Szalai: Megtiszteltetés Huntelaarral együtt játszani

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.06.30. 09:34
null
A Schalke 1–0-ra nyert a felkészülési mérkőzésen (Fotó: schalke04.de)
Szalai Ádám, a Schalke csatára túl van az első mérkőzésén új csapatában. A magyar játékosnak saját bevallása szerint fizikailag össze kell kapnia magát, de megtiszteltetés volt számára együtt játszani a csapat vb-ezüstérmes holland támadójával, Klaas-Jan Huntelaarral.

– Túl az első schalkés órán. Milyen volt az új kék mezben vizsgázni?
– Bedobtak a mély vízbe, annyi szent – mondta Szalai Ádám a Nemzeti Sportnak, aki már a Schalke csatáraként rohamozhatta az ellenfél kapuját. – Egy nappal azután, hogy megérkeztem a klubba, már edzőmeccsen szerepeltem, ami csak azért volt számomra valamelyest megterhelő, mert kilenc hét szünet után futballoztam ismét. A bajnokság végén ugyebár négy hetet kellett kihagynom sérülés miatt, aztán öt hetet pihenhettem, most rögtön meccs – kiderült, fizikailag össze kell kapnom magam.

– Ehhez képest a hírek szerint sikerült kivennie a részét a Schalke egyetlen góljából az ERGO-válogatott ellen. Ergo jól debütált.
– A gól előtt megtartottam a labdát, indítottam a szélsőt, a támadást sikerült eredményesen befejeznünk, de ne vonjunk le ebből semmilyen következtetést.

– Abból se, hogy a gólszerző Klaas-Jan Huntelaar mögött szerepelt?
– Fölösleges. Nagyon az elején vagyunk még a felkészülésnek. Ezen a találkozón sok csapattársam nevét sem tudtam.

– Huntelaarét sem?
– Ő azért kivételt jelentett. Nagy megtiszteltetés, hogy olyan kiváló futballistával játszhatom együtt, mint a holland klasszis. Mainzban is gyakorta játszottam a center mögött, nekem ez a szerepkör tetszik, szeretem, hogy sűrűbben találkozom a labdával, de hogy a bajnokságban is így lesz-e, fogalmam sincs.

– Csak azért lehet számunkra égető a kérdés, mert sokan tartottak tőle itthon, hogy az egycsatáros rendszerben a kispadra szorul. Vagy semmilyen kihívástól sem fél immár?
– Nem, mert amióta csak futballozom, folyamatos konkurenciaharc az életem. A Mainzban sem egyedüli támadó voltam, ott is pályáztak még hárman-négyen a posztomra. Az edzőm bennem bízott, úgy gondolta, én vagyok a megfelelő alany, ehhez persze kőkeményen kellett dolgoznom. A sportnak része a verseny, ez érvényes csapaton belül is, a kihívásokat leküzdeni a mindennapok velejárója.

– Az viszont nem mindennapi, hogy a Schalke játékosa lett. Mégis, miben nyilvánul meg épp a mindennapokon, hogy ez egy német sztárcsapat?
– Olyan sokat azért nem töltöttem még el itt, hogy tapasztalatból beszélhessek. A felkészülési találkozó a több ezer szurkolóval, hogy a klub évről évre az európai kupaporondon szerepel, a nézőszáma, a stadionja, a játékoskerete a sztárokkal eleve arról árulkodik, hogy nagycsapat. A két-három szakács ennek csak apró megnyilvánulása, annál meggyőzőbb a négyszintes épület az edzőkomplexumban, amelynek egy-egy emeletét foglalja el a konditerem, a rehabilitációs központ, az öltöző. Mégsem ez a legfontosabb a számomra, mert nagyon jól elvoltam én a „kis” Mainzban a négyszintes szuperlétesítmény nélkül is, de arra borzasztóan vágytam, hogy olyan klubban játsszam, amely a BL-ben szerepel. A Bajnokok Ligájához persze túl kell még jutnunk egy páros meccsen, szóval az még odébb van, egyelőre a fizikumom javítása az elsődleges cél, ám tény, mindig is a BL volt az álmom.

– Hogy egy Bundesliga-szinten is sztáregyüttes tagja, nyilván anyagilag is előnyösebb állapot.
– Természetesen. Az egyik a másikból fakad, azaz ha nagyobb csapatba sikerül igazolnod, a fizetésed is növekszik. Ugyanakkor a rád nehezedő nyomás is nő, súlyosabb a teher, nagyobb elvárásoknak kell megfelelned, mindezeket kompenzálja a csinosabb összeg. Ráadásul harminc-egynéhány évesen befejezzük, addig próbálunk magunknak biztos jövőt teremteni, de mondom, eddig sem a pénz bűvöletében éltem, nem az vitt előre, hanem a szakmai kihívások. Tudatosan építkeztem a karrieremben, fokról fokra igyekeztem feljebb lépni, három és fél év mainzi futball és egy jó szezon után, huszonöt évesen úgy éreztem, eljött az idő, hogy az újabb lépést megtegyem.

KÉPES LESZ-E SZALAI SZERINT A SCHALKE FELVENNI A VERSENYT A BAYERNNEL ÉS A DORTMUNDDAL? MILYEN BEMUTATKOZÁSRA SZÁMÍT A MAGYAR TÁMADÓ? GYEREKKORÁBAN MELY CSAPATOKRÓL ÁLMODOTT SZALAI? VÁLASZOK A VASÁRNAPI NEMZETI SPORTBAN, AMELYET MÁR DIGITÁLIS FORMÁBAN IS ELÉRHET.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik