2004-01-16 22:03:12
Utolsó módosítás:
2012-03-01 02:41:51

Elbúcsúztunk Papp Lászlótól

Hagyományainkhoz híven folytatjuk megemlékezéseink sorozatát az elhunyt sportolókról, sportvezetőkről és sportújságírókról. Összeállításunk első részét a hazai sportélet halottjainak szenteljük. Sajnos a múlt esztendőben is számos fiatal, tehetséges sportolótól kellett kényszerű búcsút vennünk, mint ahogy itthagyott bennünket több egykori világhírű klasszis, többek közt a háromszoros olimpiai bajnok, profi Európa-bajnok Papp László. Az ő s a többi, 2003-ban elhunyt sportember emlékét kegyelettel megőrizzük.

JANUÁR

– Murau környékén autóbalesetben életét vesztette Topán András alpesisí-edző és lánya.
– Hetvenkét éves korában elhunyt Aranyi Lajos, a Csepel sokszoros magyar bajnok kerékpárosa, majd edzője.
– Nyolcvankettedik életévében meghalt Mónus Sándor vívómesteredző.
– Egykori válogatott birkózónkat, Tóth Ferencet 75 éves korában érte a halál.
– Életének 88. évében elhunyt Kovács István, azaz "Lutyi", az egykori kiváló győri labdarúgó, aki másfél évtizedig játszott a zöld-fehér csapatban.
– Súlyos betegség következtében 51 éves korában elhunyt Havrán Péter, 175-szörös magyar válogatott jégkorongozó. Kilenc alkalommal nyert az FTC színeiben magyar bajnokságot.
– A magyar sport legidősebb olimpiai érmese, Rotter Emília műkorcsolyázó életének 97. évében halt meg. Hosszú pályafutása során két olimpiai bronzérmet szerzett, négyszer lett világ- és egyszer Európa-bajnok Szollás Lászlóval.

FEBRUÁR

– Elhunyt legidősebb profi labdarúgónk, Ódry Lajos, 91. életévében érte a halál. Az MTK-ban nevelkedett, majd a profi Hungáriában is játszott a sokszoros válogatottak mellett, később a Nemzetiben, a Szürke Taxiban és a Kispestben folytatta pályafutását.
– A magyar birkózás kötöttfogásúbirkózó-világbajnoka, Gál József 85 évesen, súlyos betegség után távozott az élők sorából. A Ceglédi MOVE, majd később a Ceglédi Vasutas birkózójaként hat évig szerepelt a válogatottban, és 1950-ben világbajnoki címet szerzett. Négyszeres országos bajnok volt.
– Az ötvenes évek egyik meghatározó úszóegyénisége, Müller György halt meg 65 évesen. Az 1958-as budapesti Eb-n szerzett bronzérmet a 4x200 méteres gyorsváltóban, majd később a 4x100-as gyorsváltóban Európa-rekorder csapatban is úszott.
– Az egykori NB I-es kézilabda-játékvezető, Horváth Ferenc 60 éves korában hunyt el.
– Hetvenkét évesen meghalt Havasi István, gyaloglósportunk egyik kiemelkedő egyénisége. Tizenegy alkalommal nyert egyéni bajnokságot a Vasas, majd a Postás színeiben.
– Hetvenedik életévében elhunyt Halmy János pedagógus-szakedző, az egykori kosárlabda-aranycsapat tagja. Az NB I-es VTSK és a BSE játékosa volt, hosszú időn át a legfelső sportirányításban dolgozott.
– A Vörös Meteor többszörös kis- és nagypályás kézilabdabajnoka, Hajas Kálmán 79 éves korában távozott az élők sorából.
– Schneider Károly, a Budafoki MTE egykori labdarúgója 76. életévében halt meg.

MÁRCIUS

– Nyolcvanéves korában halt meg Lippay Antal atléta, aki versenyzőként, edzőként, szakosztályvezetőként és intézőként ötvenhét esztendőn át segítette a klubot. A 400 méteres gátfutás rekordját több mint egy évtizedig tartotta, és részt vett a helsinki nyári olimpiai játékokon.
– Hetvenedik életévében elhunyt Utassyné Gyergyák Magda, az 1954-es torinói úszó Európa-bajnokságon győztes magyar 4x100 méteres gyorsváltó tagja.
– A Szegedi Petőfi és a Szegedi Haladás egykori NB I-es labdarúgócsapatának tagja, Bánáthy János 78 éves korában halt meg.
– Zsinka István, a TF egykori tanára 78 esztendős korában távozott az élők sorából.
– Tragikus gépkocsibalesetben 27 éves korában életét vesztette Bagdi Gábor kézilabdázó.
– Adrigán Zoltán, a Győri ETO egykori labdarúgója 60 éves korában elhunyt. Tagja volt az ETO 1963-ban magyar bajnoki címet szerző együttesének.
– Ötvennyolc éves korában elhunyt Molnár Dániel, a Magyar Rádió népszerű sportriportere. Munkahelyén lett rosszul, kórházba szállították, de nem tudták megmenteni életét.
– Életének 65. évében meghalt Herczogné Orbán Irén, az Újpesti Dózsa egykori válogatott atlétája. Tizennyolc alkalommal szerzett magyar bajnoki címet.

ÁPRILIS

– A Magyar Röplabdaszövetség alapító tagja, Surányi Miklós 91. életévében távozott az élők sorából. A szövetség alapításától kezdve 1988-ig az elnökség tagjaként dolgozott.
– Ötvenkilenc évesen halt meg Erős Pál testnevelő tanár, atlétaedző.
– Hetvennégy éves korában váratlanul elhunyt Zarándi Csaba vívómesteredző, akinek tanítványai 19 olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címet nyertek. 1958-tól az Újpestnél, majd a sydneyi olimpiáig húsz éven át volt a válogatott fegyvernemi vezetőedzője.
– Életének 51. évében elhunyt Halmos László egykori kosárlabda-játékvezető, komisszár, a profiliga versenybizottságának elnökhelyettese.
– Hatvanegyedik életévében meghalt Dörflinger János síző, versenybíró.
– Tragikus közlekedési balesetben 53 éves korában életét vesztette Révész László, a Magyar Triatlonszövetség elnökségének tagja.

MÁJUS

– Negyvennyolc éves korában váratlanul elhunyt Turi József válogatott díjugrató. A neves versenyző húsvét vasárnapján szenvedett súlyos motorbalesetet, kómába esett, s életét nem tudták megmenteni.
– Kilencvennégy éves korában meghalt Lendvai Pál, a Magyar Öttusaszövetség első főtitkára. Az első, hazánkban rendezett világbajnokság egyik fő szervezője volt, jelentős szerepet játszott a hazai öttusasport nemzetközi szintre emelésében.
– Életének 56. évében hunyt el Lasz György rendőrségi és biztonságpolitikai szakértő. A jól ismert szakember cége dolgozott a FTC, az MTK és a Vasas, valamint a válogatott mérkőzésein.
– Szívelégtelenség következtében 80. életévében távozott az élők sorából Bartalis István vízilabdázó, mesteredző, bíró, főtitkár, a vízilabdázás élő lexikona. Hosszú évtizedekig lapunk külső munkatársaként dolgozott.
– Autószerencsétlenség következtében életét vesztette Nagy Norbert válogatott labdarúgó. A 34 éves futballista tizenhat alkalommal szerepelt a magyar válogatottban. Játszott a Nyíregyházában, a Stadler FC-ben, a Ferencvárosban és a Haladásban is.
– Kilencvenegy éves korában elhunyt Kelen István világbajnok asztaliteniszező. A BSE és az MTK versenyzőjeként szerepelt a hazai élvonalban, hét világbajnoki címet szerzett, negyvenhétszer volt válogatott.
– Ötvennyolc éves korában meghalt Bendly János első osztályú kosárlabda-játékvezető.

