Aranycsapat Emlékév: a 95 éve született Zakariás Józsefre emlékeztek

Vágólapra másolva!
2019.03.05. 15:00
Zakariás Józsefre, az Aranycsapat 95 éve született balfedezetére emlékeztek kedden az Olimpiai Parkban található nemzeti színű ötkarikánál.

Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Emlékév Testület elnöke kiemelte, hogy Zakariás József a magyar labdarúgó-válogatott talán legstabilabb tagja, annak szürke eminenciása volt, aki pontos passzaival hívta fel magára a figyelmet. Hozzátette: a 35-szörös válogatott játékos nemcsak a helsinki olimpiai aranyérem kivívásában vállalt fontos szerepet, hanem részese volt 1953 novemberében az évszázad mérkőzésének, az angolok elleni 6:3-as, majd a budapesti 7:1-es diadalnak, s játszott az 1954-es berni világbajnoki döntőben is. Zakariás József a magyar labdarúgó-válogatott talán legstabilabb tagja, annak szürke eminenciása volt, aki pontos passzaival hívta fel magára a figyelmet. Hozzátette: a 35-szörös válogatott játékos nemcsak a helsinki olimpiai aranyérem kivívásában vállalt fontos szerepet, hanem részese volt 1953 novemberében az évszázad mérkőzésének, az angolok elleni 6:3-as, majd a budapesti 7:1-es diadalnak, s játszott az 1954-es berni világbajnoki döntőben is.

A testület elnöke emlékeztetett arra, hogy az Aranycsapatból Zakariás volt az egyetlen, aki a németek elleni, 3:2-re elvesztett vb-finálé után többé már nem húzhatta magára a válogatott mezét.

„Hatvanöt év elteltével szeretnénk némi elégtételt adni neki, mert ettől úgy érezhette, hogy az ő nyakába varrták a berni vereséget, noha a korabeli szakírók szerint ő sem játszott rosszabbul azon a mérkőzésen, mint Puskás, vagy mondjuk Bozsik” – fogalmazott Lomnici, aki felidézte azt is, hogy pályafutása befejezése után Zakariás edzőként is nagyot alkotott, például azzal, hogy a nyugat-afrikai Guineában lerakta a labdarúgás alapjait.

Ifj. Buzánszky Jenő – aki szintén tagja a testületnek – felidézte, hogy Zakariás amolyan zongoracipelő volt a csapatban, a pályán kívül azonban igazi közösségteremtő személyiségnek számított. Puskásék közül ő tudott egyedül zongorázni, s édesapja elbeszélése szerint előfordult, hogy ezt a tudását a meccsek után a vacsoráknál a társai is megismerhették.

Az Aranycsapat Emlékévet a kormány nevében Szabó Tünde sportért felelős államtitkár által Puskás Ferenc születésének 90. évfordulóján, 2017 áprilisában hirdette meg, s eredetileg úgy tervezték, hogy az Új Puskás Ferenc Stadion avatásig tart majd. Lomnici Zoltán bejelentette, hogy a határon túli magyarok kérésére a testület ezután is folytatja tevékenységét, s Aranycsapat Testület néven végzi tovább a munkáját, s ápolja majd az együttes hagyományát – a jövőben is állami és MLSZ-támogatás nélkül.

Lomnici egyúttal arról is beszélt, felkérte a sportot is felügyelő Kásler Miklós emberi erőforrás minisztert, hogy vállaljon aktív szerepet a londoni angol–magyar meccs 1954-es visszavágójának évfordulójára, májusra tervezett ünnepségen, s elmondása szerint a tárcavezető nem zárkózott el ez elől.

A Budafokon született Zakariás József az MTK-val (akkori nevén Budapesti Bástya, majd Vörös Lobogó) magyar bajnok volt. Fiatalon, 47 évesen, 1971. november 22-én hunyt el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik