HIRDETÉS
HIRDETÉS
THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2018.09.12 23:04 Frissítve: 2018.09.12 23:04

A remény ösztönöz – Thury Gábor jegyzete

HIRDETÉS

 

Önkritikus megjegyzéssel kezdem: kétkedve fogadtam a labdarúgó Nemzetek Ligáját cirka egy évvel ezelőtt, amikor a tervezet napvilágot látott, s ennek hangot is adtam. Mégis, a puding próbája az evés. Azt fenntartom, hogy az úgynevezett kasztosodás továbbra is fennáll, mert a kontinens legjobbjai nem fognak felkészülési mérkőzésnek álcázott barátságos meccseken a kiscsapatok ellen játszani, a tétmérkőzések megnövekedett száma miatt eleve minimálisra apadnak a szabad játéknapok. Márpedig a futballt is a legjobbakkal lehet népszerűsíteni, vagy ha úgy tetszik – szó szerint is –, eladni.

 
IDE KATTINTVA MINDENT MEGTUDHAT A NEMZETEK LIGÁJÁRÓL

Ám ami magát az NL-sorozatot illeti: az első (két) játéknap után némileg megváltozott a véleményem. A közepes vagy az alig gyengébb képességű válogatottak vérre menő küzdelmet vívnak, megragadva a lehetőséget, hogy a Nemzetek Ligáján keresztül jussanak ki a kontinensbajnokságra. Ez még akkor is így van, ha a résztvevők maguk is tudják, ennek a realitása kevés, ugyanakkor a remény óriási ösztönző erőt ad. Továbbá a B-, a C- és a D-ligában a csapatok zöme minden mérkőzést komolyan vesz, már csak azért is, mert ha el is vész az esély a sorozatból az Eb-re kijutásra, a csapatépítésnek nincs jobb terepe az éles mérkőzéseknél – akár a hagyományos Eb-selejtezőre, amelyből jelenleg egy D-liga szintű válogatottnak esélye sincs az Eb-részvételre.

Inkább megérzés, mint tényekkel alátámasztott észrevétel: a hagyományos Eb-selejtezőben a harmadik kalapból sorsolt csapatok – ide tartozik a magyar válogatott is – rendszerint egy nagyobb játékerőt képviselő együttes betlizése esetén kaptak esélyt, hogy Eb-résztvevők legyenek. Most a hasonló színvonalat képviselő vetélytársakon keresztül átrágva magát kivívhatja a jogot a C- és D-liga legjobbja is. Nem mondom, hogy ez bármelyik együttesnek garanciát jelent, de egy biztos: lesz első az egyenlők között.

Ami a felsőházat, az A-ligát és a B-liga néhány együttesét illeti: a horvátok és a csehek gyengébb szereplése magyarázható azzal, hogy a kijutásukat a „hagyományos” selejtezőből is reálisnak tartják (bár a csehek – és az olaszok – esetében ez korántsem biztos). S az is elképzelhető persze, hogy néhány játéknap elteltével a csoportgyőzelemre esélytelen együttesek miatt az elvileg Nemzetek Ligája név alatt futó tétmérkőzések tét nélkülivé alacsonyodnak.

Ám egyelőre biztató a kép.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.09.20 23:15:50

Magyar válogatott SINKOVICS GÁBOR

ALAPVONAL. Zsiborás Gábort, az FTC és az MTK négyszeres válogatott labdarúgóját ma huszonöt éve, szeptember 21-én több százan kísérték el az utolsó útjára a Farkasréti temetőben. Felesége megrendülten fogadta a részvétnyilvánításokat, az ikrek pedig nagy valószínűséggel képtelenek voltak felfogni, feldolgozni mi történik körülöttük.

2018.09.13 13:23:22

Magyar válogatott PIETSCH TIBOR

Szolid öröm, kitörő feszültség, végül ölelés és mosoly.

2018.09.12 22:38:45

Magyar válogatott PÓR KÁROLY

ALAPVONAL. Egy szövetségi kapitány maximum annyit tehet, amennyit Marco Rossi tett a görög meccs előtt. Hogy hitet ad a majd’ egy éve nyeretlen társaságnak, önbizalmat a cselekhez, a lövésekhez, például a korábbi akadémiai reménységeknek.

2018.09.12 22:40:33

Magyar válogatott THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Lesz első az egyenlők között.

HIRDETÉS
HIRDETÉS