JÚNIUS

– Hatvannégy éves korában elhunyt Mártonffy Zoltán egykori válogatott kosárlabdázó.
– Tragikus baleset következtében életét vesztette Kállai Róbert, a KSI rendkívül tehetséges ökölvívója. A Szabó Ervin Gimnázium harmadik osztályát befejező fiú a Lupa-szigetnél fürdött, és elnyelte a víz.
– Nyolcvankilenc éves korában halt meg Németvári Ernő, a negyvenes évek kiváló súlylökője. Nyolc magyar egyéni bajnokságot nyert, és tizennyolcszor volt válogatott.
– Nyolcvanhetedik életévében elhunyt Székelyné Madari Ilona, az 1936-os berlini olimpia bronzérmes tornacsapatának tagja.
– Súlyos betegség után, 59 éves korában meghalt Knézy Jenő, a népszerű televíziós sportriporter. Harminchárom évet töltött az MTV Sportosztályán, 1993 és 1997 között a kosárlabda-szövetség társelnöke, 1997-től a Magyar Sportújságírók Szövetségének alelnöke volt.
– Vétlen baleset következtében a Józsefvárosi TE 23 éves labdarúgókapusa, Lapath Iván a pályán összeesett, s a helyszínen életét vesztette.
– Hatvannégy éves korában az ausztráliai Adelaide-ben elhunyt Neszmélyi Vera többszörös magyar vágtázóbajnok, aki 1955-ben 11.5 másodperccel Európa-rekorder volt.

JÚLIUS

– Hosszú, súlyos betegség után, 73 éves korában meghalt Kotász (Gottlieb) Antal, a Bp. Honvéd egykori válogatott játékosa. Pályafutása során 159 bajnoki mérkőzésen szerepelt, az 1955-ben bajnokságot, az 1959-ben Közép-Európa-kupát nyerő csapat tagja volt, 37 alkalommal játszott a válogatottban.
– Hatvankét esztendős korában tragikus körülmények között elhunyt Kecskés László, az SBTC egykori ügyvezetője, a Ferencvárosi Labdarúgó Kft. gazdasági igazgatója.
– Hetvennégy éves korában távozott az élők sorából Kettesi Gusztáv egykori válogatott úszó. Tagja volt a helsinki olimpiai ötödik helyezett gyorsváltónak, s világrekorder volt a 400 méteres vegyes úszásban.
– Hosszan tartó, súlyos betegség következtében 54. életévében elhunyt Hauszer László, a Magyar Jégkorongliga elnöke.
– Nyolcvankettedik életévében halt meg Pál László, aki évtizedeken keresztül tudósította lapunkat.
– Hetvenéves korában távozott az élők sorából Szimcsák István, az MTK és a Vasas válogatott balszélsője. Egyszer volt tagja az MTK bajnokcsapatának, s kétszer vehette át a Közép-Európa-kupát. Pályafutása során 204 NB I-es mérkőzésen szerepelt.

AUGUSZTUS

– Kilencvenhárom éves korában érte a halál Sipeki Balás Lajost, az 1936-os berlini olimpia résztvevőjét. Hosszú ideig versenybíróként működött.
– Tragikus közlekedési balesetben vesztette életét a 30 éves Magyar Csaba, a Magyar Ökölvívó-szakszövetség menedzserigazgatója.
– Ötvenkilenc éves korában hunyt el Gál Béla, a MÉMTE és a DVTK labdarúgója, majd később edzője.
– Hatvankilenc éves korában halt meg Balogh Tibor, a Magyar Autóklub egykori főtitkára.
– Hosszan tartó betegség után, 79 éves korában elhunyt Dániel Ernő, a magyar cselgáncssport első szövetségi elnöke.

SZEPTEMBER

– Huszonöt éves korában közlekedési balesetben életét vesztette Fodor Sándor, a Büttner KSC kerékpárosa.
– Hetvenhárom éves korában elhunyt Szkokán Zoltán, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Labdarúgó-szövetség Játékvezető-bizottságának tiszteletbeli elnöke.
– A Vörös Meteor Közért SK alapítója, Stieber Lajos 85. életévében távozott az élők sorából.
– Hatvanötödik életévében elhunyt Fojta János, a BSE női kosárlabda-szakosztályának technikai vezetője.
– Közlekedési baleset következtében 53 évesen életét vesztette Kolláth Béla, a Szolnoki MTE egykori, majd a Diósgyőr NB I-es futballcsapatának tagja.

OKTÓBER

A 2003-as esztendô egyik megrázó híre: októberben elhunyt a legendás Papp Laci (Fotó: Meggyesi Bálint)
A 2003-as esztendô egyik megrázó híre: októberben elhunyt a legendás Papp Laci (Fotó: Meggyesi Bálint)
– Ötvenhárom éves korában meghalt Vass Géza, a Heves megyei Labdarúgó-szövetség elnöke.
– Tragikus véget ért egy amatőr-öregfiúkmérkőzés Budakalászon, ahol Somlai István, a békásmegyeriek 40 esztendős játékosa összeesett, és életét vesztette.
– Hetvennegyedik életévében elhunyt Kőműves László nyugalmazott ezredes, a Bp. Honvéd egykori osztályvezetője, majd később az OTSH személyzeti munkatársa.
– Hetvenéves korában halt meg Borsányi György, a Bp. Dózsa, az Újpesti Dózsa futballistája. Pályafutása során 193 bajnoki mérkőzésen játszott, és egy alkalommal szerzett bajnoki címet csapatával. Egy ízben szerepelt a nemzeti válogatottban.
– Hetvenhetedik életévében hunyt el Papp László háromszoros ökölvívó olimpiai bajnok. Két alkalommal Európa-bajnoki címet szerzett, és hétszer magyar bajnokságot nyert. Amatőr-pályafutása befejezése után a profik között is megmutatta képességeit, hivatásosként huszonhétszer nyert, s két ízben döntetlent ért el. A NOB-érdemrend tulajdonosa, a Halhatatlanok Klubjának tagja, megkapta a WBC övét, amelyet a világ legjobb amatőr és hivatásos középsúlyú ökölvívójának ítéltek oda.
– Súlyos betegség után elhunyt Pető Béla aranytollas sportújságíró, aki 1938 és 1962 között a Népsport egyik vezető munkatársa volt.
– Tragikus közlekedési baleset következtében 43. életévében életét vesztette Kele Hajnalka, a Nemzeti Sport munkatársa.

NOVEMBER

– Életének 48. évében elhunyt Heisler Péter, a MAFC Kosársuli vezetője.
– Ötvenkilenc éves korában meghalt Szabó I László, a Videoton egykori labdarúgója.
– Hatvanharmadik életévében hunyt el Kürtösi László, a Szegedi EAC NB I-es labdarúgócsapatának tagja. 1960-ban tagja volt az UEFA-tornát nyerő ifjúsági válogatottnak.
– Hetvenegy éves korában halt meg Sándor Imre, a Lombard FC Haladás gyúrója. A nyolcvanas években hosszú ideig dolgozott a labdarúgó-válogatott mellett mint gyúró.
– Hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Zsembery Jenő, aki éveken keresztül volt a magyar Formula–1 futamok versenyigazgatója. Raliban kilenc magyar bajnoki címet szerzett Ferjáncz Attilával.
– Ötvenkét éves korában meghalt Sziráczki István, a magyar salakmotorsport egyik legendás alakja.

DECEMBER

– Életének 86. évében, hosszas betegeskedés után távozott az élők sorából Lemhényi Dezső olimpiai aranyérmes vízilabdázó. Húsz alkalommal szerepelt a válogatottban, szövetségi kapitányként két ízben is Európa-bajnoki címhez segítette csapatunkat. Hosszú, eredményes edzői munkát fejtett ki idehaza és külföldön. Beválasztották a Hírességek Csarnokába, a halhatatlanok közé 1998-ban. A NOB érdemrendjét (1999) és a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét (1997) is átvehette.
– Hetvenöt esztendős korában hunyt el Bányai Nándor, a Kispest, Bp. Honvéd egykori válogatott labdarúgója. 352 bajnoki mérkőzésen szerepelt, és öt ízben nyert bajnoki címet csapatával.
– Hetvenötödik életévében halt meg Kárpáti Béla, a Győri Vasas, a Vasas válogatott labdarúgója. Tizenkilenc alkalommal szerepelt a nemzeti együttesben, és 286 NB I-es mérkőzésen szerepelt. Háromszor volt a bajnokcsapat tagja.
Forrás: online 

 

Még senki sem szólt hozzá. Legyen Ön az első!

Hiba történt a rendszerünkben. A hiba kijavításáig kérjük türelmed és megértésed.