BABJÁK BENCE (ZÁGRÁB) 2017.05.14 09:56 Frissítve: 2017.05.14 09:57

A horvát–magyar, amelynek mára nyoma sem maradt

A magyar labdarúgó-válogatott 77 évvel ezelőtt éppen Zágrábban próbálgatta a később fényes sikereket hozó WM-rendszert, ám a Horvát Bánság elleni találkozónak otthont adó Koturaska Stadion már évtizedek óta eltűnt a horvát főváros térképéről.

Az 1940-es horvát–magyar helyszíne, a Koturaska Stadion már rég nem létezik

Tíz másodperc sem telik el, hogy valamelyik sarkon ne kanyarodjon be egy autó, s ne halljuk a motor zaját, amelynek hangja megreked a panelházak és az irodaházak gyűrűjében. Ha az ember Zágrábban járva elhalad a Drazen Petrovic Múzeum mellett, majd rákanyarodik a Koturaska sétányra, és az első néhány jobb oldali keresztutca valamelyikénél lekanyarodik, rögtön a sűrűjében találja magát. Hatalmas parkolók, néhány kávézó, pékség, lepukkant házak, panelek, méretes üvegépületek és irodaházak jellemzik a területet, amelyet közrefog a Koranska és a Kupska utca.

SZÍNES CSAPATKÉP
A Nemzeti Sport helyszíni tudósítója, Bókai Mattanovich Béla igyekezett minél színesebb jellemzést adni a Zágrábba érkező magyar válogatottból. Ezekből szemezgetünk.
Csikós Gyula
Vastag könyvet hozott magával: Elfújta a szél. Azt hiszem, Sárosi dr. többet olvasott mar ebből a szép könyvből, mint Csikós.
Polgár Gyula
Jól helyezkedik a pályán, de a szálló halljában is. Az utóbbi helyeken hirtelen eszébe jut, hogy már megnősült, s gyorsan képeslapot kezd olvasni.
Lázár Gyula
Régen járja már a nagy Európát, de mégsem vág fel. Nem gúnyolódik, nem bánt senkit, nem ellenkezik, csak akkor, ha azt érzi, hogy már számára kissé sok az edzés.
Pákozdi László
Fiatal még, de máris vannak különleges kívánságai. Például nem tud mással egy szobában aludni. Pákozdi jelenleg katona, s csak azt nem értem, hogy hogyan aludt a kaszárnyában, amikor még újonc volt?

 Sárosi György
Különböző hangulatban található. Láttam pajzánnak is!

 

S végül az is kiderült, hogy amit ma az elektromos kütyük jelentenek, azok korábban a képeslapok voltak.

„Valaki azt kérdezhetné, mit csinál a csapat, ha nem játszik? Levelezőlapot ír. Eddig körülbelül 1860 lapot írtak. Itt lenne az ideje annak, hogy az MLSZ tiltsa a levelezőlap írást…”

Arra már csak a hetvenhét évvel ezelőtti, mára már megsárgult tudósítások (lásd a cikk alján) emlékeztetnek, hogy 1940 decemberében éppen ezen a környéken próbálgatta a magyar labdarúgó válogatott a később fényes sikereket hozó WM-rendszert a Horvát Bánság elleni barátságos mérkőzésen.

Persze akkoriban még az irodaházak és a kocsik tömkelege helyett a még Gradjanski névre hallgató, ma már Dinamo Zagrebként ismert klub arénája, a Koturaska Stadion magasodott az említett városrészen. Önálló Horvátország még nem létezett, 1940 és 1944 között viszont 19 hivatalos barátságos meccset Horvát Bánság, illetve Független Horvát Állam néven engedélyezett a FIFA – a WM-rendszerrel ismerkedő, Ginzery Dénes szövetségi kapitány által irányított magyar labdarúgó válogatott éppen ezen időszakban látogatott Zágrábba.

Az 1938-as világbajnokságon ezüstérmet szerző csapat december 1-jén az akkor regnáló világbajnok, Olaszország ellen már próbálgatta az új felállást, a Genovában rendezett meccsen a házigazdánál Guglielmo Trevisan, míg a magyar válogatottban Bodola Gyula volt eredményes, az 1:1-es végeredmény azt mutatta, érdemes bízni az új játékrendszerben.

„Igaz, hogy a magyar válogatott WM-rendszerben játszik már? – kérdezte a Nemzeti Sport helyszíni tudósítójától, Bókai Mattanovich Bélától a Gradjanski klasszis csatára, August Lesnik a találkozó előtt. Miután a kérdésére igen volt a felelet, így folytatta: 

„Istenem, mi lesz velünk, szegény középcsatárokkal. Eddig legalább a magyar csapatok ellen volt szabad területünk, élvezhettük a játékot, most már ők is keserítik az életünket. Emlékszik, milyen szépen játszott ellenünk tavasszal a Ferencváros, sőt, nyáron az Újpest is? Ők támadtak, mi pedig rúgtuk a gólokat.” Ő már csak tudta, 1940 májusában ugyanis a Gradjanski – többek között Lesnik három góljával – 5:1-re intézte el a Fradit.

A két tehervonat összeütközése miatt némi késéssel Zágrábba érkező magyar válogatottat borús idő, fagypont alatti hőmérséklet, ónos eső és jégpáncél fogadta a horvát fővárosban, a Nemzeti Sport a meccs előtti előrejelzésében meg is említi, hogy a második félidőben köd várható. A horvát nézőket viszont ez sem riasztotta el, másnap mintegy 8500 néző zsúfolódott össze a Koturaska Stadion lelátóin.

A mai műholdképre a Dinamo Zagrebnél rajzolták be a régi stadion helyét

A december 8-án rendezett meccs napjának délelőttjén még igyekezett némi „plusz pénzre” szert tenni a magyar válogatott, ám nem járt sikerrel. „Délelőtt 10 órakor a szálló csarnokában találkozott a magyar csapat. Új rendszert vezettek be: aki késik, az percenkint 10 fillért fizet az „ossonna-alapra”… A baj azonban az, hogy sok a „skót” a csapatban. 10-kor már csak Polgár hiányzott.”

Aztán következett a húslevest, a frissen sült húst, spenótot, valamint befőttet felvonultató ebéd, majd a találkozó. A mérkőzés tudósítása szerint „…a talaj bizony nem a legjobb. Sőt… Szinte mindenütt áll a víz rajta, sok-sok a víztócsa, csupán az ötösökön belül nincs víz.”

Ehhez képest a 10. percben Franjo Wölfl szerzett vezetést. A magyar kapus, Csikós Gyula így emlékezett vissza a találatra „A gólt abban a kapuban kaptam, amelyik előtt nem olvadt fel a jég. Itt a kerítés árnyéka takarja a kapu előtti teret, és a jégre csak ráhintették a homokot. Nagyon csúszott és nem mertem elindulni a kapuból, féltem, hogy elcsúszom."

Sárvári-Spielmann Ferenc góljával aztán még az első félidőben egyenlített a Csikós – Pákozdi, Polgár, Bíró – Sárosi III, Lázár – Kincses, Sárosi dr., Sárvári-Spielmann, Bodola, Gyetvai összeállításban játszó magyar válogatott, ám a horvát nézők nem a magyar csapatra, sokkal inkább az olasz játékvezetőre, Giuseppe Scarpira fókuszálnak. Különösen akkor, amikor nem ítél büntetőt Zvonimir „Zvonko” Cimermancic esése után. Szerencsére akkoriban még a bírókat is meg lehetett kérdezni a vitás esetekről. „A dancs a 16-oson kívül történt és Cimermancic csak azután csúszott be bukdácsolva a büntetőterületre. Mellékesen megjegyezve, trükk volt az egész.”

A HORVÁTOK MARCI BÁCSIJA
A Dinamo Zagrebnél máig büszkék Bukovi Mártonra (A szerző fotója)
A magyar válogatottat Zágrábban fogadó horvát bizottság tagjai között egy ismerős arc is feltűnt, mégpedig Bukovi Mártoné. A 12-szeres magyar válogatott játékos 1935 és 1947 között volt a Gradjasnki (1945-től Dinamo Zagreb) edzője, s a barátságos meccs alatt is végig a válogatottak közelében volt. A horvát klubnál ma is legendaként tekintenek rá, a Dinamo Zagreb akadémiájának edzői öltözője a legendás edző, „Marci baci” nevét viseli.

A találkozó 1:1-es döntetlennel zárult, a Nemzeti Sport összegzése szerint „a válogatott portya kitűnően sikerült. Végre tud a válogatott csapatunk rendszeresen védekezni és gyors is volt. Lám, mindent meg lehet tanulni, csak akarni kell.”

Ma már irodaházak állnak az egykori stadion helyén (A szerző fotója)

A győzelmekkel felérő döntetlenek miatt a nemzeti csapat kitartott a WM-rendszer mellett, a többi pedig már történelem. Mint ahogyan az is, hogy a Gradjanski 1948-ban a horvát főváros másik részébe, Maksimirskába költözött, míg a Koturaska Stadiont 1952-ben teljesen lerombolták és beépítették. A zöld gyepet a beton, a labda puffanását a kocsik zaja váltotta fel.

Egy falfirka emlékeztet a futballra (A szerző fotója)

Ma már csak az egyik roskadozó ház falára felfestett Bad Blue Boys felirat (a Dinamo Zagreb-fanatikusok szurkolói csoportjának neve) emlékezteti a környéket a labdarúgásra, az 1940-es éveket az egyik helyi pékség kirakatában mosolygó Clark Gable idézi meg.

A magyar futball legdicsőségesebb időszakához köthető WM-rendszer első lépéseinek viszont már hosszú évtizedek óta nincs semmi nyoma.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.04.11 09:43:37

Magyar válogatott NAGY ZSOLT

A hazai és nemzetközi mérések tapasztalatait konferencia keretében beszélték meg a szakértők.

2018.04.06 23:21:17

Magyar válogatott THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Georges Leekens még nem találta meg a csapatát.

2018.04.05 23:47:15

Magyar válogatott SMAHULYA ÁDÁM

ALAPVONAL. Vitathatatlan, hogy a lebonyolítás még sokadik nekifutásra is zavarosabb, mint egy emelt szintű érettségi tétel matematikából.

2018.04.04 23:19:35

Magyar válogatott SINKOVICS GÁBOR

ALAPVONAL. Csupán a gondolkodásunkon kellene csavarni egyet, és végre felfogni az agyunkkal, lélekben megbékélni azzal, hogy a mi csapatunk már nem a Fradi vagy az Újpest, hanem a Komlói Bányász. Klubot, mint tudjuk, kényszervallatás hatására sem cserél az ember, de mi most kénytelenek vagyunk. Máskülönben megbolondulunk.

2018.04.03 23:42:30

Magyar válogatott BODNÁR ZALÁN

NS-VÉLEMÉNY. Egy Uruguay elleni találkozónak is híre ment…