Szalai: Magyarként megélni egy Bundesliga-élcsapat ragaszkodását...

KAMLER JÁNOSKAMLER JÁNOS
Vágólapra másolva!
2017.07.07. 09:53
null
Szalai Ádám jól érzi magát a Hoffenheimnél (Fotó: AFP)
A Bajnokok Ligája csoportkörébe igyekvő Hoffenheim szerződést hosszabbított válogatott csatárunkkal, Szalai Ádámmal, akinek elsődleges célja semmit sem változott az évek során, a lehető legmagasabb szinten kíván teljesíteni.

 

– Hamar megegyeztek?
– Tulajdonképpen formaság volt csupán – válaszolta a Nemzeti Sportnak Szalai Ádám, a Bundesligában szereplő Hoffenheim 29 esztendős, 41-szeres magyar válogatott csatára, miután eredeti megállapodását egy évvel meghosszabbítva csütörtökön 2019 nyaráig aláírt a sinsheimi egyesületnél. – Már az előző szezon vége felé közeledve jelezte a vezérkar, hogy hosszabb távon számol velem, s mivel én is mindenképpen maradni akartam, simán ment minden.

A KUDARCRÓL…

„Sérülés miatt ki kellett hagynom az Oroszország elleni felkészülési mérkőzést, reménykedtünk benne, hogy az azt követő andorrai világbajnoki selejtezőre felépülök. Sajnos nem így történt. Mivel nem voltam ott a pályán, nem szeretném véleményezni az egy-nullára elveszített andorrai találkozót, de biztos vagyok benne, hogy valamennyi pályára lépő labdarúgónk elgondolkodott a saját teljesítményén. Ilyen eredmény még egyszer nem fordulhat elő.”

– Nem is voltak külföldi érdeklődők?
– Elég jól sikerült a tavaszom a Hoffenheimnél, idénybeli nyolc bajnoki gólomból hetet ebben az időszakban szereztem, szerintem jó teljesítményt nyújtottam – ilyenkor megszaporodik az érdeklődők száma. De mint az imént mondtam, mindenképpen maradni akartam a Hoffenheimnél. Negyedikként végeztünk a Bundesligában, egyetlen párharcot kell megnyernünk a Bajnokok Ligája selejtezőjében a csoportkörbe kerüléshez, Julian Nagelsmann személyében kivételes képességű edzővel dolgozhatok, nagyszerű futballistákkal játszom együtt, az egyesület maga a profizmus – a legjobb helyen vagyok. Magyar labdarúgóként megélni egy Bundesliga-élcsapat ragaszkodását, nos, ez tényleg büszkeséggel tölt el.

– Kétezertíz januárjában kezdődött, és azóta tart a karrierje a német élvonalban. Amikor első Bundesliga-csapatához, a Mainzhoz szerződött, számos magyar futballista szerepelt a német, az angol, az olasz és a spanyol első osztályban. Ma viszont…A mezőnyjátékosokat tekintve a bolognai Nagy Ádám és ön képviseli a magyar színeket a négy nagy európai bajnokságban…
– Ez van, sajnos. Ezért is szeretnék még évekig a lehető legmagasabb szinten futballozni, s kihozni a maximumot a pályafutásomból. Remélem, idővel egyre több magyar játékosnak lesz lehetősége Európa legerősebb bajnokságaiban pallérozódni.

– Hány magyar labdarúgó kért tanácsot öntől a vágyott előrelépésével kapcsolatban? Vagy az ügyben, hogy mégis mit kell tenni azért, hogy itthonról eljuthassanak a Bundesligába.
– Az elmúlt hónapban megkeresett egy fiatal játékos, előtte és azóta senki. Pedig szívesen megosztom a tapasztalataimat mindenkivel, akit érdekel.

– Hét és fél éve Bundesliga-játékos, négy csapatnál összesen százhetvenegy bajnoki mérkőzésen szerepelt. Kétszer rendkívül mélyről kapaszkodott vissza: a Mainz játékosaként súlyos, egyéves kényszerpihenőt eredményező térdsérülést szenvedett, tavaly nyáron pedig – ahogy ön fogalmazott egy korábbi, lapunknak adott interjújában – körülbelül a harmincadik volt a sorban a Hoffenheim keretében.
– Az élet bármely területén, így természetesen a futballban is iszonyatosan nehéz folyamatosan magas színvonalon teljesíteni, kevesen képesek rá – ők a világklasszisok. Nem én vagyok az egyetlen, akinek sérülés vagy formahanyatlás rázta meg a karrierjét, de attól leszünk erősebbek, ha átlendülünk a nehézségeken, és mindig minden körülmények között az önmagunk elé kitűzött cél elérésére törekszünk.

– Ön most például mire?
– Jó erőben vagyok, elszántan készülök a következő idényre. A Bundesligában, a Német Kupában, no meg a Bajnokok Ligájában is szeretnék maradandót alkotni.

VÁLLALKOZÓ KÖZÉPCSATÁR

Szalai Ádám két és fél éve százszázalékos tulajdonos a fémmegmunkálással foglalkozó vállalkozásában, amely hamarosan tovább terjeszkedik, Nagytarcsán épít új üzemet.

„Igen, vezető szerepet töltök be a vállalkozásban, jóllehet valójában édesapám a cégvezető, rengeteg terhet levesz a vállamról. Akárcsak a futballpályán, a vállalkozásban is a lehető legjobb teljesítményre törekszem. Fontos számunkra, hogy dolgozóink jól érezzék magukat, megbecsüljük őket a jó munkájukért. Egyelőre nem tervezem labdarúgó-pályafutásom befejezését, szeretnék még jó néhány évig magas szinten futballozni, mindamellett nem árt idejében felkészülni a versenysport utáni civil életre” – mondta a Nemzeti Sport érdeklődésére Szalai Ádám.


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik