Bierhoff: Örülünk, hogy Budapesten játszhatunk

Vágólapra másolva!
2010.05.26. 15:16
null
Bierhoff (balra) szerint a magyarok elleni meccs sokat segíthet Löwnek a végleges keret kialakításában (Fotó: Action Images)
Oliver Bierhoff szerint nem véletlenül választották Magyarország együttesét a német futballválogatott ellenfelének a dél-afrikai világbajnokságra való felkészülés legutolsó szakaszában, mivel nehéz erőpróbát akartak.

„Olyan ellenfelet kerestünk, amely csapatunkat nehéz erőpróba elé állítja" – hangsúlyozta a német válogatott menedzsere, Oliver Bierhoff abban az interjúban, amelyet a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) juttatott el az MTI-nek a Puskás Ferenc Stadionban rendezendő szombat esti felkészülési találkozó előtt.

Kiemelte azt is, hogy Magyarországnak nagyok a futballhagyományai, és – Németországhoz hasonlóan – a labdarúgásért rajongó ország. „Több ok is szólt Magyarország mellett, és boldogok vagyunk, hogy szombaton Budapesten játszhatunk" – hangsúlyozta az interjúban Oliver Bierhoff.

A korábbi kiváló csatár felsorolta azokat a magyar játékosokat is, akik a múltban a Bundesligában rendkívüli hírnevet szereztek. Ennek kapcsán az első helyen a nemrég elhunyt Varga Zoltánt említette, aki összesen öt évig futballozott a Hertha BSC és a Borussia Dortmund színeiben.

De emlékezetesnek és egészen fontosnak nevezte Détári Lajos szereplését is az Eintracht Frankfurtban. Vargához hasonlóan Détárit ugyancsak zseniális labdarúgóként jellemezte, aki – értékelése szerint – viszonylag rövid Bundesliga-pályafutása ellenére is örökre beírta nevét a frankfurti klub krónikájába. A közelmúltból pedig Lisztes Krisztiánt említette, aki a VfB Stuttgart és a Werder Bremen csapatában összesen 201 első ligás találkozón vett részt.

Bierhoff szerint a német válogatott számára rendkívül fontos a szombat esti, budapesti találkozó, amelyet a világbajnokság előtti főpróbának nevezett. Emlékeztetett arra, hogy Joachim Löw szövetségi kapitánynak közvetlenül a hétvégi mérkőzés után kell kijelölnie a végleges és immár leszűkített keretet a vb-re. A határidő ugyanis június 1., a játékosok névsorát legkésőbb ezen a napon kell eljuttatni a FIFA-nak – mondta el Bierhoff, hozzátéve: a Puskás Ferenc Stadionban minden valószínűség szerint valamennyi játékos pályára lép, és a szakvezető ezt követően dönt majd arról, hogy ki utazik Dél-Afrikába.

„Azt megígérhetem, hogy mindent beleadunk, és Magyarország ellen jó és emlékezetes játékot kívánunk nyújtani" – hangsúlyozta a német válogatott menedzsere, aki azt azonban elismerte: bár a felesége magyar, az ő magyar nyelvtudása még jócskán hagy kívánnivalót maga után.

Az interjúban Oliver Bierhoff utalt arra, hogy egy erősen megfiatalított német válogatott utazik a világbajnokságra. Ennek kapcsán a legnagyobb tehetségek között a középpályán szereplő Marko Marint és Mesut Özilt említette. Ugyanakkor emlékeztetett arra is, hogy több az olyan futballista – mint például Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger, Per Mertesacker, Lukas Podolski és Marcell Jansen –, aki már a 2006-os világbajnokságon is szerepelt, sőt a csatár Miroslav Klose 2002-ben is a világbajnoki csapat tagja volt. Azaz – tette hozzá – rutinos játékosokból sem lesz hiány.

Bierhoff visszaemlékezett arra, hogy az 1996-es Európa-bajnokság döntőjében a csehek ellen az ő – a labdarúgás rajongói szerint felejthetetlen – két gólja segítette győzelemre a válogatottat. Úgy ítélte meg, hogy a mai csapatban többen is vannak olyanok, akik képesek hasonló „sorsdöntő" teljesítményre. Ennek kapcsán pedig Klosét, Podolskit, továbbá Mario Gomezt és Stefan Kiesslinget említette.

A németek vb-esélyeivel kapcsolatban a menedzser felettébb derűlátóan nyilatkozott, és egyáltalán nem tartotta kizártnak, hogy Németország megszerzi a negyedik világbajnoki címét. Hozzáfűzte azonban, hogy minden optimizmusa ellenére a döntés úgyis a pályán születik meg. „Világbajnokok akarunk lenni, de ebbe a többiek is beleszólnak majd" – hangoztatta Bierhoff.

A menedzser úgy értékelte, hogy az esélyesek köre meglehetősen nagy. Az első helyen az Európa-bajnok Spanyolországot említette, és úgy vélekedett, hogy Brazília is ki akarja köszörülni a 2006-os világbajnokságon a tekintélyén esett csorbát. De úgy ítélte meg, hogy Anglia szintén sokat fejlődött, és nagyon erős Argentína is.

Saját munkájáról szólva Oliver Bierhoff elmondta, hogy hat éve a válogatott menedzsere. Ennek kapcsán a munkáját rendkívül sokoldalúnak és érdekesnek nevezte. Legfőbb feladatát abban jelölte meg: a szervezeti, a marketing-, illetve a médiafeladatok ellátásával megteremtse annak feltételeit, hogy a szövetségi kapitány kizárólag a szakmai munkával, a csapat felkészítésével foglalkozzon. „Én pedig arra törekszem, hogy biztosítsam a lehető legjobb infrastruktúrát a válogatott számára" – jelentette ki.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik