MTI 2011.07.27 14:08 Frissítve: 2015.02.12 03:12

London készen áll a jövő évi megnyitóra

London készen áll a jövő évi nyári ötkarikás játékok július 27-én sorra kerülő megnyitó ünnepségére, a 2012-es olimpia „a Föld legnagyobb show-műsorát hozza majd" – jelentették be a szervezők.

 

A londoni olimpiai falu látványterve (Fotó: Reuters)

„Egy évvel a játékok rajtja előtt elmondhatjuk: készen állunk arra, hogy városunkban köszöntsük a világot" – mondta Boris Johnson, London polgármestere.

Szerdán hatalmas ünnepségre kerül sor a Trafalgar Square-en abból az alkalomból, hogy már csak 365 nap van hátra az ötkarikás seregszemle hivatalos megnyitójáig.

A nyolcmilliós lélekszámú település – amelynek központjában jelenleg is folynak az olimpiai előkészületi munkálatok – az első város, amely harmadszorra adhat otthont a nyári játékoknak, 1908-ban és 1948-ban ugyanis szintén itt rendezték a világ sportjának csúcseseményét.

Egy évvel a megnyitó előtt minden a tervek szerint halad Londonban, amelynek szinte minden szegletében kalapálnak, hegesztenek, csavaroznak, hogy a 2012-es olimpia 17 versenynapjára és az azt követő paralimpiára a város a legcsinosabb arcát mutassa. Az infrastrukturális fejlesztésekre 10 milliárd fontot (kb. 3 ezer milliárd forintot) költött Nagy-Britannia, amely csak a biztonsági intézkedésekre 600 millió fontot különített el. A szervezőbizottság (LOCOG) kétmilliárd fontot kapott részben a szponzoroktól, részben a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB).

Az előkészületek olyannyira jól haladnak, hogy a versenyhelyszínek – amelyeken 26 sportág 302 versenyszámában 10 ezer sportoló méri majd össze erejét – egy évvel a megnyitó előtt szinte teljesen készen állnak, az érmeket a tervek szerint már szerdán bemutatják.

Az egyetlen problémát a közlekedés jelenti, London a 2005-ös sikeres pályázat óta 6.5 milliárd fontot költött a metró- és vasúthálózatának fejlesztésére, a munka eredménye azonban egyelőre kevésbé látható. A világ legöregebb metróhálózatának alagútjai változatlanul túl szűkek, a peronok keskenyek, a metrókocsik nem elég nagyok. Jelenleg naponta 12 millióan közlekednek ezeken a vonalakon, az olimpia ideje alatt ez a szám 15 millióra nőhet, ráadásul az utolsó problémamentes nap a tömegközlekedés szempontjából 2010 májusában volt a városban.

„Hihetetlen mennyiségű munkát végeztünk el, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy nincs még legalább ugyanennyi tennivalónk" – mondta a szervezőbizottság közlekedésért felelős vezetője, Mark Evers.

Az érdeklődés középpontjában mégis a városközponttól nagyjából hét kilométerre keletre, Stratfordban található vadonatúj olimpiai park áll. A 2 5 négyzetkilométer területű, korábbi ipari területen helyezkedik el az Olimpiai Stadion, amelyben a megnyitó és záróünnepség mellett az atlétikai versenyeket rendezik. Ugyanitt található a leginkább hatalmas kockára emlékeztető kézilabdacsarnok, a kosárlabda-aréna, a vizes sportoknak otthont adó futurisztikus úszócentrum és a kerékpárcsarnok, a park mellett pedig az olimpiai falu. A versenyhelyszínek közül mindnek megvan már a játékok utáni szerepe: az Olimpiai Stadiont a jelenleg másodosztályú West Ham United futballcsapata használja a jövőben, a kosárlabdacsarnokot teljesen lebontják és külföldön újra felépítik majd, az úszócentrumot pedig az iskolások és a lakosság veheti birtokba a későbbiekben.

Az olimpiai park megépítése nagyban hozzájárul London évtizedek óta elhanyagolt keleti részének felújításához. Newhamben – ahol a park jelentős része elhelyezkedik – a legalacsonyabb a foglalkoztatottsági ráta, magas a munkanélküliség, s itt a leggyakoribb a bűnözés. A park megépítése nyomán 8000 új lakóhely áll majd rendelkezésre, ezen felül üdülőhely és Európa legnagyobb bevásárlóközpontja lesz itt, utóbbi 20 ezer új munkahelyet is kínál majd.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2013.01.09 10:56:24

London 2012

Londonban paralimpikonjaink is kitettek magukért. Ön kinek adná az Év sportolója címet?

2013.01.05 09:18:33

London 2012

Erős női nyolcas küzd, benne a víz és a tatami csillagaival az Év sportolója címért.

2013.01.02 11:06:27

London 2012

Nyolc egyéniség, akinek a versenyéért, küzdelméért, játékáért egy ország szorított a játékok alatt.

2012.12.21 19:21:51

London 2012 KARÁDI ZOLTÁN

A nyáron Gyurta, Berki, Kozák, Fazekas, Szabó és Kökény is begyűjtötte a világ- és Európa-bajnoki cím mellé az olimpiai aranyat.