Csodatini a szerbeknél, edzőjük tart Mervó Bencétől…

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.06.09. 15:14
null
Így készülnek a mieink (Fotó: mlsz.hu)
A magyar U20-as labdarúgó-válogatott hazai idő szerint 6 órakor lép pályára szerdán Szerbia ellen a korosztályos világbajnokság nyolcaddöntőjében. A találkozó előtt megnéztük, milyen előjelekkel várják a csapatok a mérkőzést, mit gondol a két edző, és hogy ki lehet a kulcsfigura a szerbeknél, illetve nálunk.

A magyar válogatott az E-csoport harmadik helyén végzett, de a negyedik legjobb lett a csoportharmadikok között, így bejutott a nyolcaddöntőbe. Lehet, jobban jártunk, mint az utolsó meccsen minket legyőző Nigéria (amely így Németországgal találkozik), de az egészen biztos, hogy így sem lesz könnyű a feladatunk.

Az ellenfelünk ugyanis Szerbia lesz, amely – Veljko Paunovics kapitány szerint – a „halálcsoportból” jutott tovább. Szomszédaink rosszul kezdték a vb-t, hiszen kikaptak Uruguaytól, ám a dél-amerikai csapat a következő két meccsén csak egy pontot szerzett, míg Szerbia hatot (legyőzte Malit és Mexikót), ezzel csoportelső lett.

Mindkét válogatott részt vett a tavalyi U19-es Európa-bajnokságon. Ha csak abból indulnánk ki, nem lehetnénk túlzottan bizakodóak. A mieink – a hazai rendezés ellenére – kiestek a csoportból, a második meccsükön pedig 6–1-es vereséget szenvedtek Portugáliától. Szerbia eközben az elődöntőig jutott, amelyben ellene is Portugália örülhetett.

Nagy különbség, hogy azon a meccsen 0–0-s döntetlen született, és csak a tizenegyesek jelentették a búcsút szerdai ellenfelünknek, ráadásul azon a találkozón nem is játszott a szerbek legveszélyesebb fegyvere.

Mervó Bencére és Andrija Zsivkovicsra érdemes lesz figyelni (Fotó: fifa.com/NSO-montázs)
Mervó Bencére és Andrija Zsivkovicsra érdemes lesz figyelni (Fotó: fifa.com/NSO-montázs)

TŐLE KELL TARTANUNK (?)

Andrija Zsivkovics

Nisben született, 13 évesen szerződtette a Partizan, és az ifjú reménység nem volt 17, amikor 2013 áprilisában felnőttbajnokin is bemutatkozhatott. Augusztusban három évre aláírt a belgrádiakhoz, majd megszerezte első gólját a csapatban, a 2013–2014-es szezonban 23 bajnokin öt gólt szerzett. Az előző bajnokságban 24 meccsen vágott ötöt, mindkét esztendőben bajnoki címet ünnepelhetett, pályára lépett az Európa-ligában is.

Tizenhét évvel, hét hónappal és tizennyolc nappal a születése után felhúzhatta a Partizan csapatkapitányi karszalagját, ezzel klubrekorder. Három hónappal a tizenhetedik születésnapját követően a szerb felnőttválogatott valaha volt legfiatalabb játékosaként Japán ellen pályára léphetett, novemberben Oroszország ellen meg is duplázta válogatottbeli meccseinek számát.

A Nemzeti Sport kérdésére Zoran Kuntics és Dragan Vukmir is Andrija Zsivkovicsot nevezte a szerb csapat legveszélyesebb fegyverének. A ballábas szélső még nem töltötte be a tizenkilencet sem, de már több európai élcsapat is szívesen látná.

„Andrija Zsivkovicsra már a tavalyi, U19-es Eb-n is oda kellett figyelni – mondta Zoran Kuntics, a Ferencváros egykori csatára, aki húsz esztendeje főszerepet vállalt abban, hogy a zöldek 1995-ben bejutottak a Bajnokok Ligája-csoportkörébe. – A Partizan ballábas szélsője egy éve játszott a magyarországi Európa-bajnokságon, de a portugálok elleni elődöntőn nem lehetett ott, mert belgrádi klubja visszarendelte. Azt tudom, hogy a legnagyobb európai klubok érdeklődnek iránta.”

„Azt hiszem, a szerb csapat előrébb tart – mondta Dragan Vukmir, az MTK védője. – Három éve együtt van ez a korosztály, rengeteget dolgoztak a csapattal, és ez meg is látszik a teljesítményen. A magyar együttes is jó, szervezett, de érezni rajta, hogy az edző csak most ismerkedik a társasággal. Ám ez nem jelenti azt, hogy a magyar csapatnak ne lenne esélye…”

EZT VÁRJA A KÉT EDZŐ

Kétségtelen, az egy évvel ezelőtti és a mostani magyar válogatott már nem ugyanaz, Bernd Storck a saját elképzelése szerint formálta az együttest. A szerdai találkozóval kapcsolatban a német szakember elmondta, csapatának nincs vesztenivalója.

„A következő mérkőzésre is mentálisan és fizikailag ugyancsak maximálisan fel kell készülnünk, hiszen nagyon erős ellenfél vár ránk – mondta Storck az mlsz.hu-nak. – Szerbia megint egy új stílust képvisel, erős európai csapatról van szó, amely azok után, hogy az első mérkőzésén vereséget szenvedett, két másik csoportmeccsén nem kapott gólt.”

„Számunkra nincs vesztenivaló itt, a vébé legjobb tizenhat csapata között. Nem mi vagyunk a találkozó esélyesei, ugyanakkor önbizalommal és hittel játszunk, mert alapozhatunk arra a játékra, amelyet Észak-Korea és Brazília ellen megvalósítottunk.”

Veljko Paunovics, a szerbek szövetségi edzője óvatosságra intette fiait a mérkőzés előtt, valamint kiemelte a mieink kilences játékosát (Mervó Bencét, aki nálunk lehet kulcsfigura), csak a nevét egyelőre nem tudta megjegyezni…

„Ez a világbajnokság megmutatta, hogy nincs egyetlen könnyű ellenfél sem – mondta Paunovics. – Ahogy mi, úgy a magyarok is nehéz csoportban voltak, Brazíliával és Nigériával egy négyesben, Észak-Koreát pedig magabiztosan legyőzték.”

„Különösen a támadójátékuk veszélyes, kiváló csatáraik vannak, közülük is szeretném kiemelni a »kilencest«, aki már négy gólnál jár, s Brazíliának is betalált. Figyelnünk kell a kontráikra, nehéz kilencven perc előtt állunk, és biztos vagyok benne, egyik játékosom sem becsüli le az ellenfelet.”

A magyar válogatottnak tehát egyértelműen bravúrra lesz szüksége, ha tovább akar jutni. Hogy ez sikerül-e, szerda hajnalban kiderül. Kövesse a találkozót a Nemzeti Sport Online élő, szöveges tudósítása segítségével!

NYOLCADDÖNTŐ
Június 10.,szerda

6.00: Ghána–Mali (1. nyolcaddöntő, Wellington)
6.00: Szerbia–Magyarország (2. nyolcaddöntő, Dunedin) – élőben az NSO-n!
9.30: Egyesült Államok–Kolumbia (3. nyolcaddöntő, Wellington)
9.30: Ukrajna–Szenegál (4. nyolcaddöntő, Auckland)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik