HIRDETÉS
PIETSCH TIBOR és M. NÉMETH PÉTER (fotó)online 2004.11.16 21:29 Frissítve: 2012.02.15 02:41

Strici, Sörkatona és a többiek

- Hová mennek?- Hogyhogy hová? Hát Stegersbach-meccsre!

Ne higgyenek az elsô benyomásnak: Miriuta Vasile ugyanolyan kopasz, mint volt
Ne higgyenek az elsô benyomásnak: Miriuta Vasile ugyanolyan kopasz, mint volt
Nem sokon múlott, hogy ez a párbeszéd hangozzék el az Ausztriát és Magyarországot egy sorompóval elválasztó bucsúi határátkelőhelynél. A "nem sokon" egyébként azt kell érteni, hogy az útlevelekre csak egy pillantást vető ügyeletes tisztnek eszébe sem jutott megkérdezni, hová megyünk…Szóval, Stegersbach, azaz Szentelek. Unterwartnál (Alsóőrnél) balra, keresztül Olbendorfon (Óberen), és meg is érkezünk. Budapesttől éppen 289 kilométerre járunk, a - keddi adatok szerint - 2395 lakosú, 1777 hektáron elterülő falu centrumában, úgy háromszáz méterre a "sportplacctól". A kocsiból kiszálva az orrunk után megyünk, a főutcán tudniillik mozgóárus kínálja portékáit: messziről úgy tűnik, mintha grillezett csirkével üzletelne, ám amikor közel kerülünk hozzá, kiderül, nála sült csülök kapható.
"Hú, ez nagyon finom, merem ajánlani" - áll be mögénk a sorba Miriuta Vasile. A boltos, midőn megpillantja a mi Lacinkat, azonnal a széles szájú kisbékát idézi: egyik fülétől a másikig ér a mosolya. Aztán a fülünk hallatára dicsérni kezdi a magyar válogatottban kilenc alkalommal pályára lépő futballistát, s a végén gyaníthatóan csak azért nem lapogatja meg a hátát, mert a keze annyira zsíros, hogy az egy vekni kenyérhez elég lenne…

Európa-hírű golfpálya, világklasszis vendégek

Mielőtt elfelejtenénk: Miriuta Vasile a Landesligában, vagyis a negyedik ligában szereplő SV Stegersbach játékosa. Fogalmazhatnánk úgy is, hogy az SVS profija, hiszen az 1929-ben alapított klub elnökével kötött szóbeli megállapodás értelmében a remek képességű, tar kopasz középpályásnak kizárólag a szombati bajnokik alkalmából kell kikocsikáznia Burgenlandba. Bezzeg a többieknek illik a heti három foglalkozáson megjelenniük, máskülönben fennáll a veszélye annak, hogy az edzéslátogatást meglehetősen komolyan vevő vezetőedző, Helmut Siderits a lustábbakat kihagyja a kezdőből…
"Falunknak számos büszkesége van ám: a XVII. században felhúzott Batthyány-kastély, az épületben működő regionális múzeum, a maga negyvenöt lyukával a kontinens élmezőnyébe sorolt golfpálya és persze Miriuta" - hízeleg a klubház hangulatos büféjében egy pohár puncs mellett Karl Krammer.
Na, ő volna itt az elnök.
Az egylethez 34 éve kötődő házigazda sokáig futballistaként szolgálta a lila-fehéreket, majd cipőjét szögre akasztva intéző lett, mígnem azt is elintézte, hogy az egyesület első embere legyen.
"Itt születtem, itt játszottam, naná, hogy mindenem a Stegersbach" - vágja vigyázzba magát Karl Krammer. Miközben a "Mindhalálig Stegersbach!" tetoválást keressük a karján, azt is elárulja, nem csupán a klub, hanem a helyi bank vezére is egyben, így aztán ne csodálkozzunk azon, hogy a pénzintézet is a csapat szponzorai közé tartozik. Csakúgy, mint azok a magánszemélyek (!), akik Krammerhez hasonlóan Stegersbach szülöttei, ám ma már a 120 kilométerre lévő Bécsben élnek. Hétvégente járnak haza, első útjuk a szülői házba, a második a sporttelepre vezet. Ügyvédek, orvosok, építészek, mérnökök, hentesek és suszterok - nagyjából így tessenek elképzelni azt a 200 tagból álló támogatói kört, amelynek tagjai havonta 100-100 euróval (tegnapi árfolyamon számolva 24 300 forinttal) támogatják kedvenc csapatukat. "Ennyit mindig adnak, de ha esetleg gond van, azonnal betömik a lyukakat" - nyugtat meg bennünket az elnök, hogy az anyagi probléma arrafelé ismeretlen fogalom. Eztán kapaszkodunk meg az asztal sarkában: Karl Krammer mosolyogva közli, hogy az SVS éves költségvetése 150 ezer "ojró" (37 és fél millió forintocska). A terítéket akkor rántjuk kis híján magunkra, amikor megsúgja, hogy most a szintén burgenlandi Neudörfl, jövőre viszont a londoni Arsenal vendéglátására készülnek: A kétmillió eurójuk (most inkább ne szorozzunk…) van arra, hogy egy utcával "följebb" felhúzzák azt a létesítményt, amely egy picinyke stadionból, valamint egy-egy füves és műfüves edzőpályából áll. Hogy az Ausztriában gyakran edzőtáborozó sztároknak legyen hol aludniuk: márciusban adják át azt a négy csillagot kiérdemlő termálszállót, ahol Thierry Henry és a többi nagy "ágyús" is nyugodt szívvel álomra hajthatja majd a fejét.
Sétálunk, sétálunk, egy kis dombra lecsücsülünk: előttünk a most még fű borította táj, amelyet hamarosan ellepnek a munkagépek, hogy aztán egy évre rá már ünnepélyes keretek között, egy pezsgős és csülkös vacsorával fűszerezve átadják a tartomány alighanem legmodernebb sportkomplexumát. Mintha csak Aladdin csodalámpáját dörzsölnék meg, s a többit már a dzsinn intézné, a határtól 38 kilométerre így megy ez…
2019.01.06 23:15:05

Magyar válogatott N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Nemcsak a futball honi, hanem a magyar szurkoló lélektana is tökéletesen egyedi ugyanis, hogy lenne párja a világon, nehezen hiszem el.

2019.01.06 08:52:48

Magyar válogatott SOMOGYI ZSOLT

„Örülök az otthonról érkező jó híreknek. Van kikre építenie Marco Rossinak.”

2019.01.05 23:28:21

Magyar válogatott VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. Kicsit szomorúan figyelem a trendet, hogy az élvonalban futball­bábel uralkodik…

2019.01.05 21:49:04

Magyar válogatott nemzetisport.hu

2019.01.03 07:32:06

Magyar válogatott CSILLAG PÉTER, TUMBÁSZ HÉDI (FOTÓ)

Mariella házasságuk kezdetéről, Simone, a Posillipo vízilabdázója és Gaia, az egyetemista lány az apai támogatásról is beszélt.