Csak győzhetünk – Somogyi Zsolt jegyzete

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2017.09.03. 00:37

Nem könnyű a kérdés: mire számíthatunk vasárnap este Portugália ellen?

A győzelem világraszóló eredmény lenne, más kérdés, hogy az Andorrában hagyott három, a Feröeren felejtett két pont és a Svájc elleni budapesti, valamint a Lisszabonban elszenvedett papírforma-vereség miatt a pótselejtezőt érő második hely sem lenne reálisan elérhető, ha a magyar csapat nyerne, hiszen még mindig öt pont távolságra lennénk Fernando Santos csapatától – de a lelkeknek nagyot jót tenne egy siker.

Csütörtökön láthattuk, a közönség mindent megbocsát, és nem csak a győzelem miatt. A melegíteni induló magyar futballistákat olyan üdvrivalgás fogadta, mintha Argentínát vertük volna meg legutóbb, és nem Andorrában kaptunk volna súlyos pofont. A szurkoló – ezt régóta tudjuk – szeretni akarja a futballt, és minden vereséget elfelejt, csak azért, hogy úgy ünnepelhessen, mint tavaly nyáron, amikor az Izland elleni döntetlen is eksztázist okozott.

Különleges szakmai kérdés volt a napokban: ha már a vb elúszott, nem érdemes-e a jövő csapatát építeni? Logikus lenne, de Andorrában mintha az lett volna a válasz erre, hogy... Milyen jövő vár ránk? Ott több fiatal is lehetőséget kapott, de nem ők voltak a bűnbakok, válogatási hibák, rosszul felkészített és összeállított csapat bukott el – ehhez képest a magyar U21-es válogatott a világ legjobbjai közé sorolt németeket győzte le 2–1-re pénteken idegenben, Zsótér Donát és Vida Máté hatalmas gólt szerzett, ez pedig felvillanyozhatja a drukkereket.

Rendben, az U21-eseké felkészülési meccs volt, de a srácok Málta elleni, keddi tétmeccse előtt mi adhatna több önbizalmat, mint ez a siker?

Vasárnap pedig mi csak nyerhetünk!

Ha kikapunk az Európa-bajnoktól, akkor mi van?

Jó, nem öröm, de az ellenfél más tempóhoz szokott, világsztárjai vannak, sajnos a vendégsiker a realitás. A szoros küzdelem, a kibrusztolt döntetlen már vastapsot érdemelne a közönségtől, ugyanis a néző (bár néha úgy kezelik…) egyáltalán nem hülye: világosan látja az erőviszonyokat, és azt is, a kedvencei megtettek-e mindent a sikerért. Ha azt látja, hogy igen, a vereség sem akkora probléma.

Mire számíthatunk?

Csak tegyenek meg a srácok mindent – és akkor minden rendben lesz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik