SZ. NAGY TAMÁSonline 2005.08.16 14:07 Frissítve: 2011.07.30 00:14

Nagy kihívás a Slovan Liberec kezdőcsapata

Már egy teljes fordulót letudtak a csapatok a labdarúgó Borsodi Liga 2005-2006-os idényéből, amikor a második kör előtt érkezett a hír: a FC Fehérvár egyik erőssége, az utánpótlás-válogatott Magasföldi József a cseh első osztályban szereplő Slovan Liberec együtteséhez igazolt. A magyar bajnokság első fordulójában még a Ferencváros ellen vitézkedő futballista még nem jutott szóhoz új klubjában, de mindent megtesz azért, hogy egyedüli csehországi légiósként öregbítse a magyar futball hírnevét a Gambrinus Ligának elkeresztelt bajnokság egyik legerősebb csapatánál.

Az egyik legígéretesebb magyar tehetség a cseh bajnokság egyik legerősebb csapatánál fejlődhet tovább (Fotó: Németh Ferenc)
Az egyik legígéretesebb magyar tehetség a cseh bajnokság egyik legerősebb csapatánál fejlődhet tovább (Fotó: Németh Ferenc)

- Hirtelen igazolt külföldre, egyik napról a másikra költözött Fehérvárról Csehországba. Milyen megállapodást írt alá új csapatával?

- Kettő plusz egyéves szerződést kötöttem a Slovan Liberec együttesével, nem kölcsönadásról van szó, hanem a csehek megvették a játékjogom. Külön szeretném megköszönni a fehérvári klub vezetőinek és edzőinek segítségét, hogy így a szezon megkezdése után zökkenők nélkül külföldre igazolhattam, ez egy nagyon nagy előrelépési lehetőség számomra.

- Böngészve a cseh bajnokság eredményeit, láttuk, hogy csapata eddig mindkét bajnokiját megnyerte, legutóbb az 1. FC Brnót verte idegenben 1-0-ra. A mérkőzés jegyzőkönyvében azonban nem találkoztunk a nevével.

- Kiújuló bokasérülésem miatt még a keretben sem voltam benne a legutóbbi bajnokin, de már elutaztam a csapattal Brnóba és a lelátón szurkoltam társaimnak. Azóta már a sérülésem rendbejött, így remélem a hétvégi, hazai Sparta Praha elleni derbin már játszhatok a csapatban.

Magasföldi József (jobbra) itt még a Fehérvár színeiben fedezi a labdát a Ferencváros ellni győztes mérkőzésen (Fotó: Németh Ferenc)
Magasföldi József (jobbra) itt még a Fehérvár színeiben fedezi a labdát a Ferencváros ellni győztes mérkőzésen (Fotó: Németh Ferenc)
- Milyen érzés volt úgy külföldre igazolni, hogy a felkészülést végig Fehérváron végezte el és tulajdonképpen az utolsó pillanatokban került a Liberechez?

- Nagyon furcsa érzés volt, azaz még mostanság is az, hiszen teljesen új környezetet, új edzőt, új társakat kell megszoknom. Mindez persze csak idő kérdése, igyekszem minél hamarabb beilleszkedni a csapatba és felvenni a ritmust a többiekkel, akik az egész felkészülési időszakot együtt csinálták végig. Szerencsére nincs gondom a kommunikációval, a vezetőedzővel angolul, a pályaedzővel, a kapusedzővel és a társak némelyikével németül értetem meg magam. Egyébként Liberec hasonló nagyságú város mint Székesfehérvár, hangulatos, barátságosnak tűnnek az emberek és nagyon szeretik a labdarúgást, ez az elmúlt héten egyértelműen kiderült.

- Adódik a már-már közhelyszerű kérdés: eddigi tapasztalatai alapján milyen különbség van a fehérvári és az ottani edzések között?

- Tulajdonképpen nagy különbség nincs, nagyjából ugyanazokat a gyakorlatokat végezzük itt is, csak a tréningek intenzivitásában van különbség. Itt rövidebb, pörgősebb edzéseket tartunk. Meg is figyeltem, hogy Magyarországon sokkal több technikás, képzett játékos van, az itteniek kőkemény, brusztolós futballt játszanak, de ezt nagyon jól tudják csinálni. Persze azért itt is van egy-két kiemelkedő tudású játékos, akire lehet építeni a csapatot.

- Igencsak jól kezdte az idényt új csapata, hiszen az Intertotó-kupa harmadik fordulójában csak idegenben lőtt kevesebb góllal vérzett el a Slovan a holland Roda ellenében, a bajnokságban pedig két forduló után százszázalékos teljesítménnyel állnak az élen. Nem nehéz egy ilyen sikeres csapatba bekerülni egy újonnan igazolt játékosnak?

- Abban biztos vagyok, hogy nem lesz könnyű bekerülni a kezdőcsapatba, hiszen fiatal, agilis gárda a mienk, itt mindenki szívét-lelkét kiteszi az edzéseken. Tudom, hogy kőkeményen meg kell küzdenem a csapatba kerülésért, de állok elébe, hiszen szeretem a kihívásokat és szeretnék minél többet fejlődni.

- Társai az utánpótlás-válogatottban ma este 22:15-kor Portugáliában játszanak barátságos mérkőzést. Nem láttuk a nevét a luzitánok ellen készülő keretben…

- Nem tartottam a többiekkel Portugáliába, ezt már korábban megbeszéltem Róth Antallal, hogy a libereci beilleszkedésem miatt ezúttal nem utazom el a csapattal, de természetesen már ott leszek a szeptember 2-i, hazai, Málta elleni U21-es Eb-selejtezőre készülő keretben. Ezúton is szeretném megköszönni a mester segítőkészségét és rugalmasságát, és persze ma este is nagyon szorítok a fiúknak.
2019.07.22 08:54:42

Magyar válogatott CSILLAG PÉTER

Thékes István kollégánk személyes történeteinek segítségével emlékezünk.

2019.07.16 22:53:29

Magyar válogatott SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. Bíróink sikerei jelentették a nagy győzelmeket.

2019.07.16 11:30:15

Magyar válogatott I. M.

Az MLSZ elnöke a futball szeretetéről, a válogatottról és a 2020-as Eb-ről is beszélt.

2019.07.15 20:18:18

Magyar válogatott HEGYI TAMÁS

Kivételes karrier a reformkapitányé, de a pályán segítségre szorult Ginzery Dénes.

2019.07.15 08:58:13

Magyar válogatott ZOMBORI ANDRÁS

Sándor György még játszhatott volna Csákváron, de szombaton már a Siófok–ZTE meccsen jegyzetelt.