Schalke: Szalaival a raúlos időket idézheti a támadójáték

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.06.30. 21:49
null
Szalai Ádám Klaas-Jan Huntelaar (jobbra) mögött – ezzel a felállással a Schalke mérkőzésein is találkozhatunk majd (Fotó: schalke04.de)
A német labdarúgó-bajnokság (Bundesliga) hivatalos honlapja egy egész cikket szentelt annak, hogy kielemezze, hogyan hathat a Schalke támadójátékára Szalai Ádám érkezése. A magyar játékossal – akit összehasonlítottak új csapat- és csatártársával, Klaas-Jan Huntelaarral – a portál szerint a gelsenkircheni csapat támadójátéka azokat az időket idézheti, amikor még a Real Madrid-legenda Raúl is „királykék” mezben kergette a labdát.

Szalai gólmutatója (21 találat 79 Bundesliga-mérkőzésen) nem olyan kiemelkedő a német élvonalban, mint Huntelaaré (47 gól 80 meccsen), a legutóbbi szezonban viszont hárommal többször volt eredményes, mint új csapattársa (13, ill 10). A magyar csatár a 2012–2013-as idényben átlagosan 185 percenként vette be az ellenfelek kapuját, míg a holland gólvágó 223 percenként.

AZ EDZŐ SZERINT SZALAI MÉG NINCS CSÚCSFORMÁBAN

Jens Keller, a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő Schalke vezetőedzője az új szerzeményekről nyilatkozott, és elmondta, Szalai Ádám nincs csúcsformában, de ez természetes a kihagyás után.

„Ádám mögött hosszú kihagyás van, így természetes, hogy nincsen csúcsformában. A legutóbbi idényben sokszor sérült volt. De tudjuk, mire képes. Elképesztő képességekkel rendelkezik, amelyek előrevihetnek minket. Ugyanez érvényes Felipe Santanára is. Ezért szerződtettük" – nyilatkozta Jens Keller.

Szalai a Bundesliga mögöttünk hagyott szezonjának utolsó négy fordulójában nem lépett pályára sérülés miatt.

Huntelaar a tiszta helyzeteinek 47 százalékát gólra váltotta, Szalai nem sokkal maradt el tőle ebben a tekintetben a maga 42 százalékával.

A két játékos felépítése hasonló, ám a portál szerint az egyik fő különbség kettejük között mégis a játékstílusukban fedezhető fel. Szalai ugyanis jobban kiveszi a részét a támadásépítésekből, többször lép vissza a labdáért. Meccsenként átlagosan 38-szor ért hozzá, Huntelaar ezzel szemben csak 33 labdaérintéssel zárt, és a 90 percek alatt 20 párharcban vett részt, míg Szalai 34-ben.

A cikk kiemeli, hogy a Mainzot irányító Thomas Tuchel többször támadó középpályásként játszatta a 25 éves magyar csatárt, így érkezésével a Schalke támadójátéka újra azokat az időket idézheti, amikor Raúl – hasonló pozícióban szerepelve – még a „királykékeket" erősítette, és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Huntelaar 29 találattal gólkirály lett a 2011–2012-es idényben.

Szalaival tehát bővülnek a variációs lehetőségek, és jelenléte egészséges versenyhelyzetet generálhat a Schalke támadói között. Jens Keller vezetőedzőnek idén tavasszal nagy gondot okozott Huntelaar kiesése (a Dortmund elleni derbin sérült meg), honfitársunknak köszönhetően viszont egy hasonló csapást talán nem éreznének meg annyira a gelsenkircheniek a következő szezonban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik