Biztatás – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2017.03.25. 00:34

Válogatottunk jórészt kicserélődött az Európa-bajnokságon látotthoz képest, s noha most is Portugália ellen játszik, a mieink helyzete nem egyszerűbb, mint a kontinensbajnokságon volt. Több okból sem: a világbajnokságra eleve nehezebb kijutni, a csapat szénája sem áll a legjobban, a versenyben maradáshoz bravúrgyőzelem kellene Lisszabonban. Ezt mindenki elfogadná – igaz, nem valószínű, hogy a siker olyan euforikus hangulatot váltana ki, mint tavaly nyáron, amikor a fiatalok felmásztak a villamosmegállók tetejére.

Felvetődik a kérdés: a győzelmen túl milyen eredményt fogadnánk el szégyenkezés nélkül? Döntetlennel szinte végzetesen lemaradunk a továbbjutásért folytatott versenyben, vereség esetén pedig... Nos, egyáltalán nem mindegy, ha már kikapunk, hogyan. Az új csapattól reálisan nem várható el, hogy otthonában győzze le az Európa- bajnokot, amely szintén nem hibázhat. Két együttes között a különbséget általában többé-kevésbé híven tükrözi az eredmény, ám a számunkra nem éppen kedvező döntetlen, pláne a vereség nem feltétlenül kell, hogy lehangoljon.

Ez persze attól függ, miként alakul ki az eredmény. Kilátástalan játékkal is lehet csupán egy góllal kikapni, ha feltöri hátunkat a háló, de úgy is, hogy nem játszunk rosszul, csak éppen az ellenfélnek még jobban megy. Olyan kifejezés, hogy biztató vereség, nem létezik egyetlen szurkoló szótárában sem, de egy átalakuló együttes esetében mindenre fel kell készülni. Az egykori szövetségi kapitány, Csank János is pedzegette, a magyar labdarúgás bázisa nem olyan széles, hogy válogatottunk kétévente továbbjutási eséllyel rugaszkodjon neki az Eb-k, vb-k selejtezőjének. Úgy is mondhatnánk, a kijutás bravúr, az északírektől elszenvedett hazai vereséget követően a franciaországi Eb-részvétel is az volt. Mégis, ha megfoghatóvá kellene tenni a biztató vereség fogalmát, a legközelebb akkor járok hozzá, ha a mutatott játékot alapul véve a svájciaktól itthon elszenvedett 3–2-es vereséget kalibrálom hozzá.

Más kérdés, hogy olyan ember nincs, aki mérkőzés előtt kiegyezne a vereséggel.

Biztatóval sem...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik