Nemzetisport.hu 2010.02.23 08:52 Frissítve: 2015.03.29 03:16

Szalai: Egyelőre keveset tudok felmutatni

Szalai Ádám országot és klubot váltott januárban: a Real Madrid második együttesétől, a Castillától a Mainz első csapatába igazolt. Mint mondja, már azért megérte Németországba szerződnie, mert így újra a magyar válogatott bő keretének tagja lett. Nem beszélve arról, hogy életében először az első osztályban futballozik.

Szalai Ádám arra koncentrál, hogy minél több szerepet kapjon a Mainzban (Fotó: Imago)
Szalai Ádám arra koncentrál, hogy minél több szerepet kapjon a Mainzban (Fotó: Imago)


– Nyomon követi a Real Madrid szereplését?

– Hogyne – vágta rá Szalai Ádám. – A vasárnapi gáláról, a Villarreal elleni hat kettőről viszont lemaradtam, ami azért is bánt, mert bizonyára parádéztak Kakáék.

– Letett már arról, hogy valaha magára ölti a Real szerelését?
– Volt már rajtam...

– Bocsánat, az első csapatra gondoltam.
– Ez a kérdés most nem foglalkoztat. Persze jó lenne egyszer a Bernabéuban pályára lépni, de számomra jelenleg mindennél fontosabb, hogy a Mainzban szóhoz jussak. Huszonkét esztendősen ideje megmutatnom, hogy helyem van egy élvonalbeli együttesben.

– Ha azt veszem alapul, hogy eddig mind a hat „tavaszi" meccsen játszott, nincs oka keseregni.
– Nem is teszem. A hatból kétszer kezdő voltam, míg négyszer csereként vetettek be, s legalább negyedórát mindig kaptam. A visszajelzések pozitívak, ám a dicsérettel is úgy vagyok, mint a kritikával: meghallgatom, de nem befolyásol. Szerencsére akad egy jó tulajdonságom: sosem értékelem túl magam, önkritikusan tudok tekinteni a teljesítményemre. Ha nem futballoztam jól, nem kezdem el bizonygatni, hogy márpedig én remekeltem, hanem azon töprengek, miként javíthatnám ki a hibáim.

– Rendben, halljuk az önértékelést: az eddigi féltucatnyi Bundesliga-fellépését hányasra osztályozná?
– Az érdemjegyeket osztogassák csak a szakírók. Én annyit mondok, hogy többé-kevésbé jól ment, a Hertha elleni gólpasszomra büszke lehetek, de a közeget és a tempót szoknom kell. Mentségemre szóljon, hogy pályafutásom során először játszom élvonalbeli együttesben, ráadásul nem akárhol, a német első osztályban mutatkoztam be. Egy gólt azért így is szerezhetnék már...

– Rövid névsorolvasás: Rudolf Gergely, Torghelle Sándor, Priskin Tamás és...?
– ...ha a legutóbb kihirdetett válogatott keret támadóira céloz, akkor én vagyok a hiányzó láncszem. Örülök, hogy Erwin Koeman újra számol velem, és kijelenthetem: már ezért megérte Mainzba igazolni.

– Gondol már az Oroszország elleni jövő szerdai meccsre?
– Egyetlen mérkőzés jár az eszemben: a Werder Bremennel szembeni szombati csata. Ha már most az oroszokra koncentrálnék, csak magamnak ártanék. Különben is: ma még csupán a bő keretnek vagyok a tagja, a válogatottal ráérek akkor foglalkozni, ha a szűkítés után is rajta lesz a nevem a listán.

– Mit tippel: rajta lesz, vagy nem?
– Mainz nagyon jó hely, de a jövő hét elején szívesen töltenék egy-két napon otthon... Azzal persze tisztában vagyok, hogy mind a klubomban, mind a válogatottban le kell tennem valamit az asztalra, hogy számítsanak rám. Van néhány meccsem a Bundesligában, egyelőre ennyit tudok felmutatni, márpedig ez kevés. Huszonkét évesen még nem vagyok kész játékos, ez az igazság.

HA KÍVÁNCSI ARRA, KIT TART SZALAI ÁDÁM A LEGJOBB MAGYAR CSATÁRNAK, ILLETVE HOGYAN EMLÉKEZIK AZ ELSŐ VÁLOGATOTT MECCSÉRE, ELOLVASHATJA A KEDDI NEMZETI SPORTBAN!

2019.04.17 22:35:43

Légiósok P. K.

Menedzsere szerint a DAC is partner abban, hogy a középpályás a fejlődése érdekében erősebb bajnokságba tudjon szerződni.

2019.04.11 23:08:08

Légiósok CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Miközben nem kicsit vicces az egész, hiszen a romániai kluboknak igen szigorú pénzügyi vizsgálaton kell átmenniük, ha a következő idényre is meg akarják szerezni a bajnoki részvételre jogosító licencet. Persze ez csak a látszat, a békaemberekre folyamatosan oda kell figyelni.

2019.04.10 22:19:59

Légiósok PÓR KÁROLY

A Blau-Weiss Linzet irányító Doma Ernő az egyetlen külföldi szakvezető a másodosztályban.

2019.04.03 14:20:30

Légiósok P. K.

Nyerges Zsolt egyelőre ismerkedik a United Zürichhel, amely a fiatal játékosoknak adhat kiugrási lehetőséget.