THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2017.08.12 00:21 Frissítve: 2017.08.12 08:26

Vissza az életbe – Thury Gábor jegyzete

 

Megoldódni látszik Németh Krisztián sorsa, az legalábbis a megoldás felé mutat, ha valaki az al-Garafa nevű „elfekvőből” az MLS-be igazol – bár a futballista csak a szépre emlékszik katari klubjával kapcsolatban.

 
Németh Krisztián visszatér az MLS-be – hivatalos
Stieber nem fél, hogy Storck szem elől veszti a tengerentúlon

Kevés olyan játékügyes magyar futballista van, mint a már 28 éves „Némó”, akinek esetében most Amerika visszainteget. Alig több mint egyéves kansasi tartózkodása is kellett ahhoz, hogy beverekedje magát Bernd Storck Eb-csapatába, s van egy olyan érzésem, hogy a kapitány jobban kedveli az utánpótlásszinten szép eredményeket elérő csatárt, mint Nikolics Nemanját.

Szebben fogalmazva Németh Krisztián összetettebb játéka a válogatott egyre inkább labdabirtoklásra épülő taktikájába jobban illeszkedik a kapitány elképzelései szerint, mint a Chicago támadójáé, aki péntek este közölte Storckkal, a lettek és a portugálok elleni vb-selejtezőn ne számítson rá.

Hogy Németh Krisztián most a New England Revolution kötelékébe állhat, abban a kansasi teljesítménynek is szerepe van. Az MLS európai szemmel nézve bonyolult átigazolási szabályát kihasználva a játékjogát egy minidraft során több klub is meg akarta kaparintani, s ez annak volt köszönhető, hogy a csatár Peter Vermes csapatában nem is akármilyen hírnevet szerzett magának. Valószínűsíthető, hogy Nikolics Chicagóba igazolásában a rakkolós amerikai stílussal szemben fifikás futballt mutató magyar átlagon felüli játéka is közrejátszhatott. S az, hogy Nikónak jól megy, Stieber Zoltán Washingtonba szerződését is megolajozhatta. Sallói Dániel pedig éppen Németh egykori klubjában, a Kansasben futballozik.

Mielőtt legyintenénk az MLS-re, tisztázzuk, ez már nem az az MLS, amely egykor a sportág népszerűsítése érdekében fáradt erőművészek gyülekezete volt. Tény, hogy manapság kevés fénykorát élő játékos rúgja a labdát odaát, de az együttesek zöme a támadófutball híve. S noha az amerikai major sportágak közül kétségkívül a hagyományos értelemben vett európai futball zárja a sort, a sportági vezetők éppen ettől a stílustól remélik a felzárkózást a divatos sportágakhoz.

Az is az MLS mellett szól, hogy Bernd Storck rendre megfelelő állapotban kapta vissza „Némót”, s ezen nem változtathat, hogy Kansasben vagy a New Englandben játszik. Ez nyilván a Németh Krisztián előtt egy nappal az Egyesült Államok fővárosába, a D. C. Unitedhez igazoló Stieber Zoltánra is vonatkozik.

Elvégre mindkettőjüknek vissza kell térniük a válogatottba – pontosabban előbb az életbe.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.12.07 10:02:57

Légiósok BORSI GERGELY

A támadót az élvonalból és a másodosztályból sem keresték, az alacsonyabb ligák pedig nem motiválják.

2017.12.01 08:09:47

Légiósok SZELI MÁTYÁS (EINDHOVEN)

A PSV-ben nevelkedő Kun Bertalan sok nehézséggel megküzdött már pályafutása során.

2017.11.27 23:57:27

Légiósok ZSOLDOS BARNA (Abu-Dzabi)

Az al-Vahda légiósának fáj, hogy az idei kudarcok miatt megkérdőjelezik kilencvenhárom válogatottságát.

2017.11.27 23:21:12

Légiósok THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Egy kulcsembertől mindenki sokkal többet vár.

2017.11.22 16:29:38

Légiósok nemzetisport.hu

U9-től scout, U12-től videoelemzés, karakterfejlesztés – dán utánpótlás-nevelés magyar szemszögből.