London 2012: triatlonosaink kvalifikációs pontokra vadásznak a világban

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2012.02.01. 12:01
Címkék
A kvótaszerzésre legesélyesebb három magyar triatlonos, azaz Kovács Zsófia, illetve a Vanek testvérek, Ákos és Margit keresztülutazzák a világot, hogy megszerezzék a kvalifikációhoz szükséges pontokat a londoni olimpiára.

Jelenleg mindhárman Spanyolország déli részén edzőtáboroznak három hétig, aztán szétválik a testvérpár és a velük szoros barátságot ápoló Kovács Zsófia Londonba vezető útja.

„Spanyolországban a kerékpáros edzéseken és az állóképesség megszerzésén lesz a hangsúly, mint minden alapozáskor, aztán újabb három hétig nekünk Horvátországban folytatódik a felkészülés, ahol már a gyorsítás kerül előtérbe. Ezt követően Marokkóban lesz egy felhozó versenyünk, s utána áprilisban a japán Isigakiban indul a harc a kvótaszerzésért, ott találkozunk újra Zsófival” – mondta a távirati irodának a spanyolországi utazás előtt és sikeres államvizsgája után az év női triatlonistájának választott Vanek Margit, aki tavaly Guatapében 4. lett, ez pedig az elmúlt tíz év legjobb magyar női eredménye a sportág világkupa-sorozatában

„Két héttel később Mexikóban az huatulcói világkupa következik, és ha szükség van rá, akkor az egyesült államokbeli San Diegóban sorra kerülő vb-sorozathoz tartozó versenyen is indulunk, bár ott már a rajtlistára is nehéz lesz felférni” – folytatta Vanek Ákos. A kvalifikációs sorozat május végén Madridban zárul, ahol a tervek szerint ismét mindhárman rajthoz állnak a vb-sorozat harmadik állomásán.

Kovács Zsófia a válogatott edzőtábora után hat héten át Ausztráliában folytatja felkészülését, így korábban megkezdi a versenyszezont is, mert már márciusban elindul az új-zélandi Mooloolabában sorra kerülő világkupa-idénykezdeten, majd április közepén Sydneyben a világbajnoki sorozat nyitányán is.

„A kvalifikációhoz mindhármunknak két-három jó versenyt kell teljesíteni, ami tizedik-huszadik hely közötti eredményt jelent” – mondta Vanek Ákos, aki súlyos bokasérülést szenvedett 2010-ben, így tavaly úgy versenyezte végig az évet, hogy nem volt tagja az olimpiai csapatnak.

„Nem az a lényeg, hogy kijussunk, hanem hogy miként szerepelünk. Furcsaa összeállítású mezőny lesz, hiszen az olimpián egy nemzetből legfeljebb három versenyző szerepelhet.”

Az aquatlonban 2010-ben világbajnok Vanek Margit ezt azzal egészítette ki, hogy triatlonban nem lehet tippelni, és nincs papírforma, mert ha szökéskor a mezőny hátul nem tud összedolgozni, akkor minden előzetes számítás felborulhat.

Az olimpiai pályáról mindhárman jó véleménnyel vannak, noha egyikük sem látta még személyesen. Kovács és Vanek Margit, aki egykori úszóként ebben a számban a mezőny egyik legjobbja, azt emelte ki, hogy számukra egyaránt kedvező, hogy kevés kanyar van a pályán, mert nem szeretnek „verekedni” a fordulóknál. Utóbbi hozzátette, a kerékpáros pálya teljesen sík, széles, de vannak rajta nehéz kanyarok.

Arra a kérdésre, hogy miben kell fejlődnie, Vanek Ákos, aki tavaly Tiszaújvárosban 3. helyével 11 év után szerzett újra dobogós helyezést a magyar triatlonsportban, úgy válaszolt, hogy futásban, mert évek óta ugyanarra az időre képes. Úgy vélte, frissebben állhatna rajthoz, ha mindig vele lenne az edzője, ahogy az idén lesz, mert akkor csak a versenyre koncentrálva talán jobb eredményt tudna elérni.

A két lány egyaránt a bringát jelölte meg gyenge pontjának, mert nem elég jó a technikájuk, továbbá Vanek Margitnak futásban, Kovács Zsófiának pedig úszásban kell javulnia.

„Szinte példa nélküli kapcsolat jellemez minket. Nagyon jóban vagyunk, egyáltalán nincs köztünk rivalizálás. Sőt most már az úszóedzőjük velem is foglalkozik, azaz ha úgy tetszik, egy vetélytársat segítenek, s ez rendkívül ritka” – mondta Kovács Zsófia, aki hetedik lett az Eb-n és a tiszaújvárosi vk-n is, továbbá ezüstérmet nyert az U23-as vb-n.

Vanek Ákos ehhez gyorsan hozzátette, hogy Kovács Zsófia rendkívül megnyugtató személyiség, mert profiként gondolkodik, tudja, mit kell csinálnia, nem görcsöl a versenyek miatt, s ez rá is jó hatással van.

Nemenként az 55 olimpiai indulóból 39 versenyző a világranglista alapján kvalifikálja magát az ötkarikás játékokra. A pontgyűjtés május 31-én fejeződik be.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik