaptuk meg a jogokat a BBC-től.”

A digitálisan felújított mérkőzés teljes egészében a Super TV2 csatornán lesz látható november 25-én 18 órás kezdettel. A találkozó stúdiós felvezetést kap, lesz félidei és mérkőzés végi elemzés is. A műsorvezető Baumstark Tibor, a kommentátor Matuz Krisztián lesz.

Szabó Béla Attila, Bozsik Péter és Bodócsi Erika (Fotó: Magyar Telekom)
Szabó Béla Attila, Bozsik Péter és Bodócsi Erika (Fotó: Magyar Telekom)

„Örömmel álltunk a Magyar Telekom mellé ebben a kezdeményezésben – jelentette ki Bodócsi Erika, a TV2 Csoport tartalomfejlesztési igazgatója. Számunkra is kiemelt jelentőséggel bír a sport. A Spíler1 és Spíler2 tematikus csatornáinkon jelentős nemzetközi mérkőzéseket közvetítünk, a brand kiemelt főcsatornáján pedig az Exatlon Hungaryval bizonyítottuk, hogy a sport az egész családot képes egyszerre leültetni a képernyő elé. A 6:3-as mérkőzés közvetítésével is ugyanez a célunk.”

A péntek délelőtti sajtóeseményen a felújított, színezett összecsapásból kis részletet, Puskás Ferenc visszahúzós csele után szerzett gólját is lehetett látni, hasonló ízelítőre a november 25-i időpontig – ami a találkozó 67. évfordulója – a nagyközönség is számíthat. A néhány másodperces felvételt Bozsik Péter, a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya is a helyszínen tekintette meg először, és leplezni sem tudta lelkesedését.

Puskás Ferenc a mérkőzés előtt (Fotó: Getty Images)
Puskás Ferenc a mérkőzés előtt (Fotó: Getty Images)

„Nagyon várom, hogy teljes egészében is láthassam a mérkőzést – mondta Bozsik Péter, akinek édesapja, Bozsik József az Aranycsapat jobbfedezeteként nemcsak pályára lépett a Wembleyben, hanem ő szerezte az ötödik magyar gólt. – Óriási a különbség képminőségben a korábbi videókhoz képest, ahol a minőség és az állandó vágások miatt sokszor nem is lehetett látni, mi történik. Örülök, hogy a mérkőzés a helyére került a nemzeti történelemben. Az akkori játékosok hősök, példaképek lehetnek bárki számára. Megmutatták, hogy egy kis ország a vasfüggöny mögül kiemelkedve is lehet csodákra képes. Az Aranycsapat tagjait akkor olyan rajongás övezte, mint most a Barcelonát és a legnagyobb sztárokat. Élmény lesz nézni a játékukat.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik