Szilágyi elődöntős és éremért vívhat férfi kardban

Vágólapra másolva!
2012.07.29. 15:49
null
Szilágyi éremért vívhat a férfi kardozók egyéni versenyében (Fotó: Szabó Miklós)
Szilágyi Áron éremért vívhat, miután a német Max Hartung legyőzésével bejutott az elődöntőbe a férfi kardozók versenyében a londoni olimpián.

Szilágyi Áron ötödik kiemeltként a 32 között kezdte meg szereplését egyéniben a férfi kardozók között az olimpián. A Vasas 22 éves, csapatban világbajnok, egyéniben Európa-bajnoki bronzérmes versenyzője a 16 közé jutásért a malajziai Ju Peng Kennel találkozott, és egy pillanatig sem hagyott kétséget a továbbjutó kiléte felől, 15:1-re győzött.

„Azt beszéltük meg az edzőmmel, hogy jobb lenne minél előbb legyőzni a malajziai ellenfelemet, hogy többet tudjak piheni, hiszen a következő körben vagy a címvédő kínaival, vagy pedig egy roppant erős dél-koreaival találkozom. Úgy látszik, fejben rendben vagyok, csaknem másfél óra ráhangolódás elég lesz” – mondta az MTI-nek Szilágyi, aki a következő körben, a kínai címvédő Csung Mannal találkozott, aki csak nagy küzdelemben jutott tovább, és kevesebb pihenője is volt.

Szilágyi gyors tussal kezdett a nyolcaddöntőben, majd előbb a kínai vitt be kettőt, azt követően pedig a magyar vívó három találatot. Az ötödik kiemelt Szilágyi 7:3-ra is vezetett, s 8:4-nél következett a szünet. A folytatásban sem tört meg Szilágyi lendülete, szebbnél szebb tusokat vitt be, 11:5-re is ment, sikere nem forgott veszélyben. Végül 15:10-zel biztosította helyét a következő körben.

Csung Man megnyerte a négy évvel ezelőtti olimpiát Pekingben, de utána nem igazán volt kiemelkedő eredménye, ezúttal pedig nem tudta szorossá tenni a Szilágyi elleni asszót.

A nyolc között a német Max Hartung várt rá, aki négytusos hátrányból állt fel a dél-koreai Gu Bong Il ellen, és 15:14-re nyert.

Jól kezdtek a felek a negyeddöntőben: három másodperc, három tus, az első kettőt Szilágyi adta, aki ezt követően 3:1-re is vezetett, de 4:3-nál már Hartungnál volt az előny. Felváltva estek a találatok, a magyar vívó 8:7-es vezetésénél következett a szünet.

A folytatásban két egylámpás tussal kezdett Szilágyi, aki utána lendületbe jött és 13:8-ra is elment. Hartung nem adta fel, és 13:13-ra egyenlített, a kiélezett pillanatokban azonban helyén volt a magyar vívó szíve, és 15:13-ra megnyerte az asszót.

„Még nem teljesült az álmom, de ezt azért nem lehet kötelező győzelemnek nevezni. Ismertem a riválist, sokat vívtunk már egymással. El kell ismernem, nem vívtam tökéletesen, néhány apróságot elrontottam, de azért örülök a sikernek. Nem gondolok a döntőre, csak a következő feladattal foglalkozom” – nyilatkozta Szilágyi, aki hozzátette, 13:8-nál nem jelzett a gép a találatánál, pedig a német versenyző is elismerte, és ez egy kicsit megzavarta, ezután jött fel a riválisa.

Szilágyi magyar idő szerint 19 órakor lép pástra az elődöntőben, amelyben ellenfele a csapatban az utóbbi három vb-n diadalmaskodó orosz Nyikolaj Kovaljov lesz, aki 15:12-re győzte le a 2009-ben világbajnok, 2010-ben és 2011-ben Eb-második német Nicolas Limbachot. A bronzmeccset 19.50 órakor, a finálét 20.10-kor rendezik.

OLIMPIA 2012, FÉRFI KARD EGYÉNI
NEGYEDDÖNTŐ
Szilágyi Áron (magyar)–Max Hartung (német) 15:13
NYOLCADDÖNTŐ
Szilágyi Áron (magyar)–Csung Man (kínai) 15:10
A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT
Szilágyi Áron (magyar)–Ju Peng Ken (malajziai) 15:1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik